Heracles wil scoren op alle vlakken

Heracles wil scoren op alle vlakken

Ontwikkeling, daar draait het allemaal om bij voetbalclub Heracles Almelo. Niet alleen op het veld, maar ook bij alle andere aspecten van de club. Vermaken, verbinden en ontwikkelen. Op sportief, commercieel én maatschappelijk vlak. “We moeten anders denken dan andere clubs”, vertelt algemeen directeur Rob Toussaint. “Alleen zo kunnen we ons onderscheiden”, vult commercieel manager Tom Uitzetter aan.

Dat ze bij Heracles niet bij de pakken neerzitten is wel duidelijk. Na degradatie in 2022 vechten ze zich terug. Ze worden kampioen in de eerste divisie en doen weer mee in de Eredivisie. Rob Toussaint: “We hadden een goede start, maar momenteel (eind november, red.) zitten we in een mindere fase. Maar dat kunnen we nog ombuigen.” Financieel gaat het in elk geval goed. Seizoenkaarten zijn uitverkocht, er wordt al tien jaar winst gemaakt en de overstap naar het eerste natuurgrasveld is dit jaar gezet. Er wordt geïnvesteerd, bijvoorbeeld in trainingsfaciliteiten en in het nieuwe à la carte-restaurant Club1903, dat sinds dit jaar in de businessclub te vinden is.

Voor en na de wedstrijd
Tom Uitzetter: “We hebben op commercieel en maatschappelijk vlak een hele mooie groei doorgemaakt.” Dit seizoen werden honderd nieuwe sponsoren binnengehaald. Een record. Daarnaast ontwikkelt de businessclub zich in razend tempo. Volgens Tom is het de mooiste en gezelligste businessclub van het land. Verbindingen ontstaan, niet alleen tijdens die negentig minuten speeltijd. Mensen brengen samen met zakenrelaties namelijk meer tijd door in Erve Asito. Rob: “Zelfs als we thuis met 6-0 verliezen, zoals laatst tegen PSV, zijn ze hier vijf uur na de wedstrijd nog steeds. Dat zegt wel iets.” Binnen de businessclub worden bedrijven met elkaar verbonden. Tom: “We verzorgen natuurlijk bijeenkomsten, maar we hebben ook een commercieel team van vijf accountmanagers. Zij weten continu wat er bij onze partners speelt en als een bedrijf iets nodig heeft proberen wij het te regelen.”

Ongedwongen
Die interactie en ongedwongen sfeer is volgens de mannen de kracht van Heracles. En die interactie is er op alle fronten. Om maatschappelijk bij te dragen is er bijvoorbeeld The Fitgame, een vitaliteitsprogramma in samenwerking met ROC van Twente en MST. Het programma moet zorgen voor duurzaam inzetbare medewerkers. Heracles wil mensen in elk geval aan het denken zetten over vitaliteit. Tom: “We pakken het begrip ontwikkeling binnen de club heel breed op.” Daarom ontstonden ook de Heracles Business Academy en de Heracles Foundation. Die laatste stichting verbindt doelgroepen structureel met elkaar. Tom: “We hebben afgelopen seizoen al twintig projecten gedraaid en zo’n 33.000 mensen bereikt.” Wie die mensen zijn? Denk aan ouderen die meedoen aan Walking Football, jongeren die het moeilijk hebben op school of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tom: “We willen een thuis zijn voor iedereen.” Zo werd er al een G-sportdag georganiseerd en organiseren ze het project ‘Heracles Werkt’, een programma van zes maanden dat ervoor zorgt dat inwoners met een WWB-uitkering weer mentaal en fysiek in beweging komen. Tom: “De thema’s voor onze projecten bepalen we samen met de gemeente.”

Meerdere keren scoren

Die strijd op maatschappelijk veld is inmiddels misschien wel minstens zo belangrijk als de strijd op het veld. Heracles wil wat dat betreft een regionaal rolmodel zijn. Daarom is er naast de Foundation ook een platform opgericht met de naam Hettrix. Een verwijzing naar de drie doelpunten op rij. Want Heracles hoopt met dit platform ook op drie vlakken te scoren. Door onderwijs, ondernemingen en overheid samen te brengen willen ze op de drie pijlers vitaliteit, duurzaamheid en talent relevant zijn. Tom: “Met onderwijsinstellingen, gemeenten en het technische bedrijfsleven willen we ervoor zorgen dat technisch talent groeit en verbonden blijft aan deze regio. Samen willen we ervoor zorgen dat het aantrekkelijk is om hier te wonen en werken.”

Innovatie
Heracles is dus veel meer dan voetbal. Het is een club die vooraan wil staan als het gaat om ontwikkelingen. Rob: “We moeten anders denken, we moeten slimmer zijn dan andere clubs.” Tom vult aan: “We hebben niet zo’n achterban als Ajax of Feyenoord. We behoren niet tot de grootste steden van Nederland, maar we behoren wel tot die top achttien qua voetbal. Juist door inventief te zijn onderscheiden we ons.” Waar dat onderscheidende dan precies in zit? Niet bij de pakken neerzitten en dingen die je doet goed doen. Rob: “We hebben bijvoorbeeld een nieuwe gym geopend. Onze voormalige keeper Janis Blaswich plaatste een foto van die gym op Instagram en kreeg er een bericht over van Marc-André ter Stegen, de keeper van FC Barcelona. We zouden het beter voor elkaar hebben dan in Barcelona. Dat is toch prachtig? Ik ben ervan overtuigd dat je het beste moet nastreven, want dat heeft uiteindelijk op iedereen effect.” 

>
>
>
CuliRally