Hightech-drukpersen gaan steeds sneller

Hightech-drukpersen gaan steeds sneller

Drukkerij Roelofs

In de drukkerijhal staat de nieuwe aanwinst te glimmen: 22,5 meter lang, tachtig ton zwaar, op een vijftig centimeter dik fundament van gewapend beton. De Heidelberg Speedmaster is 24 uur per etmaal in bedrijf en spuugt 18.000 fraai bedrukte vellen per uur uit. Met een extra lak-unit voor glans of matlak.

“Daarmee zijn we klaar voor de komende jaren”, zegt Martin Wermer, directeur-eigenaar van drukkerij Roelofs in Enschede. Investeren in de nieuwste innovatieve drukmachines is noodzakelijk om te overleven en te groeien in een krimpende markt, zegt hij. “De prijzen staan continu onder druk, de automatisering gaat steeds verder.” En die ontwikkelingen gaan snel. Letterlijk. Een voorbeeld: “Een moderne hedendaagse drukpers is twee, drie keer zo snel als een tien jaar oude pers.” De Speedmaster die dit jaar is geïnstalleerd draagt die naam ook niet voor niets. “Deze Heidelberg is snel, met korte insteltijden.” De indrukwekkende machine is niet alleen: er staan twee grote jongens naast van het merk Manroland. Een van deze twee is een zogenaamde Led-UVpers, die het grote voordeel heeft dat de inkt direct droog is. De nieuwe, dit jaar geïnstalleerde Heidelberg Speedmaster zet, terwijl-ie aan het drukken is, de volgende opdracht zelf al klaar en stelt alles zelf in. Tweezijdige full colour-bedrukking in één doorgang, heet het drukprincipe: halverwege worden de vellen omgedraaid en wordt de andere zijde gedrukt. De Speedmaster kan alles aan: boeken, brochures, folders, magazines, kaarten, verpakkingen. Maar geen handelsdrukwerk met een beperkte oplage. “Bijvoorbeeld een opdracht van 5000 velletjes briefpapier, die sturen we door naar collega’s.”

Leverbetrouwbaarheid

Roelofs is een zogenaamde vellen-offsetdrukkerij. Het procedé: op een aluminium plaat wordt een beeld aangebracht. Deze offsetplaat wordt vervolgens vochtig gemaakt waarbij alle delen zonder beeld het vocht vervolgens oppakken. Waarna een vettige inkt op de plaat wordt aangebracht: de natte delen stoten de inkt af, die alleen blijft zitten op de delen mét beeld. Die inkt wordt op een rubberen doek gedrukt en die drukt het weer op papier. Het is een van de meest gebruikte technieken, ook dit magazine is met offset gedrukt. Het klinkt tamelijk eenvoudig, maar er gaat een wereld vol hightech en innovatieve ontwikkelingen achter schuil. Neem de toepassing van de Staccato-rastertechnologie, die ze bij Roelofs gebruiken om fotografische afbeeldingen scherper en briljanter te drukken. Bedrijfsleider/planner Rob Buursen: “Daar hebben we onlangs nog een natuurboek met veel afbeeldingen mee gedrukt. We bereiken er kleuren mee die we normaal niet bereiken. Met gebruik van Spotless 5 en Staccato wordt je kleurengamma groter en worden de details beter weergegeven.” Een voorkeur voor bepaald drukwerk heeft Buursen niet. “Het is de combinatie van alle soorten drukwerk. De snelheid, de afwisseling, geen dag is hier hetzelfde.” Die flexibiliteit, vult Martin Wermer aan, is mede de sterke kant van het bedrijf. “We draaien continue klussen tussendoor. De prijs maakt klanten dan niet zo heel veel uit, als ze maar zekerheid hebben. Leverbetrouwbaarheid, daar gaat het om.”
Een innovatieve trend is het digitale printen, vooral met inkjet-technologie. Wermer: “Dat was vroeger de onderkant van de markt. Maar de machines worden goedkoper, ze gaan sneller, ze draaien langere series. Alleen de inkt is nog extreem duur.” Drukkerij Roelofs hoeft daar evenwel niet zelf in te investeren, want daar is partner Ipskamp Printing in gespecialiseerd. “Ze maken onder meer heel veel proefschriften.” Hij verwacht wel dat deze technologie in de toekomst een concurrent gaat worden van de ‘gewone’ drukkerijen.
Zover is het overigens nog niet, zegt Wermer: “In de eerste vier maanden van dit jaar hebben wij 12,5 procent meer omzet gerealiseerd dan vorig jaar.” Dat is mede het gevolg van de veelzijdigheid van Roelofs: zo zijn puzzels als gevolg van corona gigantisch populair geworden. En de Enschedeërs zijn goed in het bedrukken van de planovellen. In de hal staan volle pallets voor het maken van puzzels en puzzeldozen klaar…

>
>
>
CuliRally
TOM's Rally
haringparty2024