‘Follow the Money’ Hoofdredacteur maakt 'stupide keuzes'
‘Follow the Money’ in de wereld van aandelen en crypto’s
Hoofdredacteur maakt ‘stupide keuzes’, maar probeert die amechtig te relativeren
‘Waarom deed ik dit? Waarom in hemelsnaam?’
Eddy van der Ley trapte de rubriek Follow the Money begin 2024 af onder de kop ‘De hoofdredacteur en zijn speurtocht naar een meer dan mooi rendement’. Begin 2025 verzilverde hij de winst van ING, NN Group en Heijmans, om die aandelen prompt van de hand te doen. En nu? Kan hij zich de almaar grijzend wordende haren wel uit het hoofd trékken. ‘Waarom deed ik dit? Waarom in hemelsnaam?’
Ik eindigde de vorige aflevering van deze veelgelezen rubriek met de vraag of ik mezelf in 2025 wél op stupide keuzes zou kunnen betrappen. Als amateurbelegger had het beursjaar 2024 me eigenlijk alleen maar voorspoed gebracht, resulterend in bijna 2000 euro winst op een inleg van 3000 euro. Althans, voor wat de ‘klassieke’ aandelen betreft. Op de crypto’s kom ik dadelijk terug. Omdat het moet, niet omdat ik het graag wil.
Nooit moeten doen.
Ik besloot in januari dus ING, NN Group en Heijmans te verkopen, en u raadt het al: dat had ik nooit, maar dan ook nooit moeten doen. In de Verenigde Staten zakte de beurs als een plumpudding in elkaar, als gevolg van het economische beleid van Donald Trump, die vrolijk met bizarre importheffingen begon te strooien. Van de weeromstuit knalden veel Europese/Nederlandse aandelen door het dak, zeker in de banken-, verzekeringen- en bouwsector.
Waarom? Waarom in hemelsnaam deed ik die lieve, mooie, betrouwbare, winstgevende aandelen begin januari van de hand. Die schitterende pareltjes met genoeg groeipotentieel… Tja, je doet eens iets, je gokt eens wat, en bovendien: als ik alles had kunnen voorzien, of kán voorzien, dan zou ik een boel geld op de bank hebben, en mezelf niet meer blootstellen aan de ‘thrillseeking’ momenten die toch – hoe je het ook wendt of keert – voor soms prettige en soms irritante verschuivinkjes in je emotionele huishouding zorgen.
Geen zelfmedelijden.
Ja, Van der Ley, lul je er maar onderuit, hoor ik u denken. U heeft gelijk. Maar nu doorrr… want blijven hangen in zelfmedelijden heeft geen enkele zin. En concludeerde ik niet eerder dat geld het slijk der aarde is? Dat ik relativeren zo ongeveer tot kunst verhef? Nou dan. Ik geef toe, het is de voor de hand liggende reflex van een (amateur)belegger die aan de verliezende hand is, en alleen maar kan hopen op betere tijden.
En wie weet gaan de nieuwe aandelen het wel voor me doen. Nou, vooralsnog dus niet. Maar laat ik niet te negatief zijn: TKH, de Twentsche Kabelfabriek, noteert het enige plusje in mijn nieuwe lijst, ten opzichte van het koopmoment in januari van dit jaar: 125 euro winst op 1000 euro inzet. Prima begin, en de vooruitzichten voor de rest van dit jaar voor het bedrijf zijn positief.
Met mijn nieuwe tech-aandelen heb ik grote plannen, doch zij willen maar niet ontvlammen. Ik hoor links en rechts dat ASML en BE Semiconductor Industries in een ‘tussenjaar’ zitten; dat dat valt af te meten aan het naar beneden bijstellen van de omzetprognoses. Bovendien valt de orderstroom tegen en maken beleggers zich zorgen over de strengere beperkingen op de export van chipmachines naar China, een belangrijke markt, zeker voor ASML. Het leidt ertoe dat ik met de Nederlandse chipmaker der chipmakers op een klein minnetje sta. BESI staat op ruim tien procent verlies.
Koersval.
Hoe het ook zij, het valt allemaal in het niet bij de beroerde resultaten van Ethereum. Wat is er in vredesnaam aan de hand met de één na grootste cryptocurrency? Die een opleving kende, maar na de inauguratie van Donald Trump vooral harde klappen heeft gekregen. De koers is in anderhalve maand met vijftig procent onderuit gegaan; er blijft nog een schrale 1750 euro over. Wie er van een afstandje naar kijkt, en dat probeer ik hardnekkig te doen, schaart zo’n koersval in de categorie ‘volatiliteit die van alle tijden is.’ Ofwel, het is een kwestie van weken of maanden, of Ethereum gaat weer richting de uitschieter (3600 euro) van onlangs. Hoop ik…
Het is sowieso malaise in het landschap der crypto’s. Kijk naar grote broer Bitcoin, die ook een dip van dertig procent heeft moeten slikken en nu rond een bedrag van 77.000 euro koerst. Tegen 102.000 euro in de aanloop naar het presidentschap van Trump in januari. De Amerikaanse president is een verklaard voorstander van Bit(coins) en heeft onlangs een uitvoerend bevel ondertekend voor de oprichting van een strategische Bitcoin Reserve en een Amerikaanse voorraad digitale activa, een soort digitale Fort Knox. Dat zou een boost in de cryptokoersen tot gevolg moeten hebben, maar die is uitgebleven. De geopolitieke toestand in de wereld helpt natuurlijk niet mee, veel (potentiële) beleggers twijfelen en nemen het zekere voor het onzekere. Liever laten ze hun geld op de bank staan, ook al is een fatsoenlijke spaarrente ver te zoeken.
Vrede in Oekraïne.
Dat mijn ‘overall’ resultaat nog steeds licht positief is, blijft ‘gewoon’ te danken aan Bitcoin. Ten opzichte van het koopmoment, januari 2024, sta ik op tachtig procent winst. Ethereum is daarentegen mijn minst presterende aandeel, met bijna twintig procent verlies. Ik klamp me maar vast aan de kennelijke wetenschap dat er snel weer een opwaartse impuls volgt, en datzelfde hoop ik te zien bij de techaandelen. Misschien dat de vrede in Oekraïne heilzaam gaat werken voor het beurssentiment. Dus Poetin, doe niet zo moeilijk, en ga akkoord met een staakt-het-vuren. Doe het voor mij, maar uiteraard: vooral voor het Oekraïense én Russische volk...