‘Follow the Money’ in de wereld van aandelen en crypto’s

‘Follow the Money’ in de wereld van aandelen en crypto’s

Portefeuille hoofdredacteur toont veerkracht na crash

Eddy van der Ley trapte de rubriek Follow the Money begin 2024 af onder de kop ‘De hoofdredacteur en zijn speurtocht naar een meer dan mooi rendement’. Na het bloedbad van 5 augustus bleek zijn winst van 40 procent behoorlijk afgeroomd, maar intussen staat hij - na een periode van ‘ontkenning’ - weer op een fraai rendement van 33 procent.

Beleggen is ook psychologie. Althans, voor mij. Voor deze rubriek heb ik 5000 euro ingelegd, maar in de praktijk van het leven ben ik ook een fanatieke (amateur)belegger, met links en rechts wat kleine portefeuilles in crypto’s en traditionele aandelen. Dus staat er, financieel, best iets op het spel in woelige en volatiele beurstijden. En ook al ben ik de relativering zelve, zeker als het gaat om materiële waarde(n); het heeft toch een klein beetje invloed op mijn gemoed, eerlijk is eerlijk.

Zo volg ik de beursontwikkelingen dagelijks op de voet, behalve in de weken na een fikse daling of beurscrash. Ik weiger dan de armoedige tussenstanden onder ogen te zien en neem me plechtig voor pas een maand later weer, heel stiekem, te kijken, meestal als het echt niet anders kan. Uiteraard krijg ik in het nieuws en via de algoritmes het nodige mee, maar ik vertik het simpelweg om de confrontatie met mijn bankrekeningen aan te gaan. Na de crash van 5 augustus zat ik in zo’n fase van ontkenning. Ik was even helemaal klaar met de beurs, focuste me op de andere, meer sympathieke zaken des levens.

 

Mooi herstel

Met het oog op deze rubriek moest ik er uiteindelijk toch aan geloven, rond 16 september. Door de crash van 5 augustus was ik bijna de helft van mijn winst kwijtgeraakt, al kon ik altijd nog bogen op een overall rendement van bijna 25 procent, omgerekend 1245 euro. De vraag was: zou ik nog dieper zijn gevallen? Of zou er een mooi herstel zijn opgetreden? Ik hoopte uiteraard op dat laatste, dat zou ook wel de meest logische reflex zijn, na zo’n slagveld, maar had geen idee. Licht gespannen scrolde ik op mijn favoriete website (www.beurs.nl) naar de eerste koersinfo sinds meer dan een maand en… het viel niet tegen. Wat zeg ik: het viel heel erg mee, constateerde ik opgelucht.

 

De AEX had zich opgericht van 855 naar 900 punten, en die tendens viel terug te zien in de ontwikkeling van de meeste aandelen. De dagen na zo’n crash vormen per definitie een mooie gelegenheid voor beleggers om de ‘dip te kopen’ in een poging snel rendement te behalen - en dat was ook nu weer het geval geweest. In mijn portfolio meldde het aandeel ING zich terug aan het front, met een prijs van 16,43 euro, twee euro hoger dan kort na de crash. Ook verzekeraar NN Group toonde fikse tekenen van herstel, met een koers van 44,60 euro, een stijging van drie euro ten opzichte van de recente bodem. ‘Bodem’ is trouwens een relatief begrip, want in vergelijking met de start van het jaar, en dus van deze rubriek, behaalde ik een fors winstpercentage. Alleen bouwer Heijmans bleef half september iets achter bij de koers van begin augustus, 75 cent euroverlies, maar daar viel goed mee te leven, afgemeten aan wat het aandeel al had gepresteerd. De perspectieven blijven bovendien onverminderd zonnig, want het regeerakkoord meldt dat er de komende periode op jaarbasis 100.000 woningen gebouwd moeten worden.  

 

Kamala Harris

Politiek speelt sowieso een grote rol in de dynamiek van aandelenkoersen, zeker als er in de Verenigde Staten grote ontwikkelingen (staan te) gebeuren. Presidentskandidaat Donald Trump is een warm pleitbezorger van Bitcoin, en of die voorliefde nu zijn oorsprong vindt in intrinsieke belangstelling of ordinair kiezersbejag, bij winst van de verkiezingen – begin november – zal de koers van Bitcoin ongetwijfeld een boost krijgen. Zijn rivaal Kamala Harris staat voor zover bekend evenmin onafwijzend tegenover crypto, maar is minder uitgesproken. Mocht zij de nieuwe president van de USA worden, dan zal dat minder impact hebben op de koers, zo is de verwachting.

 

In navolging van de normale aandelen richtte ook Bitcoin zich de voorbije maand op, van 46.000 tot dik 54.000 euro. Ik spon daar garen bij, want ik kocht de grootse asset in januari op een koers van 41.000 euro. Kleine broer Ethereum noteerde een miniem plusje, maar beide coins staan volgers cryptokenners op het punt van een stevige uitbraak naar boven. Ik ben benieuwd. Feit is dat mijn portfolio door het mondiale herstel weer kleur op de wangen heeft. Waar de winst van 40 procent in één klap tot 25 procent was afgeroomd, noteer ik ‘du moment’ een prima rendement van 33 procent, ofwel ruim 1640 euro winst op een inleg van 5000 euro. Graag zie ik die marge weer uitgebouwd worden, maar niet ten koste van alles. Of laat ik het zo zeggen: stel dat ik een Amerikaan was, en ik zou met een stem voor Trump veel meer poen pakken dan met een stem voor Harris, dan liet ik toch mijn gezonde verstand zegevieren met een keuze voor de democratische kandidaat. Want geld is leuk, maar niet zaligmakend.

 

Portfolio

ING              84 aandelen x  11,84 euro        koers 5 aug  14,54    koers 17 sept   16,43      totaal 1380     

NN Group    27 aandelen x  36,55 euro        koers 5 aug  41,89    koers 17 sept   44,60      totaal 1204

Heijmans      76 aandelen x 13,12 euro         koers 5 aug  24,00    koers 17 sept   23,25      totaal 1767

Bitcoin          0,024 aandelen x 41100 euro   koers 5 aug 46135    koers 17 sept  54155      totaal 1299  

Ethereum       0,0466 aandelen x 2240 euro  koers 5 aug  2,065    koers  17 sept   2127      totaal   991

 

 

Totale inleg 5000 euro

Tussenstand 1 april: totaal 6729 euro, bijna 35 procent rendement

Tussenstand 1 juni: totaal 7151 euro, ruim 40 procent rendement

Tussenstand 5 augustus: totaal 6245 euro, bijna 25 procent rendement (plus 130 euro aan dividend)

Tussenstand 17 september: totaal 6641, bijna 33 procent rendement (plus 140 euro aan dividend)

 

>
>
>
Elferink & Kortier
TOM's Rally
CuliRally