Feestje zonder mondkapjes bij Fieldlab-run

Feestje zonder mondkapjes bij Fieldlab-run

Enschede Marathon Ready for Takeoff

Vrolijke hardlopers, blije organisatoren en voldoende gegevens voor Fieldlab Evenementen: de sfeer was bijzonder opgewekt op Luchthaven Twente, die zondag 16 mei, na afloop van de Fieldlab-run Ready for Takeoff, met afstanden van 10 en 5 kilometer. Een geslaagde opschalingstest, waarbij nou eens in geen velden of wegen een mondkapje te ontdekken viel. En die anderhalve meter mocht ook even worden vergeten.

Het evenement verliep soepel en dat is een extra knappe prestatie, want de organiserende Stichting Enschede Marathon moest twee wedstrijden vlak na elkaar op poten zetten. Op zondag 18 april was de NN Mission Marathon namelijk al gelopen, ook op de luchthaven. Dat evenement zou in Hamburg plaatsvinden maar dat ging niet door vanwege de coronacrisis. Waarna de keuze op Enschede viel. De dag na de zeer geslaagde NN Mission Marathon - de foto’s met de atleten met de Lufhansa-Jumbo’s gingen de hele wereld over - ging de organisatie met de Fieldlab-run Ready for Takeoff aan de slag. Er waren maximaal 5.000 hardlopers welkom, die in vier groepen en tijdsblokken aan de start verschenen om de contactmomenten zo kort en beperkt mogelijk te houden. De hardloopwedstrijd was een ‘tweede fase’ Fieldlab-evenement en de eerste sinds de uitbraak van het coronavirus. Daarbij zijn allerlei data verzameld ten behoeve van volgende grote evenementen. Zo droegen de deelnemers een polsbandje dat constant metingen verrichtte, zoals de afstand tot andere lopers en hoe lang ze in contact zijn geweest met anderen.


Testbereidheid
Uiteindelijk meldden zich 1850 lopers. Sandra Melief, directeur van de Stichting Enschede Marathon: “De testbereidheid voor dit type evenementen blijkt laag te zijn.” Terwijl de testprocedure een fluitje van een cent was: deelnemers moesten zich maximaal 24 uur van tevoren laten testen en het resultaat over laten zetten op een appje op hun smartphone, met bijpassende QR-code. Samen met een identiteitsbewijs gaf dat toegang tot het terrein. Melief: “Supersimpel, maar dat vonden mensen blijkbaar ‘gedoe.’ Dat heb ik meerdere malen gehoord en gezien op de social media.”

Struikelblok
Ook de bedrijvenloop- voor deze gelegenheid toepasselijk ‘Businessflight’ genoemd, inclusief een economy- en een businessclass - was niet volgeboekt. Een oorzaak is volgens Melief niet alleen het gebrek aan testbereidheid, maar ook het feit dat in veel bedrijven het thuiswerken normaal is geworden. “En dan kom je niet ineens met alle collega’s bij elkaar. Dat was voor veel bedrijven een struikelblok.” Maar de deelnemers aan de Businessflight waren enthousiast. “Als straks Covid voorbij is kan ik me voorstellen dat we er eenzelfde soort concept op loslaten.” Een mooie kans voor bedrijven en sponsors die waarde hechten aan een gezonde leefstijl en aan teambuilding, zegt ze. Wie sport als een doeltreffend middel ziet om de medewerkers fit en gezond te houden, kan altijd naar de mogelijkheden informeren bij het bureau van Enschede Marathon. “Er zijn veel bedrijven die zich bij ons aansluiten, onder meer omdat we clinics aanbieden. Trainers komen dan ‘aan huis’ voor een speciaal oefenprogramma, bijvoorbeeld om eens in de week na half vijf een uurtje te gaan lopen met elkaar. Een half uur van de baas en een half uur van jezelf…”

1850 ambassadeurs
Ondertussen hebben de lopers die thuis bleven omdat ze tegen het testen opzagen, wat gemist. De deelnemers waren in elk geval zeer tevreden. “Ze konden weer eens aan een hardloopevent meedoen: met elkaar in het startvak staan, muziek erbij, aftellen en een speaker. En je drinkt na afloop met elkaar gezellig een drankje aan de bar, zonder beperkende maatregelen. Er liepen 1850 ambassadeurs rond!”

Leerzame ervaring
Kortom, de dag verliep zonder problemen. Dat konden ook collega-organisatoren van andere evenementen constateren. Die wilden wel eens zien hoe dat in z’n werk ging, zo’n Fieldlab-
evenement. Zo waren er vertegenwoordigers van de Rotterdam Marathon, de Amsterdam Marathon, de Zevenheuvelenloop én de bloemencorso in Sint Jansklooster. Vertegenwoordigers van het ministerie van VWS en Fieldlab waren eveneens van de partij. Niet alleen om te kijken hoe het evenement verliep, want een aantal liep zelf mee, evenals de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum (economie) en de Enschedese wethouders Niels van den Berg van sportzaken.
Voor de organisatie zelf was het ook best leerzaam. Zo blijkt de voormalige vliegbasis een prima locatie te zijn voor een loopevenement. “Daar zouden we in de toekomst nog wel wat mee kunnen.” Het was ook aanleiding om eens objectief naar het eigen evenement te kijken. Melief: “Je komt even uit je ‘comfortzone,’ je doet de dingen wat anders omdat het nu eenmaal moet. Dat maakt het mogelijk om er eens met een frisse blik naar te kijken.”

Tekst: Bob Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Jongbloed
EY
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
Eurorisk