Beste Onderneming van Twente 2022: Jotem

Beste Onderneming van Twente 2022: Jotem

Verwacht hadden ze het niet, mede gezien de sterke concurrentie in de verkiezing van Beste Onderneming van Twente 2022. Toch ging Jotem water solutions met de eer strijken. Een keuze voor de toekomst, vindt het directie-duo Rob Borgerink en Carlo Kroeze. “Het gaat al gauw over groei en omzet, het aantal FTE’s. Daar heeft de jury nou eens niet de focus op gelegd. Dat viel ons op.”

Met Jotem, gevestigd in Vriezenveen, heeft de jury inderdaad gekozen voor een onderneming die bloei belangrijker vindt dan groei. Een miniem verschil in woordkeuze, maar in de praktijk is dat waar het om draait bij het bedrijf dat zich richt op water oplossingen en daarmee veilig (drink)water voor de wereld van de toekomst. Rob Borgerink: “Bij ons gaat het er niet om te streven naar een gigantische groei. Dat moet geen doel op zich zijn. We willen onze technologie en innovaties inzetten op processen in waterbehandeling. Ook voor partners die in dezelfde branche werkzaam zijn. Bij ons is alles in het proces erop gericht om ergens te komen. En ja, soms ga je dan op je bek, maar vallen is niet erg. Blijven liggen wel.”

Team-effort

Er is duidelijk veel harmonie in de organisatie; niet alleen tussen de beide DGA’s maar ook in het totale team. Carlo Kroeze daarover: “We hebben een goede sfeer: alles wat we ontwikkelen en produceren is een team-effort. Niemand is hier ongelukkig en dat spreekt zich ook rond. We kregen onlangs een open sollicitatie van iemand die graag bij ons wilde werken. De sollicitant had elders waarschijnlijk wel meer kunnen verdienen maar daar ging het diegene niet om, de sollicitant wilde bijdragen aan onze missie. Het bewijst dat we een goed imago hebben en daar zijn wij trots op. Dat imago hebben we samen gecreëerd. Wij staan op de foto, maar eigenlijk had het hele Jotem-team op de foto gemoeten.”

Samenwerken

Wat net zo belangrijk is, is de kern van Jotem als ‘regisseur voor ieder waterbehandelingsproces’. Een goede beschrijving, want Jotem streeft geen monopolie na als het om veilig en schoon water gaat. Samenwerken met en steunen van partners in dezelfde branche, is vanzelfsprekend, zegt Borgerink: “Water is een belangrijk thema, nu en voor de toekomst. Daarom staan we ook klaar om een andere partij te helpen. Nietsdoen is namelijk geen optie, het gaat over de toekomst van de komende generaties. Elke druppel telt.” Hij vervolgt: “We gaan iedere dag met plezier naar ons werk. Uitdagingen genoeg. Daarom werken we graag met partijen en mensen die dezelfde mindset hebben, zodat we elkaar begrijpen.” En als het om die mindset gaat afficheren Kroeze en Borgerink zich graag als ‘slimme boeren’: “We zijn nuchtere Tukkers”, zegt Carlo: “We bepalen onze eigen koers, samen met techneuten die meedenken in onze visie. Het moet bij je passen als je hier werkt: ‘Wi-j doet ’t samen’. Daar zijn we trots op.” Voor Rob is nog een thema dat telt: passie. “Voor schoon water, voor de samenleving en uiteraard voor de toekomst. We kunnen en willen daaraan bijdragen met onze kennis en kunde. Dat is voor ons een vanzelfsprekendheid. Kijk, op de korte termijn redden we het met de huidige technieken en methodes, maar op de lange termijn moet er echt wat veranderen. We verspillen en vervuilen veel te veel van ons kostbare water, vandaar dat het een goede zaak is dat de drinkwaterbedrijven en waterschappen hier nu op inspelen.” Tot slot stellen Borgerink en Kroeze met nadruk dat hun visie en missie authentiek is en zeker zo moet blijven. “We vinden echt dat elke druppel telt. We menen het. Bloei in plaats van groei: dat de jury daarop heeft besloten, is echt fantastisch.” 

De jury over Jotem

Innovatie is belangrijk: daardoor maak je als onderneming stappen naar voren. Maar innovatie is geen doel op zich, want het gaat juist om de beste oplossingen. Trots zijn op je roots en de historie, klein beginnen maar in alle nuchtere Twentse bescheidenheid toch groots durven denken en doen. Meng dat met wat mazzel en keuzes die de goede kant uitvallen en er ontstaat een onderneming die ertoe doet. Die verder denkt dan shareholders-value, winstcijfers en groei. Dan liever een club met hartstocht voor de zaak. Een belangrijke zaak, voor nu maar vooral voor de toekomst.

>
>
>
TOM's Rally
haringparty2024
CuliRally