Stekkeren of synthetische brandstof?

Stekkeren of synthetische brandstof?

De opmars van de stekkerauto is niet meer te stuiten. Althans, zo lang er geen efficiënter alternatief wordt gebaard. Weliswaar werd recent door de Europese Unie besloten dat verbrandingsmotoren ook na 2035 mogen worden gebouwd, maar dan alleen voor synthetische brandstof. De meningen zijn, zoals zo vaak, verdeeld. De een ziet het als een kans om de Duitse auto-industrie te steunen; immers in een brandstofmotor zitten veel meer onderdelen en dat is goed voor de werkgelegenheid. De ander vindt het een farce: synthetische brandstof is namelijk niet brandschoon. Hoe dan ook blijft de Electric Vehicle voorlopig de grote kanshebber.

Het is niet onwaarschijnlijk dat bij een aantal Twentse metaalbedrijven het gebak klaar stond in de kantine. Er zijn in deze regio namelijk nogal wat toeleveranciers van de Duitse auto-industrie. Van gietwerkdelen tot minuscule onderdelen van een schakelbak. En alles daartussen dat niet meer nodig is in een EV. Maar het kan voor de Duitse autobouwers op termijn ook een pyrrusoverwinning blijken; als het om duurzaam en ecologisch verantwoord rijden gaat maakt de stekkerauto een revolutie door. Zowel in het hybride als full electric segment.

Autogroep Twente

Dat bewijst bijvoorbeeld Hyundai dat inmiddels tot de top drie van grootste autobouwers ter wereld hoort. Zeker als het om elektrisch rijden gaat, zegt Raymond Tijink van de Autogroep Twente: “We merken dat we bij steeds meer fleetowners en berijders op de shortlist staan. We hadden al de kwaliteit, maar zakelijk stonden we nog niet bij iedereen op de radar. Met de elektrische IONIQ5 en 6 lopen we een complete generatie voor op de Europese modellen en kan je er niet meer om heen. Waar bij die merken 400 volt en een laadtijd van drie kwartier nog de norm is, doen onze auto’s dat in 18 minuten dankzij de 800 volt techniek en kunnen ze al stroom terug leveren aan hun omgeving. Dat maakt ze veel geschikter voor de veelrijder, maar straks ook couranter wanneer ze op leeftijd komen. Dat heeft een gunstig effect op de restwaarde. De garantievoorwaarden van vijf jaar zonder kilometerbeperking, de Europese maatvoering en rijeigenschappen doen de rest.” Deze voorsprong vindt zijn oorsprong met de introductie van de Ioniq in 2016. Vanaf dat moment is het snel gegaan. Inmiddels staan er vier full electric modellen in de showroom, de plug-in hybrids Tucson en Santa Fé, drie hybrids en zeven mild-hybrid modellen. Kortom, Hyundai zet serieus in op elektrificatie. Maar belangrijker; het luistert heel goed naar de bezwaren uit de markt. Range, trekgewicht en laadtijden zijn in nog geen vijf jaar allemaal succesvol aangepakt. Dit blijft niet onopgemerkt, zo werd de IONIQ5 world car of the year en de eerste elektrische auto die de titel ANWB trekauto van het jaar binnensleepte.” Nu is er de IONIQ6; een fraai ogende auto die in de zakelijke markt de concurrentie niet uit de weg hoeft te gaan. Het design zorgt voor een lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,21 en rijbereik tot 614 kilometer. Daarmee is de IONIQ 6 één van de meest energiezuinige elektrische auto’s ter wereld. De meest duurzame energie is immers de energie die je niet gebruikt, daarnaast zorgt de stroomlijn ook voor een goede range bij hogere snelheden. Voor fleetowners en zakelijke rijders zijn zowel de IONIQ5 als IONIQ6 meer dan interessante opties, besluit Tijink: “Daar geldt niet alleen onze garantie en lage onderhoudskosten, maar maken onze auto’s ook onderdeel uit van hun duurzaamheidsplan.” Autogroep Twente wil voorop blijven lopen in deze ontwikkeling en is na 2022 ook in 2023 weer uitgeroepen tot beste Hyundai dealer van Nederland.

Volvo Harrie Arendsen

Voor Volvo speelt elektrisch rijden een steeds grotere rol. Het Zweedse merk heeft zich sinds 2020 voorgenomen om ieder jaar een nieuwe EV te introduceren; een ambitie die in de showroom van Volvo-dealer Harrie Arendsen in Hengelo al wordt geëxposeerd. En het merk staat aan de start van een nieuw tijdperk met de introductie van hun allergrootste vlaggenschip; de Volvo EX90.

Er heerst een aangenaam klimaat in de showroom, ook letterlijk: toen het pand in 2017 werd opgeleverd kwam de top van Volvo Cars uit Zweden naar Hengelo om deze duurzame locatie met eigen ogen te bewonderen. Harrie Arendsen is zélfs Erkend Duurzaam Premium gecertificeerd. Teamleider Franc Krakers – al 30 jaar Volvo-man in hart en nieren – benadrukt de aandacht voor groen: “Volvo maakt al twee jaar geen diesels meer. We hebben daar, als premium merk, bewuste keuzes in gemaakt en dat stralen we ook uit. Volvo is een allemansvriend, een sociaal en zakelijk geaccepteerd merk. We hebben nooit exotische ontwerpen gebouwd, zijn niet schreeuwerig of arrogant, maar juist no-nonsense. In lijn met onze Twentse nuchterheid.” Waar Volvo ooit geassocieerd werd met notarissen en artsen, is de doelgroep nu veel breder en ruim vertegenwoordigd op de Nederlandse wegen. Mede dankzij het aantrekkelijke design, zoals in het SUV-segment waar de XC40, XC60 en XC90 een hoge mate van populariteit hebben bereikt. Intussen heeft het merk de totale collectie omgezet naar elektrisch of (mild) hybride-varianten. Volvo is zelfs het nummer één premium stekkermerk in Nederland. En daar komt nu dus de EX90 bij. Een volledig elektrische SUV met zeven zitplaatsen, een bereik tot wel 600 kilometer, next level lidar veiligheidssysteem, 2200 kg trekgewicht en een oplaadtijd van slechts 30 minuten. Overigens zit de vaart er bij Volvo nu flink in. Deze zomer wordt namelijk nóg een compleet nieuwe - en in dit geval een compacte - Volvo telg geïntroduceerd. 100% elektrisch, het duurzaamste model dat tot dusver is gebouwd en leverbaar vanaf begin 2024. “Meer informatie over prijs, specificaties en beschikbaarheid hopen we snel naar buiten te brengen. We hebben enorm hoge verwachtingen van dit compacte model en vermoeden dan ook dat het orderboek snel opent, aldus Krakers.

De EX90 is de prelude voor de beoogde transitie naar volledig elektrische Volvo’s in 2030. Daarmee neemt de Zweedse fabrikant een duidelijk standpunt in, vindt Franc Krakers. En dat men erin slaagt de klant tevreden te houden, blijkt wel uit de hoge mate van klanttevredenheid die Harrie Arendsen als Volvo-dealer heeft bereikt: “Waar het bij ons om draait is jou verder helpen. Als je onze klantreviews leest, slagen we daar met een 9,2 als gemiddeld cijfer aardig goed in.”

Autolease Twente

De leasemarkt wordt al jaren beïnvloed door de vraag naar hybrides en volledig elektrische auto’s. Een ontwikkeling die vooral werd ingegeven door de gunstige bijtelling. Nu de overheid dat element overboord gooit en elektrisch qua belasting geleidelijk gelijk stelt aan hybrides en brandstofauto’s, gaan andere normen weer gelden. Dat merkt ook Autolease Twente, het zusterbedrijf van Autogroep Twente. Judith Ros is verantwoordelijk voor de marketing van het leasebedrijf dat focust op Twente. Daarmee kunnen we ons goed focussen op service en dienstverlenging, aldus Judith Ros: “We willen dicht bij de klanten staan. Daarbij heeft elke klant een vast contactpersoon en hechten we enorm veel waarde aan het persoonlijke contact.”

Inmiddels is de leasevloot gegroeid naar 2200 wagens. Hoewel gelieerd aan de Hyundai-dealer Autogroep Twente is Autolease Twente universeel. Mede door de merkonafhankelijkheid is de naamsbekendheid gegroeid. “En door ons te versterken met de import van jong gebruikte auto’s voor de zakelijke markt”, aldus Ros: “Door de import van jong gebruikte auto’s kun je de vaak langere levertijden omzeilen.”

De leasemarkt heeft een behoorlijk dynamische periode achter de rug, constateert zij: “De automotive markt is onvoorspelbaar. Aanvankelijk was de vraag naar elektrisch rijden bijtelling gedreven. Toen kwam de corona-periode en nu is er schaarste aan auto’s. Wat gebleven is, is een goed advies voor onze relaties. We blijven in gesprek en dat vind je niet bij de grote maatschappijen. Wij praten op berijdersniveau over wat voor type auto voor jou geschikt is, we zijn transparant en nuchter en betrokken bij onze klanten. Het draait niet om de grootste te zijn, maar wel de beste. Daarom geven klanten ons een dikke negen.” De kern is een win-win situatie creëren, zegt Judith Ros tot slot: “Voor de werkgever, voor de werknemer en het leasebedrijf. Dan is iedereen tevreden.”

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally