Circulair bouwen? In Twente doen we het gewoon!

Circulair bouwen? In Twente doen we het gewoon!

Vergadering na vergadering, werkgroepen die stippen op de horizon plaatsen, directies die de duurzaamheids- en circulariteitsmindset in het dna van hun bedrijf proberen op te nemen. Je hoort en leest niets anders meer. In onze regio zijn we er al lang gewoon mee begonnen. Links, rechts en in het midden: overal poppen projecten en gebouwen op die duurzaamheid en circulariteit ademen.

“Uit het hele land komen delegaties kijken hoe we dat hier toch voor elkaar boksen”, vertelt Maurice Beijk, die met Reinten Infra in Borne een huzarenstukje en een voorbeeldpand heeft neergezet. De Rentmeester2050, duurzaamheidsspecialist en inspirator van Reinten Infra, besteedt veel van zijn tijd aan het rondleiden van mensen buiten Twente in Borne om te laten zien hoe we dat hier doen. En dan is het eigenlijk ook nog eens niets nieuws volgens hem. “Vroeger hergebruikten de boeren hier alle materialen al. Houten balken van een afgebroken boerderij dienden als steunpilaren voor een nieuwe en met oude stenen metselden de mannen een nieuw huis voor de buren. We stoffen eigenlijk de manier van toen weer af.

Het mooie van Twente is dat we het hier gewoon doen in plaats van erover te blijven praten en we doen het nog steeds ook gewoon met elkaar.” Noaberschap dus inderdaad, waar we met zijn allen hier trots op zijn, maar het te weinig zeggen. “De wijzen komen echt uit het Oosten”, zegt Beijk met een glimlach maar met serieuze ondertoon. “Als je circulair wilt bouwen, moet je voldoen aan zes voorwaarden: partijen moeten vertrouwen hebben in elkaar, ze moeten samenwerken op basis van wederkerigheid, co-creatie is belangrijk, de mens en de natuur respecteren, creatief en innovatief denken en doen en het integraal aanpakken. Dan gaat het goed. O ja, en met ouderwets boerenverstand kom je een heel eind. Daar hebben we hier genoeg van.”

Een groener Nederland
Idverde is een groenbedrijf met een eigen architecten- en ingenieursbureau en bomenadviesbedrijf op groengebied alsmede veertien realisatiebedrijven. Aan de Rientjesoven in Borne op industrieterrein De Veldkamp werd een prachtig nieuw pand neergezet dat aan alle groene eisen en meer van de huidige tijd voldoet. 

Na veertig jaar aan de Parelstraat in Hengelo te hebben gezeten werd het tijd voor iets nieuws. Vanuit het nieuwe pand, dat gasloos is en is uitgerust met zonnepanelen en warmtepompen waarmee eigen energie kan worden opgewekt, werken 75 personeelsleden aan een groener Nederland. “Als Idverde dat letterlijk ‘groene ideeën’ betekent, adviseren we, we leggen daktuinen aan, ontwikkelen plannen voor groene wijken en schooltuinen zodat het water weg kan en zorgen we voor biodiversiteit in stedelijke gebieden om hittestress te voorkomen”, vertelt Gertjan Klein Legtenberg die vestigingsmanager is van Idverde in Borne en Emmen.

“De producten die we hebben zijn dus geënt op duurzaamheid en circulariteit, maar ook in ons dagelijkse werk zorgen we ervoor dat onze footprint zo klein mogelijk is. Onze handgereedschappen zijn elektrisch en we zijn bezig onze shovels en kranen te vervangen door exemplaren die op stroom werken. Het grootste deel van ons wagenpark wordt elektrisch, maar waar dat niet mogelijk is vanwege de trekkracht of het bereik tanken we HVO, een schonere dieselsoort. Niet alleen omdat we dat zelf belangrijk vinden, maar ook in aanbestedingen komt steeds meer aandacht voor deze onderwerpen. Daar sorteren we op voor.”

Kennisevent
Om iedereen te laten zien welke expertises Idverde in huis heeft, is er op 24 mei in het nieuwe pand een ‘Kennisevent De waarde van Groen’. “Onze relaties kunnen op die dag ons nieuwe onderkomen bekijken en ze worden geïnformeerd over innovaties op ons vakgebied, een soort symposium”, vertelt Klein Legtenberg. 

Het vakgebied waarover hij het heeft, is groot: de experts van Idverde helpen organisaties en overheden met het ontwikkelen van een strategische groenvisie, zetten zich in om zorglocaties te vergroenen omdat groen helpt bij het verbeteren van de gezondheid, maar draaien ook hun hand niet om voor de begeleiding van een groenproject van ontwerp tot advies over de aanbestedingsvorm tot aan de technische uitwerking. De bomendienst van het landelijk werkende bedrijf, houdt zich bezig met (advies over) snoeien zodat een boom tot volle wasdom wordt gebracht, helpt bij het verplanten van grote bomen en weet alles van de bestrijding van boomziekten. Tijdens het open huis op zaterdag 25 mei - een dag na het kennisevent - kan iedereen die geïnteresseerd is het nieuwe pand van Idverde in Borne bezichtigen en zich laten informeren over de diversiteit aan werkzaamheden van de van oorsprong Franse organisatie. 

Ondersteuning vanuit Overijssel
Gelukkig voor ondernemers, is er de mogelijkheid om een bijdrage te krijgen van Energiefonds Overijssel om dit soort groene, duurzame, circulaire plannen te verwezenlijken. “De provincie Overijssel heeft de ambitieuze doelstelling om de lokale economie in 2050 volledig CO2 neutraal te maken. Dat wil zeggen een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Dat betekent dus ook dat we zuinig en slim met grondstoffen en producten om moeten gaan, dat producten en grondstoffen worden hergebruikt en processen circulair worden gemaakt en hun waarde behouden. De transitie naar een circulaire economie is nodig omdat fossiele, kritieke en niet hernieuwbare grondstoffen langzaam opraken. Daarnaast heeft de winning van deze grondstoffen een negatieve impact op het milieu, onder andere door de uitstoot van CO2. Het Energiefonds investeert in de verduurzaming van Overijssel. Om dit doel te bereiken investeren wij zowel in ondernemingen en projecten die de energietransitie als een circulaire economie dichterbij brengen”, vertelt Suzanne Groen, Investment Manager.

Circulair van Energiefonds Overijssel.
Het fonds kan circulaire ondernemers helpen met financiering, bijvoorbeeld het financieren van een nieuw verdienmodel of het toepassen van een unieke technologie. Het fonds investeert in start-ups, scale-ups, MKB ondernemingen en projecten. Ze biedt verschillende financieringsvormen aan, zoals een vroegefase-financiering, participaties, garanties en leningen. Het Energiefonds heeft daarnaast een groot netwerk met experts op het gebied van duurzaam ondernemen binnen en buiten de provincie, die ze voor deze ondernemingen en projecten kan inzetten.

Positieve impact
Tala, dat duurzame huizen van hout en andere biobased materialen ontwerpt en bouwt, is één van de bedrijven die ondersteund is door Energiefonds Overijssel. De woningen bestaan uit modulaire concepten, hebben een zeer lange levensduur en zorgen voor een positieve impact op mens en natuur. Daarnaast zorgt hun efficiënte en modulaire manier van bouwen voor een aanzienlijk sneller (af)bouwproces met minder CO2 uitstoot. Tala draagt hiermee niet alleen significant bij aan de verduurzaming van de bouw, maar biedt ook een oplossing voor de groeiende woningnood. “De bouwindustrie is verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de mondiale CO2 uitstoot. Daarom zijn hier rigoureuze veranderingen nodig als we de klimaatdoelstellingen willen halen”, aldus Suzanne. 

In Twente zijn we al goed hard op weg om die doelstellingen te behalen. Als we zo doorgaan en samen de schouders eronder blijven zetten, zeggen wij Tukkers niet alleen zelf dat de wijzen uit het Oosten komen, maar is de rest van het land daar ook van overtuigd.  

>
>
>
TOM's Rally
haringparty2024
CuliRally