Heracles is meer dan een voetbalclub

Heracles is meer dan een voetbalclub

TOM’s Business Blow Out vindt dit jaar plaats in Almelo. In het stadion van Heracles, Erve Asito. Het past in de visie van de Almelose club, die als adagium heeft ‘vermaken, verbinden en ontwikkelen’. Voor algemeen directeur Rob Toussaint en commercieel manager Tom Uitzetter en de organisatie is het niet zomaar een kreet. Het moet een brede en diepe impact hebben op Almelo en omgeving. 

Rob Toussaint is - met een kleine onderbreking - inmiddels veertien jaar verbonden aan Heracles. De Wijchenaar, die bij de jeugd van NEC speelde, zag zijn sportieve loopbaan in rook opgaan door een ongeluk en volgde een Speco-opleiding voor Sport, Economie en Communicatie. Aanvankelijk als commercieel directeur is hij nu vier jaar algemeen directeur van Heracles. En met veel plezier: “Niet dat je als algemeen directeur direct bij het voetbal betrokken bent, maar natuurlijk ben je in gesprek met de technisch directeur, de trainer, de staf en de spelers. Een voetbalclub is een organisatie waar emotie bij komt kijken. Iedereen heeft een gevoel bij Heracles en je wordt afgerekend op wat er wel en niet op het veld gebeurt. Het draait om voetbal: klikt het tussen de spelers en trainer, wordt het binnenkant of buitenkant paal. En ja, helaas was het nu buitenkant paal… Wij hebben geen invloed op de wedstrijd maar zitten hier voor de lange termijn. Onze verantwoordelijkheid is dat er een goede organisatie staat met een gezonde financiële huishouding en beleid. Daarom ook moeten wij hier goed met elkaar omgaan, zodat die gezonde situatie blijft.” Ook commercieel manager Tom Uitzetter deed de Specoopleiding. Hij werkte na zijn studie bij voetbalblad VI waar Johan Derksen de geboren Vroomshoper consequent ‘dat boertje uit het oosten’ noemde. “Na 10 jaar VI wilde ik weer terug naar het oosten”, vertelt Uitzetter die via een baan als accountmanager de commerciële baas werd. Dat commercie belangrijk is voor een Betaald Voetbal Organisatie is duidelijk. “Ook voor Heracles natuurlijk: we hebben zo’n vijfhonderd zakelijke relaties, ons commerciële team is daar voortdurend mee bezig om de waarde van voetbal, de exposure, te vermarkten naar de bedrijven. Wat we daarvoor bieden is een zakelijk netwerk dat optimaal is ingericht. En vergeet niet dat sponsoring goed is voor je imago, het laat zien wie je bent als werkgever. Het is duurzaam.” Toussaint: “We hebben het grootste netwerk van Almelo en omgeving. Voor de regio zijn wij aantrekkelijk, want voetbal biedt vertier, je kunt er nieuwe medewerkers mee aantrekken en bovendien identificeer jij je bedrijf met Heracles en de stad.”

Handelen met elkaar

Belangrijk is voor Toussaint en Uitzetter het gevoel van ‘samen de schouders eronder’: de spelers, de supporters, vrijwilligers, de trainers en de medewerkers. “Want we moeten het samen doen”, zegt de algemeen directeur: “Daar is ons netwerk ook voor: handelen met elkaar. Met onze businessclub bieden we daar een goede ontmoetingsplek voor, informeel en voor ondernemers de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen. Als jij een bouwplan hebt, is er binnen ons netwerk een partij die dat kan. Wat onze businessclub trouwens bijzonder maakt: hier vind je de DGA’s van bedrijven. De beslissers dus. Die zitten hier gewoon op de tribune. De ene club is de andere niet. De ene club is familiair, de andere een kille, zakelijke organisatie. Wij zijn een familie.” Een familie ook waar mensen bij willen horen. Bijna geen enkele sponsor heeft zich terug getrokken na het debacle van de degradatie. En er werden zelfs 500 seizoenkaarten meer verkocht. Dat is ook voetbal. “Omdat het een inspirerende omgeving is waar je mensen bij elkaar kunt brengen.” Dat gebeurt steeds meer bij de Almelose club, waar onderwijs, overheid en bedrijven elkaar ontmoeten. Studenten van de UT, Saxion en ROC voeren er onderzoeken uit, er zijn activiteiten waarmee Heracles de maatschappelijke rol nadrukkelijk op zich neemt, zoals vitaliteitsprogramma’s waarbij in groepjes onder leiding van een Performance coach gewerkt wordt aan gezondheid en fitheid. “Bedrijven willen immers vitale medewerkers aantrekken én houden”, aldus Uitzetter. Het is al genoemd: Vermaken, verbinden en ontwikkelen. Dat laatste bijvoorbeeld in de Heracles Business Academy, een nieuw programma van de club dat verschillende opleidingen biedt van middle management tot DGA. Het is een maatschappelijke taak van Heracles om persoonlijke en bedrijfskundige ontwikkeling te stimuleren, maar wel met een commercieel verdienmodel voor de club.

DNA

Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een aantal jaren geleden zou geen voetbalclub er over nadenken maar bij Heracles trainen ze nu de eigen supporters en sponsors om fysiek en mentaal te groeien. “We zien dat onze initiatieven op dit gebied door andere clubs worden overgenomen”, zegt Rob Toussaint, “maar dat is niet overal succesvol. Het moet namelijk in het DNA van de club en de mensen zitten.” Dat het imago van Almelo soms parten speelt deert hem niet: “Onze supporters noemen zichzelf ‘paupers’. Het is hun geuzennaam. Een voorbeeld: in heel Nederland is iedereen enthousiast over Preston Palace. Een prachtig bedrijf uit de stad. Maar Almeloërs zelf halen het naar beneden. Soms zijn we hier te bescheiden en roepen het te weinig van de daken. Ook dat zit in het DNA. We zijn hier geen schreeuwers, we slaan niet op de trom. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg!” Tom Uitzetter signaleert niettemin dat de club en de supporters trots zijn: “De stad zit al jaren in de lift. Er is een goed gevoel van eigenwaarde ontstaan. Daar heeft de club een belangrijke rol in gespeeld. Dat laatste ook in de zin van innoveren. We koppelen initiatieven en dat is zakelijk interessant.” Er zijn lessen geleerd dit jaar: eredivisie spelen is geen vanzelfsprekendheid. Er moet op de vrijdagavonden geknokt worden om weer terug te komen. Want hoe belangrijk de maatschappelijke en zakelijke functie van Heracles ook is, het gebeurt uiteindelijk op het veld, weet Uitzetter: “Daar speelt het zich af, dat brengt ons bij elkaar. We hechten veel waarde aan een sterke regio, willen mensen en bedrijven helpen groeien en zichtbaar zijn. Die rol willen we in de toekomst op nog veel meer vlakken invullen. Dan kunnen we als club ook blijven groeien.” Rob Toussaint geeft tot slot zijn visie: “Vermaken, verbinden en ontwikkelen, daarmee willen wij een vooruitstrevende club zijn die stabiel is, die over een aantal jaren gaat werken aan uitbreiding van het stadion. Initiatieven nemen, meer ideeën presenteren en daarvoor ook geld beschikbaar hebben. En daarmee voetbal naar een hoger niveau te tillen. We moeten met elkaar optrekken, voetbal vertalen naar passie en strijd. We zijn niet de grootste club, maar hebben nog altijd een vooraanstaande positie. Dat moet blijven.” 

>
>
>
Jongbloed
WTC
DiGi Signing
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur