Hoofdredacteur scoort binnen twee maanden bizar virtueel rendement

Hoofdredacteur scoort binnen twee maanden bizar virtueel rendement

‘Follow the Money’ in de wereld van aandelen en crypto’s

Eddy van der Ley trapte de rubriek ‘Follow the Money’ begin 2024 af onder de kop ‘De hoofdredacteur en zijn speurtocht naar een meer dan mooi rendement’. Dat ‘meer dan mooi’ kan vooralsnog worden vervangen door ‘ronduit spectaculair’. Van 5.000 euro inleg wist hij in no-time 6.700 euro te maken. Een virtuele winst van bijna 35 procent. En dan te bedenken dat het rendement tussentijds nóg hoger is geweest.

Soms moet je een beetje geluk hebben in het leven. Gekoppeld aan, misschien, een vleugje boerenverstand. Met die instelling kwam ik begin dit jaar aan de start voor mijn Follow the Money-challenge. Ik hoopte een rendement van tien procent te scoren op een inleg van 5.000 euro, verspreid over drie aandelen en twee crypto’s. Een stevige winst, afgezet tegen de karige rente die je op de bank over je spaargeld ontvangt.  

Virtueel rendement 
Medio maart, nauwelijks twee maanden na de aftrap, zit ik vol ongeloof naar de koersen te kijken. Dat ik een goede hand van inleggen heb gehad, dat had ik al wel gezien, maar aangejaagd door de ongekende stijging van de cryptomarkt, onder aanvoering van de Bitcoin, sta ik heel even op een winst van 1.800 euro! Ofwel: meer dan 35 procent! In mijn hoofd vechten gedachten en dilemma’s om voorrang. Wat doe ik: verkopen? Deels verkopen? Helemaal niets verkopen en blijven zitten waar ik zit? Ik kies voor die laatste optie. Het was een beetje het format van deze rubriek, om na een jaar te kijken waar ik zou staan. Daar komt bij dat ik dividend krijg over al mijn aandelen en dat de crypto-bullrun nog lang niet uitgeraasd is, als ik de meeste kenners mag geloven. Verkopen kan bovendien altijd nog, later in het jaar, en dan terugkopen op een lager punt. ‘Buy the dip’, zoals dat zo mooi heet in kringen van beleggers.

Goed, dan kijken we even naar de ontwikkeling van mijn vijf aandelen, ten opzichte van koopmoment, in de tweede week van februari. Ik kocht ING op 11,84 euro en het aandeel steeg door naar liefst 15 euro, een voltreffer én de hoogste koers in jaren voor de Nederlandse grootbank. Mijn gokje om voor verzekeraar NN Group te gaan, pakte eveneens goed uit, getuige de stijging met zo’n vijf euro, vanaf het koopmoment (36,55 euro). Nog meer virtueel rendement leverde mijn gevoelsmatige keuze voor het aandeel van bouwreus Koninklijke Heijmans op. De 13,12 euro die ik ervoor betaalde, was binnen de kortste keren met ruim 25 procent gestegen.

Ik kon wel enigszins inschatten dat het met de beurs de goede kant zou opgaan, anders had ik niet gedaan wat ik had gedaan, maar dat de AEX een all time high aantikte van ruim 880 punten? Nee, dat ging iedere prognose – en zeker míjn voorstellings­vermogen – te boven.

Cryptomarkt
En dan te bedenken dat de ‘normale’ beurs verbleekte bij de ontwikkelingen op de cryptomarkt. Want daar bereikte de Bitcoin begin maart een ‘all time high’ van ruim 67.000 euro, na dagen van explosieve stijgingen. Ik dacht op een koers van 41.000 euro redelijk hoog te zijn ingestapt, maar Eric Nijkamp en Derin Karim, van crypto-vermogensbeheerder Bitstaete uit Oldenzaal, lieten al doorschemeren dat de ‘big bang’ nog moest komen. Nou, ze hebben gelijk gekregen. Uiteraard kwamen er correcties – we hebben het over een extreem volatiele markt – maar begin april noteerde de Bitcoin ‘gewoon’ een koers van rond de 65.000 euro, voor mij een virtuele winst van meer dan zestig procent. Ethereum volgde het spoor van de grote crypto-broer en liet me evenzeer glimlachen: 3.300 euro, waar ik inkocht op ruim 2.200 euro. 

Het kan dus niet op, met een portfolio vol uitblinkers, maar of het zo blijft? En of het nog gekker kan? Dat zien we in juni, bij de volgende tussenstand.  

>
>
>
CuliRally