Artificial Intelligence

Artificial Intelligence

“Wegkijken is het allerdomste wat je kunt doen”

Edward Niemeijer klapt z’n laptop open en laat een videootje zien waarop hij vloeiend Italiaans spreekt. Alsof het zijn moedertaal is, zo vlot klinkt het. Maar dat lijkt maar zo: Niemeijer kán helemaal geen Italiaans. Hij heeft het filmpje gemaakt met hulp van een app op het gebied van kunstmatige intelligentie. Oftewel: Artificial Intelligence, AI. En daarmee gaan we nog heel wat beleven, voorziet hij.

Eerder dit jaar richtte Edward Niemeijer het AI Expertisecentrum op, een advies- en trainingsbureau dat organisaties helpt om de mogelijkheden van AI volledig te benutten. Gevestigd in Enschede, in stadscampus Connect-U. Zijn belangrijkste boodschap voor ondernemers: “Verdiep je erin en maak vervolgens zelf je keuze of je er mee wilt werken. Maar wegkijken is het allerdomste wat je kunt doen.” Want het bedrijfsleven krijgt er absoluut mee te maken en de ontwikkelingen gaan veel sneller dan je denkt. Niemeijer wijst op de onderzoeksresultaten van enkele grote bureaus, waaronder McKinsey: 90 procent van alle banen krijgt vroeg of laat met AI te maken. Dat gelooft hij zelf ook voor de volle 100 procent. Of het tot verlies van werkgelegenheid zal leiden? Dat ligt voor een groot deel aan de werknemers zelf. Verdiep je erin, luidt zijn boodschap. “Want AI werkt alleen goed als je zelf over stevige domeinkennis beschikt.” Oftewel: vakkennis gaat je redden.

Snelheid
En daarmee wordt een nieuw beroep geboren: prompt-engineer. Iemand die complexe instructies aan een AI-systeem als ChatGPT kan geven. Een voorbeeld: “Als ik een pand wil bouwen en ik heb, zeg maar, zes miljoen nodig, dan gaat een analist met m’n financieringsaanvraag aan de slag. Dat duurt twee, drie dagen. Maar als hij ChatGPT een goed omschreven opdracht met alle gegevens kan geven, ligt er binnen een paar minuten een advies op tafel! De snelheid is bizar!” Hij noemt de drie voorwaarden om AI efficient in te kunnen zetten: domeinkennis, tooling (oftewel: ChatGPT) en output. “Als je de tooling verkeerd aanstuurt, krijg je ook een verkeerd antwoord. Dus die directe aansturing is cruciaal. En dat vereist een grote vakkennis.” Anders gezegd: wie geen advocaat is, krijgt nooit een goed antwoord over een juridische kwestie uit de beroemde chatbot. En alleen die financiële analist kan een goede prompt maken voor een pijlsnelle, maar gedegen analyse. “AI is een mega-efficiencytool”, zegt Edward Niemeijer. “Je kunt er 40 tot 60 procent sneller mee werken.” En daarom moeten ondernemers er toch écht eens naar kijken, is zijn dringende advies. Immers: als AI zo snel werkt, kun je niet meer concurreren met de collega die volop van ChatGPT gebruik maakt: die is immer niet alleen veel sneller, maar presteert dat ook nog eens met minder mensen. “Vijf man of vijftig, dat is de power van AI!” Het is dan ook merkwaardig dat ondanks de bewezen voordelen, de meeste ondernemers - 70 procent, volgens Niemeijer - nog nooit naar de mogelijkheden van ChatGPT hebben gekeken. Toch is de belangstelling er wel, zo blijkt uit de grote animo voor de trainingen voor het gebruik van de chatbot, die hij regelmatig verzorgt. Meestal in de instructieruimte aan het Ariënsplein in Enschede, maar ook in het hele land. De vraag is gigantisch,zegt Niemeijer.

Privéen zakelijk
Hij laat nog even snel wat mogelijkheden zien. Plannen voor een tiendaagse vakantiereis naar Vietnam? ChatGPT levert binnen enkele seconden een route langs de mooiste en bekendste bestemmingen. En levert er desgevraagd ook een lijstje van vier-sterrenhotels bij elke bestemming bij. Reisbureaus zullen zich even achter de oren krabben… Nog een voorbeeld: ingrediënten over van het avondeten? Maak een fotootje met de app en je krijgt een compleet recept op basis van deze spullen. “Want je kunt de chatbot net zo goed privé als zakelijk gebruiken”, legt Edward Niemeijer uit. Hij is zelf voetbaltrainer van het elftal van zijn dertienjarige zoon Steijn, die bij het Hengelose ATC’65 speelt. Pa is zelf geen voetballer, maar tovert razendsnel een trainings­schema tevoorschijn op de vraag: ‘Hoe oefen je opbouwen van achteruit?’ Inclusief benodigdheden zoals pionnen, de techniek – ‘geef punten voor succesvolle opbouw vanuit de verdediging naar het middenveld en de aanval’ – en een tactische bespreking. In de marketing - en ook in andere sectoren - gaat het vaak om werkzaamheden met een routinematig karakter, die aan AI gedelegeerd kunnen worden, zoals het handmatig verzamelen van data en het maken van rapportages. Daardoor komt er meer ruimte vrij voor (marketing)specialisten om zich bezig te houden met de strategische en creatieve aspecten van hun werk, zoals het ontwikkelen van klantgerichte campagnes en innovatieve strategieën. Ter geruststelling: AI gaat je baan niet overnemen. Maar dan moet je er wél voor zorgen dat je domeinkennis kunt combineren met AI om de juiste vragen te kunnen formuleren. Want beter dan een goede professional doet de chatbot het eigenlijk niet. “Maar wel veel sneller!” En in de toekomst? Dan wordt het oppassen geblazen.” Een prognose voor de implicaties van AI over dertig jaar is onmogelijk te geven. Niemeijer: “Wie wist dertig jaar geleden bijvoorbeeld de opmars van ‘het mobieltje’ te voorspellen?”

Desinformatie
Een van de grote risico’s is de mogelijkheid van desinformatie. Hij gaf daar zelf een (ongevaarlijk) voorbeeld van met zijn Italiaans pratende evenbeeld. Zó gemakkelijk is het al. Niemeijer vindt de discussie over het ethisch gebruik van AI dan ook volkomen terecht. “En aangezien de overheid en de wetgeving keihard achter de ontwikkelingen aanhobbelen, zullen wij daar zelf met elkaar op moeten letten!” China gebruikt AI-technologie voor gezichtsherkenning, waarvoor ‘Brussel’ overigens wel een verbod gaat instellen. Door de trainingen die hij geeft is hij goed op de hoogte van hoe Twentse ondernemers tegenover AI staan. Een regelmatig gestelde vraag: ‘Wat gebeurt er met de informatie die ik erin stop?’ Dat lekt in elk geval niet naar de concurrentie, kan Edward Niemeijer ze geruststellen: “ChatGPT gebruikt het zelf om zich verder te verbeteren.” En wie het desondanks niet vertrouwt: binnenkort komt er een Enterpriseversie uit, die uitsluitend intern te gebruiken is.

Ook in het FAQ-rijtje: hoe weet ik dat de uitkomst op waarheid berust? “Tja, hoe weet ik dat de informatie die je in de bibliotheek kunt vinden waar is? Je moet altijd een kritische houding hebben, want ChatGPT is een efficiencytool. Het simuleert menselijke intelligentie, en mensen maken ook fouten…”

Ondertussen ontwikkelt de chatbox zich steeds verder. “De meesten hebben niet in de gaten wat je allemaal met het systeem kunt. En het gaat razendsnel. Elke week kan het meer!” 

>
>
>
Elferink & Kortier