Beste Onderneming van Twente 2023

Beste Onderneming van Twente 2023

HoSt Group

Een bekroning op het werk van alle collega’s, zo ziet Jelle Klein Teeselink het feit dat hij zijn onderneming de beste van Twente mag noemen. In 1991 werd HoSt Group opgericht door vader Herman, inmiddels zijn er zeven kantoren en zo’n vijfhonderd medewerkers. Al die werknemers zijn bezig hoogwaardige technologie te ontwikkelen om groene energie op te wekken.

Al meer dan dertig jaar ontwikkelt HoSt technologie voor het produceren van groen gas, (groene) waterstof en duurzame warmte en elektriciteit. Ook bedenken ze oplossingen voor het afvangen van CO2-uitstoot. Jelle: “Dat doen we vooral door gebruik te maken van reststromen. Denk aan voedselresten, maar ook aan mest of slib dat bij waterzuivering vrijkomt.” De oplossingen van HoSt gaan inmiddels de hele wereld over en komen vooral terecht bij sectoren waar CO2-reductie lastig is, zoals zwaar transport en zware industrie. “We zijn op dit moment in 35 landen actief. Van Nieuw-Zeeland tot Amerika en van India tot in Brazilië.” Het gros van de medewerkers zit nog in Enschede. Vooral mensen met een technische (en prakttrische) achtergrond, die overigens steeds lastiger te vinden zijn. “We halen onze mensen overal vandaan. Natuurlijk van de UT, maar ook van hogescholen en roc’s in de regio. Zeker de technici die onderhoud en inbedrijfstelling regelen, zijn heel belangrijk. We hebben ze nu en in de toekomst heel hard nodig voor het mogelijk maken van de energietransitie.”

Totaalsystemen
Van productontwikkeling tot productie en onderhoud, alles gebeurt bij HoSt in eigen huis. “Natuurlijk worden er voor het eindproduct wel componenten ontworpen en ingekocht”, legt Jelle uit. “Maar het bouwen en programmeren van de software doen we zelf. We leveren een totaaloplossing, waarmee klanten hun duurzaamheids­doelstellingen kunnen waarmaken.” Dat systeem, bijvoorbeeld een biogasinstallatie, wordt ter plaatse opgebouwd of deels in de fabriek gebouwd en verscheept. En dat levert behoorlijke voordelen op. De technologie die HoSt alleen al vorig jaar produceerde, levert een CO2-reductie op die gelijkstaat aan het van de weg halen van 100.000 brandstofauto’s per jaar. “Daar zijn we heel trots op. We hebben technologie ontwikkeld die overal ter wereld aanslaat. Het is maatwerk en toch heel generiek tegelijk.”

Grenzen verleggen
De afgelopen jaren zijn de grenzen van HoSt steeds vaker opgezocht. Letterlijk. Waar voorheen de focus vooral lag op Europa, komt nu meer dan de helft van de omzet uit Amerika, Azië en Zuid-Amerika. Het bedrijf pakt het groter aan, maar is zeker niet vergeten waar het ooit is gestart. Oprichter Herman Klein Teeselink is nog steeds nauw betrokken bij de R&D-tak van het bedrijf. “We zijn nu bezig technologieontwikkeling die over vijf of tien jaar relevant wordt”, vertelt Jelle. “We zijn een familiebedrijf, dat zorgt ervoor dat we in generaties denken, niet in kwartalen. Het is nooit af en tegelijkertijd verandert het continu. Dat we uit niets iets creëren blijft magisch. Wat dat betreft heb ik ook veel respect voor mijn vader. In 1991 was verduurzaming geen thema, de technologie bestond nog niet. Hij heeft de technologie weten te ontwikkelen en wist te groeien van 0 naar 20 medewerkers, dat is veel lastiger dan groeien van 150 naar 500.”

Ondernemerschap
Dat die groei is verwezenlijkt heeft volgens Jelle vooral te maken met de cultuur van het bedrijf. “Ondernemerschap zit in de haarvaten van iedereen die bij ons werkt. De drang om te innoveren is er en mensen voelen zich ook verantwoordelijk voor het succes.” Aan Jelle de taak om alles in goede banen te leiden. “Dat voelt soms als een gigantisch potje simultaan schaken. We hebben overal ter wereld projecten, dat kan je alleen doen met een ontzettend goed team en een energieke organisatie. We verwachten veel van onze mensen, dat moet bij je passen. Maar blijkbaar weten we de juiste mensen aan ons te binden.”

De jury over HoSt Group
Het begon in 1991 als een joint venture tussen twee vooraanstaande bedrijven: Stork en Holec. In de drie achterliggende decennia heeft de joint venture zich ruimschoots bewezen als internationaal toonaangevend: HoSt Group. Dankzij de gedrevenheid, doorzettings­vermogen en een trots team is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler op het speelveld van groene, schone energie. Biogas installaties en biomassa-centrales en daarnaast hightech systemen voor het afvangen van kooldioxide in verbrandingsovens, het opwaarderen van biogas en het vloeibaar maken van Co2. In eigen huis ontworpen en geproduceerd. HoSt is het bewijs dat werken aan duurzaamheid en schone energie in combinatie met hightech en Twentse nuchterheid zich meer dan loont.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally