Procesoptimalisatie is levensader voor maakindustrie

Procesoptimalisatie is levensader voor maakindustrie

Henry Blom van Hoffmann Group

Een tekort aan hoogopgeleide vakmensen, reshoring, veeleisende afnemers en consumenten; de Nederlandse maakindustrie staat voor een stuwmeer aan uitdagingen. Toch zullen er antwoorden gevonden moeten worden, wil ons land en uiteraard ook deze regio zich kunnen handhaven in internationale marktontwikkelingen. De Hoffmann Group gaat er niet voor opzij en levert intelligente, doordachte oplossingen.

Procesoptimalisatie en automatisering. Het zijn voor Henry Blom, directeur van de Hoffmann Group, de belangrijkste trends van dit moment. “In de afgelopen tien jaar zie je dat steeds vaker productie vanuit lagelonenlanden wordt teruggehaald (reshoring). Maar die producten moeten dan wel voldoen aan zekere verwachtingspatronen. Niet alleen kwalitatief maar ook qua prijs. En dat betekent voor de metaalverwerkende industrie telkens weer finetunen, zoeken naar kortere omsteltijden. ‘Lean and mean’ zijn, want verandering is de enige constante.” Blom zet daarmee in kort bestek de situatie van de maakindustrie uiteen, waar driekwart van de bedrijven valt in de categorie klein en middelgroot. En in dat segment heeft de Hoffmann Group veel te bieden.Terug naar de oorsprong: het -nog altijd- familiebedrijf Hoffmann wordt een eeuw geleden opgericht in Zuid-Duitsland. De werktuigbouwkundige Josef Hoffmann specialiseert zich aanvankelijk in de verkoop van lasapparatuur, auto-accessoires, reserveonderdelen en technische artikelen. De generaties erna laten het bedrijf uitgroeien tot een multinational, aanwezig in 50 landen met in totaal 69 vestigingen. Waarvan op de Bornse Westermaat de vestiging voor Nederland en België; het nieuwe, duurzame gebouw werd enkele maanden geleden in gebruik genomen.


Overzichtelijke webshop
De kracht van de Hoffmann Group is niet alleen het uitgebreide assortiment dat varieert van een 10 mm volhardmetaal boor tot complete werkplaatsinrichting; een assortiment dat tegenwoordig vier lijvige catalogi vergt om in kwijt te kunnen. Vandaar dat dit gaandeweg is vervangen voor een overzichtelijke webshop. Hoewel Blom nog twijfelt of de papieren gereedschapsbijbels volledig kunnen verdwijnen in een e-shop: “Op de werkvloer heb je niet altijd een laptop of tablet beschikbaar. Een frezer vindt het dan nog steeds makkelijker om in de papieren catalogus te zoeken.”
Roland Spanjers is e-business specialist. Hij denkt wel dat de catalogus geheel wordt vervangen door een e-shop. “We zien
nu al dat onze software oplossingen veel inzicht geeft over het productieproces door de data ‘slim’ te analyseren.”

Kansen
Op de werkvloer van een metaalverwerkend bedrijf, liggen de grote kansen voor Hoffmann Group, vervolgt Blom: “Voor al die uitdagingen waar de ondernemer mee wordt geconfronteerd, dus concurrerend blijven, kwaliteit en snelheid, flexibel en betaalbaar blijven, daar heeft hij een partner voor nodig die hem in die doelen ondersteund. Dat is in feite de grote wijziging van Hoffmann: we hebben de stap gemaakt van handelsonderneming naar een partner voor procesoptimalisatie. Het product zelf is daarin eigenlijk nog maar een kleine schakel.” Hij vervolgt:“Met die producten en onze services zijn wij in staat het gehele optimaliseringsproces en de verdergaande automatisering van A tot Z optimaal te ondersteunen. Veel MKB bedrijven kunnen zich geen team medewerkers veroorloven dat zich volledig focust om de onderneming naar de volgende fase te brengen. Hierin kan onze organisatie de perfecte partner zijn.”

Onafhankelijk zijn
Hoewel de gereedschappen dan nog maar een ‘kleine schakel’ worden genoemd, wil dat niet zeggen dat er een zekere desinteresse ontstaat. Zeker niet, zegt Henry Blom. “Hoffmann heeft al in de jaren zeventig het belang van kwaliteit maar ook van prijs van de gereedschappen voor bijvoorbeeld verspaningstechnieken ingezien. We willen onafhankelijk zijn van merken en andere fabrikanten. En daarnaast de eigen strategie en prijzen bepalen. Daarom hebben we twee eigen merken ontwikkeld: Holex en Garant. Inmiddels omvatten deze beide eigen merken al vijftig procent van het gehele assortiment.” Een belangrijke ontwikkeling in de verdere optimalisatie van de productieprocessen is de logistieke afhandeling. “We hebben ook daarin grote vooruitgang geboekt door onze distributie anders in te richten. Neem een productiebedrijf waar een 5-assige bewerkingsmachine stil komt te staan omdat een VHM-boor van twintig euro niet meer op voorraad is. Wij voorkomen dat door met de klant afspraken te maken om het voorraadniveau te volgen en aan te vullen. Zo grijpt de medewerker nooit mis en kan de bewerkingsmachine doen wat hij moet doen, namelijk productie draaien.” Een belangrijke schakel in dat proces is het Tool 24-systeem; geavanceerde uitgifteautomaten voor (verspanende) gereedschappen, verbruiksartikelen, PBM’s et cetera. De technologie is dusdanig compleet dat niet alleen wordt gemonitord wat het verbruik van een bepaald product is en wanneer er aangevuld moet worden; het bevat bijvoorbeeld ook een module om uitleengereedschap te beheren. Zo is in één oogopslag te zien wie welk uitleengereedschap in zijn bezit heeft. Met het Tool 24-systeem stapt Hoffmann Group een nieuwe dimensie binnen. Blom: “We zijn al in staat om met ons systeem en de software snel te kunnen registreren of bijvoorbeeld een bewerkingsmachine een afwijking in de spindel heeft, waardoor het verbruik van verspanende gereedschappen hoger ligt dan normaal. Door deze informatie voorkom je dat eindproducten niet voldoen aan de kwaliteit en opnieuw geproduceerd moet worden.” Het maakt deel uit van het bedrijfsinrichting programma waarin tevens advies wordt gegeven om tot efficiency van de interne logistiek en productie te komen volgens het 5S principe. In de vestiging in Borne is niet voor niets een Experience Center ingericht waar professionals maar ook de vakmensen in opleiding kennis kunnen maken met de modernste technieken, gereedschappen en oplossingen voor procesoptimalisatie.

Ontwikkelingen
Henry Blom onderkent niettemin dat zich ook andere technische innovaties aandienen die bestaande metaalverwerking gedeeltelijk kunnen gaan vervangen, zoals de 3D-printer: “Je moet rekening houden met bepaalde ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld in de automotive industrie en de opkomst van de elektrische auto. In een elektromotor zitten 75 procent minder draaiende delen als in brandstofmotor. Dat betekent dat de vraag naar draaien en frezen gaat afnemen. Niet dat ik denk dat de 3D-printer een vervanging is voor de traditionele metaalbewerking. We nemen het wel serieus maar het heeft voorlopig nog te weinig slagkracht in de metaalverwerkende industrie.”

Waarmee de Hoffmann Group ook impact maakt, is het uitgebreide programma persoonlijke beschermingsmiddelen, kortweg PBM. “We hebben ons gerealiseerd dat er nieuwe marktsegmenten zijn, die we hiermee kunnen bedienen. De mens is de belangrijkste schakel in een productieproces en verdient daarom een goede bescherming. Onze activiteiten op het gebied van bedrijfsinrichting en ergonomie sluiten daar trouwens naadloos op aan”, besluit Henry Blom.

Tekst: Bob Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk, Archief Hoffmann Group

>
>
>
TOM's Rally
CuliRally
haringparty2024