Qredits bestaat 15 jaar

Qredits bestaat 15 jaar

Qredits bestaat vijftien jaar
“Wij maken sociale en economische impact”

Qredits ging in 2009 met vijf mensen van start als stichting zonder winstoogmerk. Het doel: startende en kleine ondernemers ondersteunen met financieringen en kennis­overdracht. Inmiddels telt de organisatie 150 medewerkers. Naast vestigingen in Nederland heeft Qredits vier kantoren in de Cariben opgezet: Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Qredits nam vorig jaar in juni haar intrek in het pand aan de Egbert Gorterstraat in Almelo. Om de hoek van de Wierdensestraat, waar het allemaal begon. Aan Koningin Máxima de eer het pand te openen en in gesprek te gaan met een aantal ondernemers die via Qredits de MKB Duurzaamheidslening hebben ontvangen.

Algemeen directeur Elwin Groenevelt geeft sinds de start leiding aan Qredits, dat een unieke positie in de markt heeft. “Feitelijk zijn we een soort bank. We hebben hier alle afdelingen die een bank ook heeft. Maar wij zijn de enige non-profit financier van Nederland. Bij ons staat niet het rendement voor de aandeelhouders voorop. De winst die wij maken is om de continuïteit van de organisatie te waarborgen en te verbeteren. En zo te voorzien in de middelen die nodig zijn om ondernemers te helpen. Niet alleen met kredieten, maar ook met gratis coaching, trainingen, les- en onderwijs­programma’s. Een uniek totaalpakket, zowel voor potentiële ondernemers als voor ondernemers die verder willen.” Bestaande ondernemers kunnen bij Qredits onder meer terecht voor advies bij bedrijfsoverdracht, verduurzamen, investeren in bedrijfs­middelen en uitbreiden van personeel en coaching. 

Impact maken
Qredits wil impact maken, op sociaal gebied maar ook op economisch gebied. “Wij geloven dat iedere (potentiële) onder­nemer met de juiste support verder komt. Als we ondernemers sterk maken door middel van coaching en trainingen, zien we dat op macro-economisch niveau weer terug: er ontstaan bedrijven die voor werkgelegenheid zorgen en belasting betalen. Ondernemerschap is het moeilijkste beroep van de wereld. Je moet alles zelf doen, dus is het belangrijk om je voor de start heel goed voor te bereiden. Op onze Ondernemersschool word je begeleid in het schrijven van je businessplan en kun je ook alle andere trainingen volgen die je nodig hebt. Want als het voortraject goed is, dan is het makkelijker om het krediet te verstrekken”, vertelt Groenevelt.

De sociale impact is groot, vindt Groenevelt: “We hebben inmiddels 35.000 ondernemers gefinancierd, een bedrag van 750 miljoen euro in leningen. Achter die ondernemers zitten gezinnen en personeel. We hebben inmiddels al 45.000 nieuwe banen gecreëerd. Bij Qredits wordt gekeken naar de mens, je bent er geen nummer. Terwijl de grote banken steeds minder persoonlijke service verlenen en meer digitaliseren, willen wij juist door persoonlijke gesprekken de ondernemers-skills in beeld krijgen. Per dag krijgen we ongeveer 120 kredietaanvragen waarvan uiteindelijk driekwart wordt afgewezen. Redenen voor afwijzing zijn vooral het ontbreken van een ondernemersplan, ontbreken van ondernemers-skills – dit zijn vaak mensen die uit nood maar voor zichzelf willen beginnen – en het al hebben van teveel schulden. De laatste tijd zien we ook steeds meer bestaande ondernemers die eerst voor een krediet naar de bank gingen, maar zich nu bij Qredits melden. Ook de grootbanken verwijzen kleine leningen nu veel vaker door.”

Meegroeien
Als organisatie moet Qredits meegroeien met deze ontwikkelingen. “Om meer leningen te kunnen verstrekken moeten we meer funding aantrekken”, vertelt Groenevelt. “We hebben voor ruim 400 miljoen euro aan kredietlijnen bij negen Europese financiële instellingen. Deze treasury is onderdeel van onze organisatie. Het trackrecord van Qredits is goed. Ook pensioenfondsen en institutionele beleggers zijn inmiddels geïnteresseerd. Door nieuwe partijen aan te trekken kunnen we onze langjarige financierings­behoefte veiligstellen. Er is altijd een spanningsveld tussen onze twee poten: we willen sociaal zijn, dus onze trainingen en coaching-trajecten zijn gratis. Maar aan de andere kant moet onze financiële performance goed zijn. We moeten de goede verhouding bewaken: te sociaal, dan overleven we niet. Te economisch denken, dan worden we teveel een gewone bank. Qredits werd destijds opgericht met overheidssteun en met Rabobank, ABN AMRO en ING als stakeholders. We zijn complementair aan de banken en het vertrouwen was er vanaf het begin. Dat is een belangrijke start geweest. Voor de banken zijn wij geen concurrent, want groei is niet ons doel. Qredits groeit omdat de markt groeit en de banken steeds meer gericht zijn op grote financieringen.”

Academy
Bij de start in 2009 was Qredits heel bevlogen en sociaal. “Soms namen we bij financieringen te veel risico’s. De afweging bij het verstrekken van kredieten was echt een leerproces. Krediet­verlening is ook risicobeheersing. Vanaf 2012 stond er een volwassen organisatie en konden we een professionaliseringsslag maken. Toen zijn we de Academy gestart, waarvoor we allerlei vormen van begeleiding hebben ontwikkeld. Op onze site kun je allerlei templates downloaden, er zijn e-learnings en dertien klassikale trainingen beschikbaar, voor starters hebben we in samenwerking met gemeentes Ondernemersscholen met tien weken klassikaal onderwijs. Kortom: we hebben allerlei trainingen om je ondernemerschapsvaardigheden te verbeteren. Gegeven door 45 trainers die professionals zijn in hun eigen vakgebieden. Kennis stimuleren is trouwens in Nederland soms best lastig. We hebben hier heel erg een mentaliteit van ‘zelf doen’, terwijl hulp bij het ontwikkelen van ondernemer-skills natuurlijk voor iedereen goed kan zijn.”

Vorig jaar heeft Qredits dankzij subsidie vanuit Europa ook voor statushouders een ondernemersschool opgestart. “Veel status­houders waren in hun thuisland al ondernemer en hebben al ervaring. Of ze zijn hoog opgeleid en kunnen in Nederland alleen in banen onder hun niveau terecht. In samenwerking met gemeentes kunnen zij een ondernemersschool van dertien weken volgen waarbij de focus ook ligt op het leren van de Nederlandse taal. Want werken bevordert de integratie enorm. En door de bijdrage uit Europa kost het de gemeentes niets.” Het project is uitgerold samen met achttien gemeenten in Nederland.

Voor de gratis coaching heeft Qredits beschikking over een pool van zo’n zeshonderd (oud-) ondernemers die dit als vrijwilliger doen. “Wie het leuk vindt startende ondernemers te coachen, kan zich graag bij ons melden. Op jaarbasis gaat het om ongeveer 1.500 coaching-trajecten waarbij ondernemers worden geholpen beter te worden. Veel starters worden ondernemer omdat ze goed zijn in hun vakgebied. Maar als kleine ondernemer moet je alles zelf doen. Ook marketing, personeelsbeleid, administratie, acquisitie enzovoort.”

Peilstok
Qredits is een peilstok van de sector kleine bedrijven, klein qua fte’s, zo ongeveer tot vijf medewerkers. Elk kwartaal wordt de Kleinbedrijf-index gepubliceerd op de site. “Wij weten vrij goed hoe die sector ervoor staat, van starters tot bestaande kleine ondernemers, omdat wij kredieten tot 250.000 euro verstrekken. Bij de kredietaanvragen gaat het in 60 procent van de aanvragen om mannen, de overige 40 procent is vrouw. Overigens is de conversie bij de vrouwen beter: bij mannen wordt 25 procent toegewezen, bij vrouwen is dat 35 procent. Mannen lijken makkelijker te denken over lenen, vrouwen zijn beter voorbereid en komen met een beter businessplan. Ik weet eigenlijk niet of er ook verschil zit bij het aflossen. Dat lijkt me wel interessant om eens te onderzoeken”, besluit Groenevelt.

>
>
>
DiGi Signing
Jongbloed
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
WTC