'Follow the Money 'in de wereld van aandelen en crypto's

'Follow the Money 'in de wereld van aandelen en crypto's

‘Follow the Money’ in de wereld van aandelen en crypto’s

Hoofdredacteur schoont portefeuille op, neemt winst, maar blijft ‘gewoon’ in Bitcoin zitten

'Nieuwe ronde, nieuwe kansen met tech-aandelen'

Eddy van der Ley trapte de rubriek Follow the Money begin 2024 af onder de kop ‘De hoofdredacteur en zijn speurtocht naar een meer dan mooi rendement’. In 2025 vervolgt hij die missie, maar niet zonder een spectaculair stukje winst te hebben verzilverd. De hoofdredacteur blijft zitten waar-ie zit als het om altcoins gaat, maar waagt de gok met de aankoop van drie nieuwe, klassieke aandelen.

Aanvankelijk wilde ik deze rubriek beperken tot een jaartje, puur om TOM-lezers een inkijkje te geven in de lotgevallen van een amateurbelegger. Eerder al besliste ik om er nog even mee door te gaan. Een mooi rendement doet verlangen naar meer, nietwaar? Dat ik de dikke winst zou maken die ik maakte, had ik weliswaar gehoopt, maar nooit van zijn

leven kunnen bevroeden. De vraag was hooguit nog wat ik met m’n portefeuille zou doen: stoppen op het hoogtepunt, in de bijna-wetenschap dat nóg meer rendement schier onmogelijk is? Of stug doorgaan: om te kijken of alles wat deze amateurbelegger aanraakt, daadwerkelijk in goud zou blijven veranderen.

Profiteren

Uiteraard besef ik dat het geluk een keertje op is, en dat je ook zo nu en dan moet profiteren van je beursbeslissingen, en dus besloot ik een gedeelte van mijn portefeuille te wijzigen, door de ‘klassieke’ posities te verkopen. Op het gevoelsmatige hoogtepunt dus. Medio januari deed ik mijn 84 aandelen ING, gekocht op een koers van 11,84 euro, van de hand op een stand van 15,92 euro, goed voor een winst van 350 euro, inclusief een stukje dividend.

De 27 aandelen NN Group, gekocht op 36,55 euro, sleet ik op een koers van 44,04 euro. Winst: bijna 200 euro op een inleg van 1000 euro, ook niet verkeerd. De grootste klapper moest nog komen: de 76 aandelen van bouwer Koninklijke Heijmans kocht ik in januari 2024 voor 13,12 euro en vérkocht ik een jaar later op een koers van 31,20 euro! Een bizarre winst, van 1390 euro, ook in dit geval nog iets gekruid met een vleugje dividend. Ik verdiende dus, met deze drie aandelen, in een jaartje tijd 1940 euro op een inleg van 3000 euro. Waarlijk een schot in de roos.

Chipmaker-trots

Of ik me nu bewezen heb als amateurbelegger? Ach, wat is bewezen hebben. Ja, puur naar de cijfers gemeten wel, maar ik heb gewoon geluk gehad. Door nauwgezet de signalen in de markt te volgen, dat dan weer wel, en daarop een beetje te anticiperen. Maar de moraal van het verhaal moge duidelijk zijn: iedere Jan Lul kan dit. Mits je er tijd voor vrijmaakt en een beetje om je heen kijkt.

Om te checken of ik met andere, verse aandelen ook een mooi rendement kan scoren, gooi ik het nu over een andere boeg. Er is veel te doen om tech-aandelen, misschien valt er juist in die hoek juist wel iets te halen, schat ik in. Op de dag dat vanuit China het nieuws komt aanwaaien dat met DeepSeek een geduchte concurrent van ChatGPT is gelanceerd, 28 januari, donderen de koersen in de techsector met donderend geraas in elkaar. In de kennelijke wetenschap dat na een correctie vaak een snel en stevig herstel volgt, koop ik voor 1000 euro aandelen van zowel onze Nederlandse chipmaker-trots ASML (op een koers van 650 euro) als van BESI (op een koers van 120 euro). De koers staat sowieso laag in vergelijking met de potentie, lees ik in de analyses van beurskenners, dus ga ik vol vertrouwen de uitdaging aan.

Twents aandeel

Daarnaast kies ik voor een Twents aandeel: de Twentsche Kabelfabriek in Haaksbergen, tegenwoordig bekend als de TKH Group. De vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn meer dan prima, laat ik me vertellen door een bij het bedrijfwerkzame kennis, dus ik neem de gok en hengel het aandeel binnen op een koers van 34,40 euro. Eens kijken of de Twentse connectie me financiële voorspoed gaat bezorgen, hoe kleinschalig ook.

Tja, en dan de altcoins waarvan ik een plukje bezit: Bitcoin en Ethereum. Daar blijf ik voor deze rubriek ‘gewoon’ in beleggen, omdat het verdomd interessant is deze assets te blijven volgen, juist tegen de achtergrond van geopolitieke verschuivingen en ontwikkelingen. En laat ik eerlijk zijn, Bitcoin heeft me, overdrachtelijk gesteld, een fortuin opgeleverd. Zoals verwacht, explodeerde de koers in de aanloop naar de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten, met een piek van boven de 102.000 euro.

Inmiddels staat-ie, op het nieuwe meetmoment, half februari, op 95.300 euro, nog altijd goed voor een knallende (virtuele) winst van ruim 200 procent. Trump lanceerde, met in zijn kielzog een glimlachende Elon Musk, zelfs zijn eigen munt, maar die zwakte - na een voortvarende start - snel af in waarde. Tsja, het is me wat… Valt er dan helemaal niets te klagen? Zeker wel, want Ethereum, de op één na grootste altcoin, beleeft erg volatiele tijden. Na een hoopgevende tussensprint, die tot een waarde van boven de 3500 euro reikte, is-ie nu teruggevallen naar een ‘lousy’ 2700 euro. Voor mij nog altijd winstgevend, maar je raakt snel verwend, én het steekt erg mager af bij grote broer Bitcoin. Wat 2025 precies (voor mij als amateurbelegger) gaat brengen? Of ik mezelf de haren uit het hoofd trek door (nu wel) stupide keuzes? U gaat het weer lezen, in de volgende edities van uw favoriete magazine...

>
>
>
TOM's Rally
Elferink & Kortier
CuliRally