Beste Start-Up van Twente 2023

Beste Start-Up van Twente 2023

OneThird

Een ondernemersprijs als deze geeft Marco Snikkers een voldaan gevoel. Zijn bedrijf OneThird won de verkiezing Beste Start-Up van Twente. “We zijn trots op onze achtergrond en op onze samenwerkingen met het onderwijs in deze regio. Dat we winnen in een regio waarin zoveel technische producten worden gemaakt is heel mooi.”

Een derde van ons voedsel wordt verspild. Stel je voor dat heel het land China volgebouwd zou zijn met groente en fruit. Al het voedsel wat daar groeit, gooien we per jaar weg. Het zijn immense hoeveel­heden en daar wilde Marco Snikkers iets aan doen.

In 2018 begon hij daarom het bedrijf OneThird in Enschede. De naam van het bedrijf verwijst naar die hoeveelheden verspild voedsel, waarvan veertig procent uit groente en fruit bestaat. Marco: “Onze wereldwijde bevolking blijft alleen maar groeien. Volgens de statistieken zouden we in 2050 twee keer zoveel voedsel nodig hebben. En juist in de groente- en fruitsector ontstaan er veel problemen. De houdbaarheid is namelijk kort en vaak nog onbekend. Marco: “Er zijn heel veel omstandigheden die invloed hebben op een oogst. Nu is het in de versketen vaak nog een kwestie van ‘first in, first out’ en maar hopen op het beste. Maar dat betekent dat er soms al schimmel op aardbeien zit als het aankomt in de winkel.”

Moleculaire samenstelling
OneThird ontwikkelde een nieuw concept dat uit drie delen bestaat. Een scanner, een AI analyse applicatie én een ‘digital twin’ database. De simpele uitleg? Na de oogst kan een product op locatie op een scanner worden gelegd, de applicatie vertelt je vervolgens hoe lang een product nog houdbaar is. Achter de schermen is er heel hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. Al vijf jaar lang worden er databases aangelegd. Met behulp van artificial intelligence en algoritmes wordt de moleculaire samenstelling van fruit en groente bepaald. Marco: “Zo’n database opbouwen kost ons anderhalf tot twee jaar per product. Op dit moment hebben we een volledige database van blauwe bessen, avocado’s, aardbeien en tomaten. Daarnaast zijn we met een zestal andere producten bezig. Vooral probleemproducten als mango’s en meloenen.”

Early adopters
In het eerste commerciële jaar van OneThird is er direct al enthousiasme. Albert Heijn is één van de early adapters. “Zij zagen onze visie en wilden er vroeg bij zijn. Inmiddels is er uit Engeland ook serieuze interesse en we hopen uit te breiden naar Duitsland en Spanje.” En de dromen van de start-up zijn nog groot. “We willen impact maken. In 2027 hopen we 150 miljoen kilo voedselverspilling te hebben voorkomen.” Op dit moment bereikt OneThird dat nog met twaalf mensen, het hoofdkantoor staat in Enschede. “We hebben ook datascientists in Amsterdam. We willen volgend jaar groeien naar zo’n vijfentwintig mensen, maar we blijven in elk geval een Twentse onderneming.”

Smaak en houdbaarheid
Als Marco nog groter droomt zou hij graag zien dat de naam van het bedrijf uiteindelijk moet worden aangepast. ASixth? OneTenth? Of is ZeroWaste zelfs haalbaar? “Dat zou helemaal mooi zijn”, zegt Marco lachend. “Maar dat is nog wel ver weg. Het doel is in elk geval om meer mensen groente en fruit te kunnen bieden voor een behapbare prijs. We merken in elk geval dat werknemers zich bij ons aan willen sluiten om die missie te volbrengen.” En OneThird komt ook naar de consument toe. Jumbo Kuipers in Oldenzaal had de primeur, daar hangt een scanner waarmee klanten zelf avocado’s kunnen testen op rijpheid. Het is pas het begin. “Smaak is ook een belangrijke kwaliteitsparameter. Ons R&D-team zou graag een product willen maken waarmee we houdbaarheid én smaak voor­spellen.” De eerste stap is in elk geval zet. De verspilling van bepaalde producten is bij bestaande klanten nu al 25 procent minder. 

De jury over OneThird
OneThird levert een actieve bijdrage aan het tegengaan van voedselverspilling. Met hun scan technologie zijn zij in staat de houdbaarheid van fruit in een vroeg stadium vast stellen. Op basis van een zelf ontwikkelde database en algoritme worden de producten met de beste indicatie aangeboden aan veiling, supermarkt of groothandel. Voor retailer en de teler van grote waarde, want de teler kan op deze wijze tot een gegarandeerd aanbod komen, de retailer weet waar hij aan toe is en hoeft zelf de controle niet meer te doen, waarna op de verschillende plekken in de keten geen fruit meer weggegooid hoeft te worden als gevolg van tussentijds bederf. Een mooi voorbeeld van hoe geavanceerde technologie toegepast kan worden in een versimpeld proces zodat elke teler hiermee kan werken.

>
>
>
Elferink & Kortier