Duurzaamste Bedrijf van Twente 2023

Duurzaamste Bedrijf van Twente 2023

Cleaning Twente

Van levensmiddelen tot chemie, bij Cleaning Twente is tankreiniging voor meer dan 10.000 producten mogelijk. Maar er gebeurt veel meer bij het Hengelose bedrijf. Ook voor het reinigen van IBC’s (Intermediate Bulk Container), jerrycans en RVS-containers ben je hier aan het juiste adres. En dat gebeurt allemaal zo duurzaam mogelijk. “Eigenlijk zijn we al meer dan dertig jaar duurzaam bezig.”

De prijs bij TOM’s Business Blow Out is een waardering voor wat ze aan de Onyxstraat al jaren doen. Operationeel directeur Harald Buitenhuis: “We zijn eigenlijk al sinds de start van het bedrijf in 1987 duurzaam geweest, maar het heeft nooit zo op de agenda gestaan.” Het begon ooit met één baan voor tankreiniging. Vrachtwagenchauffeurs uit heel Europa zetten hun truck neer, nemen plaats in de kantine en wachten tot de trailer is gereinigd. Harald: “De wachttijd is nooit meer dan twee uur. Het meest intensief is het reinigen van een trailer waar chocolade in heeft gezeten. Dan duurt het reinigen wel een uur, maar soms is ook het een kwestie van maar tien minuten.” Omdat de logistiek niet te plannen is, moeten chauffeurs soms even wachten. Harald: “Daarom zetten we ook echt in op beleving. Chauffeur zijn is best een eenzaam bestaan, hier hebben ze de tijd om een krant te lezen, te douchen en even met andere chauffeurs te praten. We horen terug dat chauffeurs hier in Twente nog écht worden behandeld als mensen. Voor ons is dat normaal, maar blijkbaar is dat niet overal zo.”

Chemieloos reinigen
Hoewel het bedrijf inmiddels is gegroeid naar drie banen voor tankreiniging, is het toch maar 27 procent van de business. Technisch directeur Roy Kaalverink: “In 1994 werden we door een klant gevraagd of we ook jerrycans en ander verpakkings­materiaal konden reinigen.” Het is nu de kernactiviteit van het bedrijf. Op het terrein van zo’n twee hectare staan pallets vol met onder andere 20 liter jerrycans, IBC’s van 1000 liter en RVS-containers. Overal staan medewerkers aan machines, worden hogedrukspuiten gebruikt en hangt de warme stoom in de lucht. Roy: “We reinigen het verpakkingsmateriaal, zodat het opnieuw gebruikt kan worden.” Alleen dat is natuurlijk al duurzaam, maar bij Cleaning Twente gaan ze graag een paar stappen verder. Roy: “We reinigen zoveel mogelijk chemieloos met alleen warm water. En daarnaast hebben een biologische waterzuivering op ons eigen terrein, 95 procent van de afvalstoffen is uit het water voordat het in het riool stroomt.” Er zijn zelfs testen bezig om het spoelwater opnieuw te gebruiken om te reinigen.

Keten steeds verder sluiten
Roy: “In 2025 moet dertig procent van het plastic bestaan uit gerecycled plastic. Maar wat wij doen, het hergebruiken, is veel beter.” Dat betekent overigens ook dat er amper iets weggaat bij Cleaning Twente. Harald: “We proberen de keten steeds verder te sluiten.” Zo worden jerrycans die niet meer gebruikt kunnen worden omgezet in kunststofgranulaat. Vervolgens wordt dat bij zusterbedrijf EuroMouldings weer toegevoegd aan de grondstoffen voor nieuwe jerrycans. Harald: “We proberen altijd onze kennis over duurzaamheid te delen. Zo denken we bijvoorbeeld voor klanten mee over hoe stickers op verpakkingen zo duurzaam mogelijk kunnen zijn. Dat scheelt weer in het reinigingsproces. En met gemeenten kijken we naar hoe we effectief verpakkingen kunnen ophalen, ook bij kleinere ondernemers.” Het is de grotere visie van Cleaning Twente. Hergebruik op de kaart zetten en zo efficiënt mogelijk werken. En dat doen ze dus graag zo samen te werken met collega’s én concurrenten. Roy: “In je eentje ben je misschien sneller, samen kom je veel verder. Daarom is iedereen bij ons welkom om op de vloer te komen kijken.”

De jury over Cleaning Twente
Het lijkt een vervuilende bedrijfstak: in beschermende kleding tanks schoonspuiten waarin chemicaliën, melk, olie en andere vloeistoffen worden vervoerd. Maar schijn bedriegt, zeker bij Cleaning Twente dat van het reinigen en desinfecteren van tanks, containers en silo’s een specialisme heeft gemaakt. Een duurzaam specialisme want Cleaning Twente heeft ingezien dat chemicaliën niet per se met chemicaliën bestreden hoeven te worden. De voortdurende zoektocht naar schonere en dus duurzame reinigingsproducten is de kern geworden van het bedrijf. Tel daarbij de faciliteiten waarover het bedrijf beschikt om op een efficiënte en veilige manier te werken, en Cleaning Twente is een voorbeeld voor de industrie.

>
>
>
Elferink & Kortier