‘Follow the Money’ in de wereld van aandelen en crypto’s

Bloedbad op aandelen- en cryptomarkt halveert bijna winst hoofdredacteur
Eddy van der Ley trapte de rubriek Follow the Money begin 2024 af onder de kop ‘De hoofdredacteur en zijn speurtocht naar een meer dan mooi rendement’. Op 1 juni noteerde hij een bizarre winst van ruim 40 procent, twee maanden later is veel anders. Het slagveld op de mondiale aandelen- en cryptomarkt heeft ook zíjn portefeuille geraakt, maar reden tot paniek is er allesbehalve. Nog altijd koestert hij een (virtueel) rendement van 25 procent.

Het moést natuurlijk een keer gebeuren, het kon gewoonweg niet uitblijven. Wanneer het lange tijd alleen maar hallelujah is op de beurs, en zeker in een volatiele wereld als die van crypto, komt er vroeg of laat een correctie. Fair enough. Maar er is een verschil tussen een ‘normale’ correctie en of een waar bloedbad, met duikelingen van tientallen procenten. Dat laatste was er dus aan de hand, begin augustus. Vanuit het relatieve niets doken de aandelenmarkten diep in het rood, met 5 augustus als een heuse dag des oordeels. Een dag waarop miljoenen beleggers geld en dromen zagen verdampen.

Donald Trump
Dat gold niet voor mij. Natuurlijk, ook ik hoopte dat de beurswinsten tot aan de hemel zouden reiken, welke belegger niet? Daar kwam nog bij dat de AEX op 15 juli een nieuwe all time high aantikte, op 949 punten. De race naar de legendarische kaap van 1000 punten leek ingezet. En op de cryptomarkt herstelde bitcoin zich van een dipje. De terugval naar een koers van 52.000 euro werd nota bene gepareerd door de megalomane Donald Trump himself. Kort na de mislukte aanslag op zijn leven sprak de Amerikaanse presidentskandidaat zijn steun uit voor bitcoin in het bijzonder en de cryptomarkt in het algemeen. Het leverde een stijging op naar 65.000 euro, niet eens zo ver verwijderd van de hoogste waarde ooit.

Hoe surrealistisch was het om te ervaren dat de koers nauwelijks tien dagen later keihard onderuit ging, met bijna dertig procent, tot 46.000 euro. Bij de altcoins was het verval zelfs nog groter. Die treurnis werd aangewakkerd door de harde klappen op de traditionele aandelenmarkten, met Japan als ‘aanstichter.’ De Nikkei, de beurs in Tokio, sloot op 5 augustus 12 procent lager, het grootste dagverlies sinds de beurscrash in 1987. Beleggers raakten nerveus door de angst voor een wereldwijde recessie, met name in de VS, door de oplaaiende spanning in het Midden-Oosten, door de onveranderd hoge rente. En deden hun aandelen met gezwinde spoed van de hand, in de wetenschap dat ze dan in elk geval nog iets van de winst uit de voorbije maanden/jaren konden verzilveren.

Wolven in het bos
Ik niet. Ik huil niet mee met de wolven en lafbekken in het bos. Laat me niet meeslepen door welke mondiale cijfers ook. Angst is in mijn leven nooit een drijfveer geweest. Dat klinkt erg stoer, en dat is het… helemaal niet, haha. Ik heb me voor deze rubriek nu eenmaal gecommitteerd aan de grondregel dat ik niets ga verkopen, maar gewoon een jaar de ontwikkeling van de aandelen volg die ik begin januari heb aangeschaft. Niet meer, niet minder.

Ik heb sowieso makkelijk praten, want ik bezit een portfolio vol recente uitblinkers. Dat er nu een flinke hap van de winst afgaat, is min of meer ingecalculeerd. Al doet het best even pijn, want niemand ziet graag (virtuele) winsten verdwijnen in het niets. Met ING leek ik een flonkerende beursparel in bezit te hebben. Vlak voor de crash lag de koers boven de 17 euro, nu is-ie teruggevallen naar 14,54 euro. Altijd nog een mooie winst. Hetzelfde geldt voor NN Group, dat richting 50 euro ging, maar is afgeroomd tot 41,89 euro. Dat ik overall op winst sta, is echter vooral te danken aan bouwer Heijmans, want die koers hield tussen alle misère wél stand, en bleef – in vergelijking met het vorige meetpunt, in juni – spectaculair doorstijgen, tot 24 euro. Leve Heijmans, mijn rots in de woelige aandelenbranding!

Fluctuatie
Zelfs Bitcoin staat in mijn portefeuille altijd in de plus, maar oh, oh, oh, wat is de grootste asset onderhevig aan fluctuatie. Zoals ook Ethereum een speelbal is van geopolitieke ontwikkelingen. Toch blijf ik geloven in een florissante toekomst voor beide coins, het vergt alleen wat geduld. Overigens sta ik bij Ethereum in de min; een paar tientjes op een inzet van 1000 euro. Ach, bij de volgende tussenstand, begin oktober, is de scheve situatie rechtgetrokken. Hoop ik.

Portfolio
ING               84 aandelen x  11,84 euro          koers 1 juni    16,16    koers 5 aug  14,54    totaal  1221   
NN Group    27 aandelen x  36,55 euro          koers 1 juni   42,46     koers 5 aug  41,89    totaal  1131
Heijmans      76 aandelen x 13,12 euro          koers 1 juni   20,55     koers 5 aug  24,00    totaal  1824
Bitcoin          0,024 aandelen x 41100 euro    koers 1 juni   62,50     koers 5 aug 46135   totaal  1107
Ethereum     0,0466 aandelen x 2240 euro    koers 1 juni    3513     koers 5 aug  2,065    totaal   962

Totale inleg 5000
Tussenstand 1 april: totaal 6729 euro, bijna 35 procent rendement
Tussenstand 1 juni: totaal 7151 euro, ruim 40 procent rendement
Tussenstand 5 augustus: totaal 6245 euro, bijna 25 procent rendement (plus 130 euro aan dividend)

>
>
>
CuliRally