Bundle, samen veerkrachtig wonen en leven

Bundle, samen veerkrachtig wonen en leven

De Nederlandse huizenmarkt zit op slot. Overheid, marktpartijen én woningcorporaties zoeken samen naar kansen en mogelijkheden die oplossing bieden. “Daar gaat een geweldige kracht vanuit,” vertelt Wilma van Ingen directeurbestuurder van Domijn en voorzitter van WoON Twente. Toch is volgens haar de vraag niet alléén om meer huizen te bouwen. Haar pleidooi? Bouw óók aan communities: straten en buurten die weer ‘werken’. Breng het ‘noaberschap’, waar onze regio zo om bekend staat, weer terug. Een goed voorbeeld? Er verschijnt een stralende lach op haar gezicht: Bundle.

“Dat we als corporaties een rol spelen in het bouwen van meer huizen in onze regio staat buiten kijf. Maar met alleen stenen stapelen, komen we er niet. En zeker niet op de lange termijn.” Steekt Van Ingen van wal. “In het ontwikkelen van die nieuwe woon- en leefplekken moeten we ook écht antwoord geven op een heel andere vraag uit de samenleving. Namelijk die van verbinding en leefbaarheid. En ook daarin hebben we samen met onze partners een belangrijke taak te vervullen.”

Sociale banden
“We merken als corporatie zeker de effecten van onze individualistische maatschappij. Bewoners wonen en leven steeds meer langs elkaar heen. Je kunt je voorstellen dat eenzaamheid, onbekendheid met elkaar, of verschillende leefstijlen geen goed doen voor de leefbaarheid in straten en buurten. Corporaties zijn er niet alleen voor voldoende, duurzame en betaalbare woningen. We moeten én willen ook omkijken naar hóe mensen wonen. Naar veerkrachtige wijken, waar bewoners graag zijn. Buren een oogje in het zeil houden. Elkaar op weg helpen. Of even bijspringen als dat nodig is.”

De oplossing is niet eenduidig wat Van Ingen betreft. Woonconcepten met communitybuilding zijn een goed voorbeeld hoe het kan. Het ontwikkelen van een complex of buurt waarbij het versterken van sociale banden tussen bewoners en het bevorderen van betrokkenheid centraal staan. Dat vraagt om zowel fysiek als sociaal ontwikkelaarschap. “De fysieke opgave is letterlijk het creëren van ruimte om verbinding tussen mensen mogelijk te maken. Denk aan ontmoetingsruimten, ruimte om samen te werken, of mogelijkheden voor zorg. Maar daarmee ben je er niet. Want ook op sociaal vlak heb je wat te doen. Dat begint bij het in kaart brengen van behoeften van bewoners: zowel op het vlak van de fysieke leefomgeving als mogelijkheden rond ontmoeten, werken en niet te vergeten dienstverlening”.

Passende woonplek
Domijn richt zich samen met partners al op projecten waarin ze communities ontwikkelen voor jongeren en ouderen. “We zien bij die groepen de behoefte daaraan het meeste naar de oppervlakte komen. Jongeren verlaten bijvoorbeeld niet voor niets onze stad en regio. We zien onder hen hoge eenzaamheidscijfers. En we horen van jongeren zelf dat ze graag samen dingen doen. Dan is een community een mooie oplossing.”

Het project waar Van Ingen op doelt, zal bij velen al bekend zijn. Samen met Veste Wonen sloeg Domijn de handen ineen in Bundle. Onder die naam werkten zij het afgelopen jaar hard aan het ontwikkelen van de eerste wooncommunity voor ca. 200 jongeren op de Performance Factory. Deze maand betrekken de eerste bewoners het kenmerkende pand aan de Oldenzaalsestraat. En komt de eerste wooncommunity van Bundle tot leven. “Een bijzonder moment. Zeker voor iedereen die zo ontzettend hard werkte om dit initiatief in een razend tempo mogelijk te maken. En het mooie is dat de volgende ontwikkeling van Bundle al in gang is gezet. Want ook op het Kennispark gaan we aan de slag. Zo blíjven we stappen zetten om jongeren een passende woonplek te bieden. En om bij te dragen aan het binden van jongeren aan onze regio.”

“Daarnaast kijken we nu dus ook naar wooncommunities voor ouderen. Zo renoveren en verduurzamen we de komende jaren vier flats aan de Lintveldebrink. Tegelijkertijd werken we aan een wooncommunity voor ouderen in één daarvan. Een heel ander traject. Maar zeker niet minder interessant!” Of het daarbij blijft? “Nee.” Antwoord Van Ingen vastberaden. “We hebben nog meer projecten in ontwikkeling. Daar kunnen we snel meer over vertellen!” 

Welke verwachtingen bewoners van Bundle hebben?
We spraken één van de toekomstige, ondernemende bewoners: Madelief Raben, Mira WebDesign “Een aantal jaar geleden dacht ik na waar ik terecht wil komen als ik uit huis ga. Mijn droom? Met een aantal ondernemers samenwonen en er écht voor kiezen om het samen te doen. Met de gezelligheid van een studentenhuis, maar met de ambitie van ondernemers samen. Afgelopen december kwam ik Bundle tegen. Ik was meteen enthousiast. Door corona zijn veel jongeren denk ik wat introverter geworden. In een gewoon appartementencomplex komt je elkaar dan niet zo snel tegen. Bij Bundle is dat heel anders. Het is precies waar ik een paar jaar geleden al van droomde. In juni start ik mijn toekomst in een omgeving bomvol uitdagingen en kansen! Met mijn bedrijf Mira WebDesign help ik graag start-ups. Mensen die al een bedrijfje hebben, maar nog geen online visitekaartje. Dat past prima in een ondernemende omgeving als Bundle. Ik verwacht er met andere ondernemende bewoners een fijne en gezellige startersplek van te maken!”

>
>
>
CuliRally