Beste Start-up van Twente 2021: Fluidensity

Beste Start-up van Twente 2021: Fluidensity

Het valt niet mee om een innovatief concept tot een breed gedragen dienst of product in de markt te krijgen. Zeker niet als je vanuit een start-up een op z’n zachtst gezegd disruptief idee vorm moet geven. Fluidensity lukt dat wel. En dat werd beloond door de jury van de Twentse Zakenverkiezingen. Het bedrijf mag zich dan ook Beste Twentse Start-up van 2021 noemen. “Het lef van de jury om ons te kiezen, dat geeft een goed gevoel.”

De Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, beter bekend als Beeple, verkocht in 2020 de JPG-afbeelding The First 5000 Days via Christies voor 69 miljoen dollar; een digitaal kunstwerk op een traditionele veiling. De betaling geschiedde met een NFT, een non-fungible token oftewel een digitaal eigendomsbewijs. De verkoop wekte wereldwijde interesse en ook van Peter Langela, ondernemer en startup-coach bij Novel-T in Enschede. Hoewel interesse: voor Langela was het ook het bewijs dat er een doorbraak was in de wereld van blockchain, crypto en NFT’s: “We hadden met z’n vieren al in 2018 Madelin Twente opgericht. We wisten dat blockchain een grote impact zou hebben en hebben een platform gebouwd om via blockchain fundraising mogelijk te maken.”

Digitaal certificaat

Het viertal met naast Langela ook Egbert van de Coevering, Ronald Span en Sandip Pandey, ging zich toeleggen op kunst, mede door een ontmoeting met kunstenaar Peter Riezebos, die ook dankzij het concept van Fluidensity de best verkopende kunstenaar in Nederland is. Peter Langela: “De kunstwereld kan een schimmige wereld zijn. Werken wisselen van eigenaar, de kunstenaar krijgt geen royalty’s bij doorverkoop en het is een uitstekend middel om geld wit te wassen. Met NFT’s los je dat op: het is een digitaal certificaat waarmee je het eigendom kunt aantonen. Waar het kunstwerk zich bevindt is dan niet belangrijk. Trouwens, de meeste kunst ligt in depots bij musea of galerieën en dat krijgt het publiek niet te zien. Domweg ook omdat kunst een belegging is geworden: het is immers uniek en daarom schaars.” Dat geldt inmiddels ook voor het werk van Riezebos dat boven een ton van eigenaar verwisselt. “En kun je dat in je eentje niet op tafel leggen, dan kun je met meerdere partijen een werk kopen. De deelnemers krijgen dan een deelcertificaat.”

Nieuwe technologie

Het concept is lastig uit te leggen, realiseert de beste start-up zich: “Het is nooit makkelijk als je vooraan loopt in een nieuwe technologie. Je moet het verhaal telkens opnieuw uitleggen. Maar dat je kunt aantonen dat kunst, schilderijen, maar ook klassieke auto’s of andere objecten, via een digitale proof of ownership van jou zijn, dat gaat zeker gebeuren. Kijk, kunst is ook amusement en kunstenaars zijn altijd innovatief als het gaat om de middelen: of het nu bessensap is voor de grottekeningen uit de oudheid, de pigmenten die Rembrandt gebruikte of digitale kunst. Een kunstwerk van Banksy werd door de eigenaren verbrand. Van dat proces is een opname gemaakt en daarvan is een NFT gemaakt.” Peter Langela en zijn partners zijn ervan overtuigd dat 2022 het jaar wordt waarin NFT’s, fintech en daarmee ook Fluidensity gaat doorbreken. Ondanks het moeilijke verhaal: “Ik vertelde mijn vrouw dat we waren geselecteerd voor de Beste Twentse Start-up. Het zou ons verbazen als we zouden winnen. Het is daarom een mooi gevoel dat de jury toch het lef had om voor ons te kiezen.”

Het jury-oordeel

Een uniek idee, product of dienst is altijd de kern van iedere succesvolle start-up. Vooraanlopen in plaats van achter de meute aan. Grenzen weten te verleggen en vooral de durf hebben om een vinding te presenteren. Altijd vanuit de overtuiging dat het plan met voorsprong het beste is. En dan liefst ook nog disruptief en wellicht wat mysterieus. Maar ook kansrijk en barstensvol ambitie. De jury van de Twentse Zakenverkiezing is er van overtuigd dat deze start-up voldoet aan de eisen. De beste start-up van 2021 is daarom Fluidensity.

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
TOM's Rally
CuliRally
haringparty2024