Bundle

Bundle

Nieuw woonconcept voor jongeren in de stad 

Wie over de Oldenzaalsestraat in Enschede rijdt, kan het niet ontgaan: hier gebeurt iets bijzonders. In razend tempo verrijst een gebouw op het terrein van de Performance Factory. De nieuwe bouwmethode maakt dat heel wat voorbijgangers even stoppen om te kijken. Maar wat velen nog niet weten is dat het verhaal en het initiatief achter het gebouw minstens zo interessant zijn. Daarover spreken we met Wilma van Ingen en Martijn Rink directeur-bestuurder van respectievelijk Domijn en Veste Wonen. 

Niet voor niets zitten ze samen aan tafel. De corporaties besloten hun krachten te bundelen en een nieuw woonconcept voor jongeren in de stad te ontwikkelen. Onder een nieuwe merknaam: Bundle. “We zien dat de krapte op de woningmarkt jongeren hard raakt,” steekt Van Ingen van wal. “Dat is een landelijke trend. In Enschede komt daar nog eens bij dat veel talent de 

stad en regio verlaat. En dat is slecht nieuws voor de aantrekkelijkheid en economische situatie van Enschede én Twente. Een belangrijke ambitie van Enschede is dan ook het binden van talent. Daar draagt Bundle nu een steentje aan bij door woonplekken te bieden die interessant zijn voor jonge, ambitieuze mensen: van praktisch opgeleiden tot kenniswerkers. Wooncommunities waar jonge Enschedeërs straks wonen, werken en ontmoeten. Hun dromen waarmaken.” Het werd Domijn al gauw duidelijk dat starters op de arbeidsmarkt andere wensen hebben als het om wonen gaat. “Deze doelgroep is niet ons specialisme. Voor ons is het devies: weet je iets niet? Geef het aan en zoek partners die die kennis wél in huis hebben. Die vonden we zeker in Veste Wonen!”

Behouden van talent 

“Veste Wonen biedt huisvesting op de campus van Universiteit Twente,” vertelt Martijn Rink. “Dagelijks hebben we te maken met júist die doelgroep: jonge, ambitieuze mensen. Een groep die in een dynamische tijd van hun leven staat. Voor wie ontdekken, jezelf ontwikkelen en je horizon verbreden centraal staan. We zien dat afgestudeerden lastig een andere plek vinden vanuit het studentenhuis, die past bij de nieuwe fase in hun leven. Ook wij zien dat veel talent dan de stad verlaat. De samenwerking in Bundle is een prachtige kans om hier iets aan te doen. Waarbij we elkaar goed aanvullen. Veste Wonen met kennis over de doelgroep en het organiseren van wooncommunities. En Domijn die sterk is in het organiseren van sociale huisvesting in de breedste zin van het woord. Allebei zetten we een stap buiten onze ‘comfort-zone’. En creëren zo iets nieuws dat bijdraagt aan het behouden van talent in de stad. Overigens werken we niet alleen als corporaties samen om dit mogelijk te maken. Ook de gemeente zet zich hier enorm voor in.”

Wooncommunities 

De wooncommunity op de Performance Factory is het eerste resultaat. Maar daar blijft het niet bij. “We ontwikkelen de komende jaren verschillende wooncommunities. Na deze eerste plek in hartje centrum, volgt een project op het Kennispark,” licht Rink toe. “Het karakter en de doelgroep van de communities verschillen per locatie. Maar de rode draad zijn altijd jonge, ambitieuze mensen die een plek voor zichzelf willen. En er tegelijkertijd bewust voor kiezen om op een actieve manier in de community samen te wonen, te werken en te ontmoeten.” Als het onderwerp naar de bijzondere bouw en de woon­community op de Performance Factory gaat, begint Van Ingen te stralen van trots. “De ontwikkeling is echt een knap staaltje van innovatieve en duurzame bouw waar De Groot Vroomshoop en Goossen Te Pas hard aan werken. Het grootste deel van het gebouw bestaat uit massief houten studio’s, die kant-en-klaar uit een fabriek op nog geen 6 kilometer afstand van de bouw komen. Het materiaal en industriële bouw is al veel duurzamer. Maar ook het transport beperken we hierdoor tot een minimum. Het resultaat is straks een eigen en herkenbaar gebouw. De afbeeldingen op de gevels waar we het verleden, heden en de toekomst van de stad uitbeelden, versterken dit alleen maar. In de ontwikkeling van de wooncommunity gaan we regelmatig in gesprek met de doelgroep. Zodat we écht iets ontwikkelen dat past.”Begin 2024 levert Bundle de wooncommunity met 185 studio’s en 17 woon-werkstudio’s op. Beoogde bewoners zijn jongeren die na hun opleiding starten aan een eerste baan, of net een tweede stap zetten. Ook startende ondernemers zijn welkom. Hiervoor zijn de woon-werkstudio’s bedoeld. De werving gaat naar verwachting in december van start. Ben je geïnteresseerd? Hou vooral de website www.bundle.place in de gaten! 

>
>
>
TOM's Rally
haringparty2024
CuliRally