Cashen of continueren

Cashen of continueren

Jonge ondernemers over de knikkers en ambities

Jong rijk worden met je onderneming. Dat kan en werd nog eens in het kwadraat bewezen door het Enschedese Sqills. Voor een half miljard euro komt het bedrijf in handen van Siemens dat brood ziet in de ontwikkelaar van software voor openbaar vervoer. Er zijn wel meer Twentse successen alhoewel de half miljard niet werd behaald. Maar gaat het om de knikkers of de ambitie? TOM maakte een rondgang.

Kees Koolen en Gert-Jan Bruinsma beurden voor hun in Twente ontwikkelde reserveringssite Booking.com geen half miljard. Maar de 110 miljoen die Koolen en zijn team - Bruinsma was al eerder uitgestapt - in 2005 konden bijschrijven op hun bankrekeningen was ook niet te versmaden. Is het de droom van iedere starter of zit dat niet zo tussen de oren bij een jonge ondernemer? Zeker niet bij Bas Janssen die in 2010 zijn internetmarketingbureau begon. “Ik was negentien en had net mijn propedeuse gehaald in Small Business. Het tweede jaar was een vrij jaar en ik raakte gefascineerd door online marketing. Ik zag daar kansen liggen.” Hij begon ZZP’ers te adviseren om klanten te vinden. Het eindigde bij grote, internationaal opererende bedrijven in zowel Nederland als daarbuiten. Eindigde, want eerder dit jaar verkocht hij zijn kindje Creative CT aan zijn managementteam en een investeerder. “Toen ik begon in 2010 speelde dit niet. Kijk, ik heb altijd wel grote ambities gehad en wilde groeien met het bedrijf. Maar de kern zat altijd in het creatieve. Mensen helpen, gave oplossingen bedenken en bouwen. Daar word ik blij van. De groei was geen doel op zich, maar kwam vanzelf. Bedrijfsstrategie, processen en hoe je een leuke werkplek biedt werden steeds belangrijker.”

Dwangbuis

Hij noemt zichzelf nog altijd een ‘rebel’ en wie hem kent begrijpt die omschrijving: bravoure en een rappe tong kan Janssen niet worden ontzegd. Een creatieveling ook die gaandeweg soms de dwangbuis van het leiden van een onderneming voelde knellen. “Je bouwt aan je bedrijf, maakt soms weken van tachtig uur. Dat heb je er voor over, het is je passie. Maar er zijn ook momenten geweest dat je even in een ‘gevangenis’ zit. Dat gevoel zullen ondernemers herkennen. Dat heb ik de laatste jaren wel meer op een gezond niveau kunnen krijgen. Ja, ik heb wel eens geroepen dat ik voor mijn dertigste financieel onafhankelijk wilde zijn. Ik ben nu net dertig dus dat is wel redelijk gelukt.” Hij licht toe dat dit het juiste moment was. "Ik had dit bedrijf ‘al’ tien jaar. Voor mij was het tijd voor een nieuwe stap want in de huidige fase van het bedrijf ben je veel bezig met managen, financiën en HR. Erg interessant, maar dat geeft mij weinig energie. Veel verantwoordelijkheden had ik al overgedragen aan het managementteam. Op een bepaald moment was duidelijk dat het managementteam interesse had om aandeelhouder te worden. Samen met een investeerder zijn we tot een deal gekomen. Nee, ik noem geen bedragen maar het past goed bij wat ik er in de afgelopen tien jaar in heb gestoken. Ik denk dat ik het goed heb gedaan voor een drop-out die zijn opleiding niet heeft afgemaakt en alles online en in de praktijk heeft geleerd.” Afgezien van het geld is er iets veel belangrijkers, bekent Janssen: “Ik ben een gelukkiger mens geworden doordat ik los ben gekomen van iets wat ik jaren heb gedaan. Ik ben de ballast van het bedrijf kwijt en heb meer bewegingsvrijheid. Die ga ik ook gebruiken: vanuit Smart Ones ga ik mijn beste ideeën in de markt zetten. Met name platformen en SAAS producten. Daarnaast wil ik jonge ondernemers coachen om ze te leren van mijn successen en valkuilen en bied ik ze een mooie community met ervaren vakidioten.”

Cashen

Voor oprichter Erik Nieuwenhuis ligt verkoop nog buiten het gezichtsveld. De ambitie is om met zijn bedrijf 12Build een Europese standaard in de bouwsector te worden. “Ik krijg regelmatig een aanbod om te cashen maar dat drijft mij niet”, I TOM’s reportage aldus de bevlogen ondernemer die met zijn offerteplatform de bouw verlost van misverstanden, telefoontjes, mailtjes en ander ongemak. Afkomstig uit een aannemersgezin zag hij in de bouw veel papier heen en weer gaan: “Offerte-aanvragen, bouwtekeningen en andere project gerelateerde stukken. Allemaal stukken die al snel gedateerd raken en toch gebruikt blijven worden op een later moment met alle gevolgen van dien. Met 12Build hebben wij een platform dat die problemen oplost en dus de faalkosten in de bouw omlaag brengt.” Inmiddels werken 55 mensen aan het systeem dat succesvol is: “Meer dan zestig procent van alle middelgrote en grote projecten passeert ons platform.” In het buitenland blijken dezelfde problemen die het platform kan oplossen actueel te zijn. Internationalisering is dus een volgende fase: “We zijn al actief in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. In Nederland zijn we nu marktleider, Europa moet volgen. Dat is onze ambitie. Net als het bevrijden van de potentie in de mensen en de markt. Geld is minder belangrijk, levensgeluk des te meer. Maar akkoord, daar heb je ook geld en klanten voor nodig.” Overigens spreekt hij graag met investeerders, die zich regelmatig melden. “Maar niet om te verkopen. Wat ik er van leer is kennis over wat er gebeurt in de markt en hoe de concurrentie zich ontwikkelt.”

Groeispurt

“Cashen is ook niet altijd het beste voor je bedrijf”, vervolgt Nieuwenhuis: “Mijn persoonlijke belang dient het bedrijfsbelang. Ik kan niet uitsluiten dat het op een moment beter is om een mede-eigenaar te hebben die het bedrijf de groeispurt geeft die ik dan niet of beperkt kan geven. Daarom is het goed opties open te houden. Levensgeluk gaat niet om een nulletje meer achter je vermogen. Ik voel me nu al mega bevoorrecht met het leven dat we nu mogen leiden.” Hij begon veertien jaar geleden met 12Build, inmiddels is hij 38 en zijn de ambities nog even springlevend: “Ik wil problemen voor klanten oplossen en niet zo bezig met geld en het bedrijf succesvol maken en verkopen. Daar ben ik niet voor begonnen maar dat ik er nu wel over na moet denken is mij overkomen. Trouwens, ik ken veel jonge ondernemers die niet zozeer bezig zijn met een bedrijf om er rijk mee te worden. Er is veel commitment voor het bedrijf en de mensen. Dat is toch wel de Twentse nuchterheid, denk ik dan.”

Mantra

In een geheel ander metier is Sebastiaan Dekkers actief: de kinderopvang. Met zijn moeder richtte hij eerst gastouderbureau 4Kids op en daarna Columbus Junior dat zich in heel Twente toelegt op dagopvang en buitenschoolse opvang. Hij onderneemt om maatschappelijke impact te maken: “Zo is het klimaat een groot probleem en ik vind dat we volgende generaties een goede toekomst moeten geven. Daar zetten we vol op in.” De drie P’s, People, Planet, Profit, vormen dan ook zijn dagelijkse mantra. Dat wil niet zeggen dat een commerciële drive ontbreekt: “Mijn bedrijven vervullen een behoefte en we moeten competitief zijn om te kunnen blijven investeren in onze maatschappelijke doelen.”

Profit

Het succes van 4Kids en Columbus Junior maakte het mogelijk voor Dekkers om te investeren in het duurzame bouwbedrijf Tala. “Dat past in mijn streven naar maatschappelijke impact. Tala bouwt duurzame woningen van hout. Dat is veel milieuvriendelijker en duurzamer.” Waarna een explicatie volgt over CO2, stikstof en recyclebaarheid: “Er worden nu 80.000 huizen per jaar gebouwd, waarvan 79.000 in steen, beton en staal. Wij willen dat veranderen en daar haal ik een grote bevrediging uit. Ik voel me bevoorrecht.” Verkopen is niet aan de orde omdat er nog genoeg maatschappelijke uitdagingen aanwezig zijn. “Ooit verkopen? Een lastige vraag maar misschien komt er een moment dat het genoeg is. Maar alleen voor de profit, dat is ook een eenzijdig spelletje. En het is ook niet de drijfveer. Hoewel je daar als verkopende ondernemer wel altijd als eerste op wordt beoordeeld.”

Aansturen

Hij maakte met zijn Shock Media vanaf zijn zeventiende een dynamische groei door. Zozeer zelfs dat oprichter en eigenaar Alain Götz vanuit zijn geboorteplaats Elst naar Twente vertrok omdat hier meer personeel te vinden was. “Ik studeerde technische informatica en tijdens die opleiding ben ik vanuit de slaapkamer begonnen. Een beetje een hobby: dat werd zo groot dat ik er van kon leven en dat ik personeel nodig had.” Shock Media is specialist in managed hosting. Götz: “Wij zorgen dat belangrijke websites, webshops, applicaties en intranetten altijd online zijn en dus bereikbaar blijven. Er zijn bijvoorbeeld webshops die miljoenen euro’s per dag omzet draaien. Als zo’n webshop niet bereikbaar is kost dat heel veel geld.” Dat Shock Media een succes moest worden, was destijds niet het primaire uitgangspunt: “Ik wilde ondernemen, dat leek me gaaf. Ik had niet specifiek iets met computers, maar ik vond het wel leuk. We hadden thuis een computer en zo ben ik er in gerold. Eerlijk gezegd heb ikzelf helemaal niet zoveel met IT. De mensen die bij Shock Media werken hebben er veel meer verstand van. Daar zit mijn kennis niet. Ik vind het aansturen veel interessanter.”

Internationaal groeien

Destijds was zijn ambitie om te ondernemen. Daarin is tot op heden weinig veranderd: “Ondernemen, groeien, iets opbouwen is nog altijd de ambitie. Geld speelt uiteraard een rol, maar is nooit een motivatie geweest, zegt Götz: “Ik heb ook heel lang helemaal niets verdiend. Ik vond dat niet erg want ik vond ondernemen leuk. Het succes heeft dat wel ingehaald, maar het is nooit de motivatie geweest.” Of en wanneer hij zijn Shock Media in de etalage zet is moeilijk te zeggen. “Het zal wel een keer gebeuren want je kunt niet tot je negentigste doorgaan. Maar een grote slag slaan, daar ben ik niet op uit. Zou ik het doen dan moet daardoor Shock Media verbeteren, meer potentie krijgen. Zomaar verkopen aan iemand met een grote zak geld vind ik niet aantrekkelijk. Dat voor Sqills een half miljard euro wordt betaald spreekt tot de verbeelding, maar ik weet niet of dat een doel op zich moet zijn. Het is voor mij niet superbelangrijk. Ik ga nu niet kijken wat er voor Shock Media is te halen. Kijk, we staan wel op de radar want er is in deze markt een enorme consolidatie bezig. We worden ook benaderd door partijen om te praten of samen te werken. Het speelt dus altijd wel.” Alain Götz kijkt liever naar de andere kant, zegt hij tot slot: “Ik zou het interessanter vinden om in de toekomst zelf bedrijven over te nemen. Ik ben nog lang niet klaar met ondernemen. Om elk weekend naar Ibiza te vliegen, dat verveelt ook een keertje. Daar ben ik te nuchter voor. Nee, ik wil eigenlijk internationaler groeien. Er is nog een enorme markt voor ons en de potentie is er, want de klanten komen echt aanwaaien. De droom en ambitie is dus internationaal groeien.”

Tekst: Erwin Gevers

Fotografie: Frank Visschedijk, stock

>
>
>
CuliRally
TOM's Rally
haringparty2024