Follow The Money

Follow The Money

‘Follow the Money’ in de wereld van aandelen en crypto’s
De hoofdredacteur en zijn speurtocht naar een meer dan mooi rendement

In de jacht op een fatsoenlijk rendement kiezen steeds meer mensen voor beleggingen in aandelen van bedrijven. De laatste jaren zijn daar de crypto’s bijgekomen als interessant alternatief. Eddy van der Ley, de nieuwe hoofdredacteur van TOM, investeert voor de nieuwe rubriek ‘Follow the Money’ een verse 5000 euro in een combinatie daarvan. Eens kijken of hij de kassa in een jaar kan doen rinkelen.

Vooropgesteld: ik ben geen kenner of beleggingsexpert. Evenmin laat ik me souffleren door een vermogensbeheerder of een beleggingsmedewerker van de grootbank. Eigenwijs of niet, ik denk dat ik het zelf ook kan. Door, als geïnteresseerde, de beurs­koersen te volgen, signalen in de markt te ‘scannen’ en mijn gezonde verstand te gebruiken, voor zover aanwezig. Daarbij houd ik best van een gokje, maar ga ik zeker niet roekeloos te werk.

Hoog dividend
Met de 5000 euro die ik voor deze rubriek ‘in de waagschaal’ stel, hoop ik een rendement van minstens tien procent te scoren. Dat is fors – op jaarbasis een bedrag van 500 euro. Veel meer dan de ‘lousy’ anderhalve procent die een gemiddelde bank tegenwoordig over ons zuurverdiende spaargeld uitkeren, al is er een opwaartse trend zichtbaar. Ik word dus niet de beurs opgejaagd, maar kies er zelf voor. Zou ik blijven zitten waar ik zit, dan zou ik bij mijn bank op jaarbasis 75 euro aan spaarrente toucheren. Te weinig om een gokje uit de weg te gaan. Om evenwicht in mijn portefeuille te creëren en het risico te spreiden, besluit ik te kiezen voor vijf producten: drie aandelen en twee coins. Mijn strategie: perspectief­rijke Nederlandse aandelen aanschaffen met een hoog dividend.

Begin februari heerst er een jubelstemming onder de Nederlandse aandelenbeleggers. De AEX, de vaderlandse hoofdindex met 25 grote Nederlandse bedrijven, bereikt de hoogste koers in de geschiedenis: ruim 854 punten. Het doet wellicht de vraag rijzen of het nog wel verstandig is om in te stappen. Zijn aandelen niet te duur geworden? Is zo’n bullmarkt misschien de opmaat voor een beurskrach? Persoonlijk geloof ik er niets van, op grond van de indicatoren in de markt. Er is nog genoeg ‘luft nach oben’, zoals onze oosterburen dat zo fraai plegen te formuleren, in de weten­schap dat de spectaculaire groeispurt vooral is geïnitieerd door chip-gerelateerde fondsen en investeerders is technologieconcerns.

Lage transactiekosten
Mijn spiedende oog ziet dat het aandeel ING in de eerste week van februari fiks is afgestraft, de uitstekende jaarcijfers ten spijt. Heeft te maken met de bijstelling van de rentebaten en de oplopende kosten, stelt de Duitse investeringsbank Berenberg, die het koopadvies handhaaft, maar het koersdoel naar beneden bijstelt: van 17,50 naar 16,50 euro. In de wetenschap dat de koers een week eerder nog 13,36 euro doet, sla ik toe op 11,84. En dan betaalt ING later dit jaar nog een dividendrendement van ruim 8 procent. Ik steek er 1000 euro in. Ik kies voor DEGIRO als broker, omwille van de lage transactiekosten, en speur verder naar interessante dividend-aandelen die relatief laaf staan genoteerd. Je bent weliswaar een kwart van de dividendwinst kwijt aan de belastingdienst, maar dan nog is het – meestal – de moeite waard. Dat is ook de reden dat ik me beperk tot Nederlandse aandelen. In het buitenland betaal je een stukje meer belasting. In de verzekeringsbranche stelt de NN Group, een Nederlands ‘consortium’ van verzekeraars, zoals Nationale Nederlanden en OHRA, een spectaculair dividentrendement in het vooruitzicht: ruim 8 procent. Gekoppeld aan de sterke financiële positie, de solide bedrijfsvoering en een te verwachten koersstijging, koop ik het aandeel op 36,55 euro. Kan ik me geen buil aan vallen, lijkt me.

Iets meer risico kleeft er aan aandelen in de bouwsector. Veel hangt af van de plannen van de nieuw te vormen regering. Of aan de grote vraag van te bouwen woningen kan worden beantwoord, is twijfel­achtig; de vermaledijde stikstofproblematiek hangt al een tijdje als een zwaard van Damocles boven de markt. En toch heb ik er vertrouwen in, puur op gevoel. Bouwer Koninklijke Heijmans, genoteerd aan de AScX, keert ruim zeven procent dividend uit en dat trekt me over de streep. Ik investeer 1000 euro en koop het aandeel op 13,12 euro.

Bitvavo
Ik wil ook twee cryptocurrency’s aan mijn portefeuille toevoegen. De meeste analisten geloven dat een nieuwe ‘all time high’ in aantocht is, en ondanks een klein traumaatje (zie mijn voorwoord), wil ik daar graag op meeliften. Want ook ik denk dat bitcoin de toekomst heeft, en gelet op een aantal recente (toelating van bitcoin-ETF op de Amerikaanse beurs) en aankomende ontwikke­lingen (de zogenoemde halving in april) is mijn vertrouwen groot. Ik gebruik Bitvavo als broker (maximaal 0,25 euro procent per transactie) en koop voor 1000 euro aan bitcoin. Stap wel hoog in (op 41,10 euro), maar Eric Nijkamp, elders in dit blad uitgebreid aan het woord, verzekert me dat de investering iedere eurocent waard is. Hij gelooft ook in Ethereum, ik (dus) ook, en leg 1000 euro in, op een koers van 2240 euro.

We zijn los, met een – wat mij betreft – interessante mix van aan­delen en crypto’s. Ik ben benieuwd waar dit gaat eindigen. Een eerste indicatie krijgen we in de volgende TOM, bij de bekend­making van de tussenstand van april.

>
>
>
CuliRally