Beste Onderneming van Twente 2021: Niverplast

Beste Onderneming van Twente 2021: Niverplast

Zowel op het podium als in de fotostudio verscheen Richard Nieuwenhuis op klompen. Het is een teken, een mascotte van het non-conformisme van hemzelf, zijn team en het bedrijf Niverplast als totaal. En tegelijkertijd is het een marketingtool geworden. Anders denken, streven naar een onderneming waar geen hiërarchie is, respect hebben voor elkaar en vooral passie; de jury kon niet om Niverplast heen als Beste Onderneming van Twente.

De timing kon niet beter: voor de – verlate - editie van de Twentse Zakenverkiezing werd de beste onderneming gekozen en niet de beste ondernemer. Immers, Niverplast in Nijverdal wordt gevormd door het totaal en niet door één ondernemer, vertelt Richard Nieuwenhuis: “Een hiërarchieloos bedrijf zijn is onze missie. Dat lukt niet altijd, her en der zijn er altijd dingen. Je hoort mij ook niet zeggen dat een ander bestuursmodel niet goed is. Maar dat past niet bij ons. We zijn succesvol, binnen een paar jaar gegroeid van veertig naar 250 mensen. Je zou op korte termijn alles kunnen uitwringen, streven naar winstmaximalisatie. Maar onze kern ‘passionate people’ kun je dan vergeten en dan gaat het niet goed meer. We maken nu goede machines maar onze mensen maken het verschil: gepassioneerde mensen die altijd dienstbaar zijn en klaar staan.”

Talentenfabriek

Terug naar het begin: de vader van Richard, Gerrit Jan Nieuwenhuis begon in Rijssen met een handel in plasticfolie. Steeds meer voedingsmiddelen werden er in verpakt. Het was de basis voor de ontwikkeling en bouw van verpakkingsmachines. Over de hele wereld verkoopt Niverplast machines waarin voedingsmiddelen worden verpakt. Standaardmachines, maar vooral complete verpakkingslijnen, uniek voor een bepaald proces of product. “Mijn vader is altijd mijn grootste inspiratie geweest. Ik heb veel van hem geleerd. Hij gaf veel vertrouwen aan de mensen en dat zit nog altijd in ons DNA. We zijn een talentenfabriek omdat we streng zijn aan de poort. Niet het papiertje is belangrijk maar wel of iemand vuur in de ogen heeft. Want skills kun je leren maar aan het karakter kun je niet veel veranderen.”

Wat denk je zelf?

Vanuit Rijssen verhuisde Niverplast zes jaar geleden naar Nijverdal: het nieuwe bedrijfspand kreeg de vorm van een cirkel. Senior is nog altijd betrokken maar beheerst de kunst van het loslaten. “Als ik een besluit moest nemen of advies nodig had, zei hij altijd: ‘Wat denk je zelf?’. Ik heb dat dertig keer gedaan, telkens hetzelfde antwoord. Daarna heb ik hem niet meer lastiggevallen. Hij heeft mij een grote vrijheid gegeven”, aldus de 36-jarige Nieuwenhuis. Vrijheid die hij vervolgens ook weer doorgeeft aan zijn mensen: “We willen een goede werkgever zijn die veel vertrouwen geeft en kansen om je te ontplooien. Het gaat ons om gelukkige medewerkers en klanten. Kijk, groei is geen doel maar het gebeurt.” Dat Niverplast Beste Onderneming van Twente is geworden, had hij niet verwacht: “Ik was verbaasd want we zijn toch een eigengereid clubje. Niettemin is het fantastisch dat we dat podium kregen. En tegelijk is het ook oppassen: hoe hoger het podium, hoe groter de val…” En hoe zit dat nou tot slot met die klompen? “We staan altijd op grote internationale beurzen en daar lopen onze concurrenten in pak met stropdas. We vonden dat niets, in je vrije tijd loop je ook niet met je stropdas om dus we dachten: we doen een spijkerbroek met een nette polo en klompen. We zijn immers van de Twentse boerennuchterheid: doe maar gewoon. Het viel in goede aarde en… ie kriegt d’r proat van. Dus die klomp, dat is de mascotte van ons bedrijf geworden.”

Het jury-oordeel

De keuze voor de beste onderneming van Twente is voor de jury ieder jaar een lastige horde om te nemen. Dat is een compliment omdat het bewijs wordt geleverd dat Twente prachtige bedrijven heeft. Die verdienen, ieder vanuit het eigen metier, een diepe buiging en glorie. Ook dit jaar werd het de jury lastig gemaakt. Vanuit de voorselectie bleven drie ondernemingen over die respect en waardering meer dan ruimschoots verdienen. Stuk voor stuk parels aan de mooie ketting van Twentse ondernemerschap. Gemotiveerd tot op het bot, bij de tijd en met een management dat nieuwe wegen in kan slaan en innovatie niet alleen ziet als een groeistrategie maar ook een maatschappelijke must. Ondanks de moeilijke keuze tussen drie parels, glimt er altijd eentje met meer overtuiging. Alle elementen en succesfactoren zijn aanwezig om de titel Beste Onderneming van 2021 te dragen: Niverplast.

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
CuliRally
haringparty2024