Beste Start-up van Twente 2022: Moovd

Beste Start-up van Twente 2022: Moovd

Verbaasd waren ze zeker, Sander en Menno Kamphuis van Moovd. Er waren immers twee andere finalisten die in de ogen van de beide broers ook ‘gave bedrijven’ waren: met meer financiële slagkracht en mensen. Niettemin dacht de jury daar anders over: Moovd is een start-up met internationale potentie en zo draagt het bedrijf uit Nijverdal de titel Beste Start-up van Twente 2022.

Door slimme software worden mensen die lijden onder stress gerelateerde klachten sneller behandeld. Deze digitale behandelwijze helpt om ervaringen/herinneringen of angsten uit het geheugen te verdringen. De broers Sander en Menno Kamphuis voegden aan de traditionele methode een digitale behandeling toe. Dat vermindert de druk op de GGZ-instanties en leidt ertoe dat meer patiënten sneller behandeld kunnen worden. Menno: “Waar de psycholoog in de dagelijkse praktijk mee wordt geconfronteerd zijn lichtere en zwaardere problematiek. Met onze oplossing kan een therapeut een goede afweging maken of een lichte digitale-interventie beter volstaat.” Een belangrijk voordeel is dat met Moovd een tijdsbesparing wordt bereikt. Dat kan oplopen tot een half uur per sessie. Sander: “Dat telt, zeker nu de geestelijke gezondheidszorg kampt met een grote tijdsdruk, lange wachttijden en hoge kosten. De behandelaar kan namelijk voordat hij of zij het traject ingaat bepalen of het behandelproces effectief en efficiënt kan worden uitgevoerd met onze software. Maar ook met gecompliceerde, zwaardere sessies worden sneller mooie resultaten bereikt.”

Digitale therapie

Menno: “Inmiddels wordt in twintig procent van de gevallen gekozen voor een volledige online-behandeling met digitale therapie. Tachtig procent van de behandelingen gebeurt nog steeds in de behandelkamer maar in de behandelkamer wordt dan wel gebruik gemaakt van de digitale therapie.” En, zo vult Sander aan: “Door met elkaar deze digitale interventie te omarmen, face-to-face of digitaal, kunnen in hetzelfde tijdsbestek zes in plaats van acht patiënten worden behandeld. Dat is ook een belangrijke boodschap: je krijgt meer capaciteit en minder druk op de zorg. Nu is het probleem nog dat wachttijden oplopen tot zes tot soms negen maanden.”

Vertrouwen

Moovd werkt met slimme algoritmes waarmee geanalyseerd kan worden hoe de patiënt reageert op een bepaalde handeling. Zo kan een veel meer doelgerichte therapie worden ontwikkeld. Dat is niet per se voorbehouden aan de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg maar is een internationale uitdaging, zegt Sander: “Natuurlijk is er een andere wet- en regelgeving en taal. Maar therapie voor stressbehandeling is wereldwijd universeel. Wij lopen met Moovd bijvoorbeeld voor op de Amerikaanse aanpak, terwijl juist daar veel meer stress-gevallen zijn dan in ons land. Daar lopen wachttijden op tot zelfs zestien maanden. En vergeet niet de reistijden daar. Soms moet je er tweehonderd kilometer voor rijden. Met Moovd bieden we daar een goede digitale oplossing voor.” Ook een reden voor de Nijverdallers om zich in januari te presenteren op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, de heilige graal voor start-ups om zich te presenteren aan een internationaal publiek. Maar naast de schoenen lopen komt niet in het beleid van Moovd voor, zegt Sander: “Ons bedrijf staat nu in de steigers en wellicht melden zich goede partners. Maar we blijven een Twents bedrijf met Twentse medewerkers. We hopen ook mensen aan te kunnen trekken via de UT en Saxion.” Menno Kamphuis: “We hebben mooie stappen gemaakt, maar we blijven wel Tukkers…” Tukkers die tot slot hopen dat ook de zorgverzekeraars inzien dat de applicaties van die Tukkers een belangrijke bijdrage leveren aan meer efficiency in de geestelijke gezondheidszorg en besparingen in tijd en geld mogelijk maken. “Maar we hebben vertrouwen”, aldus de broers Kamphuis.

 De jury over Moovd

De jury heeft altijd respect voor internationale ambities, originaliteit en expertise. Dat geldt zeker voor de beste startup van 2022. Een starter die zich ontwikkelde op basis van ervaring maar ook door zich te verdiepen in een voor leken ontoegankelijk domein. Het doorzettingsvermogen heeft geleid tot een concept dat weliswaar lastig kan zijn om te bevatten maar in het werkveld steeds meer wordt omarmt. Bovendien is er tegelijkertijd de belofte om en in tijden van besparingen en een tekort aan mensen een wezenlijke en positieve bijdrage te leveren. Een bijdrage aan het welzijn en de geestelijke gezondheid van mensen.

>
>
>
haringparty2024
CuliRally