Fitste bedrijf van Twente 2022: Benchmark

Fitste bedrijf van Twente 2022: Benchmark

Benchmark in Almelo mag zich een jaar lang het Fitste Bedrijf van Twente noemen. De jury oordeelde onder andere dat duurzame inzetbaarheid niet altijd vanzelfsprekend is te organiseren en dan verzandt het in goede bedoelingen of vers fruit bij de receptie. Maar dat is niet voldoende. Zeker niet als de doelstelling is om een laag ziekteverzuim te realiseren, betrokken medewerkers te hebben en nieuwe medewerkers een aantrekkelijke werkomgeving te bieden.

HR manager Nicole Snijders van de Almelose vestiging van de Amerikaanse multinational stelt vast dat een fit team en duurzame vitaliteit bij Benchmark vanzelfsprekend zijn: “Wij doen echt ons best om onze medewerkers te helpen. Wij kijken wat de behoefte van hen is en hoe wij kunnen helpen. Soms is dit op individueel niveau, maar dat kan ook collectief.” En helpen is niet reactief maar vooral preventief zijn. Bij Benchmark betekent dat naast een goede communicatie met de leidinggevende ook ondersteuning op meerdere niveaus, aldus Nicole Snijders: “We hebben wekelijks een arboverpleegkundige in huis waar medewerkers zich kunnen melden. Of het nu gaat om iets lichamelijks of problemen in de privésfeer, schuldhulpverlening; het wordt snel opgepakt met een verwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog of huisarts.” Maar er zijn ook andere methodes om te zorgen dat de 600 collega’s van Benchmark goed in hun vel zitten. Zo heeft het bedrijf een systeem ontwikkeld voor flexibele werktijden. “Je ziet maar bij weinig bedrijven dat het binnen een productie-omgeving mogelijk is om op flexibele tijden te werken. Door de wijze waarop wij produceren is dit wel mogelijk en dan bieden wij onze medewerkers graag deze vrijheid.”, aldus de HR manager.”

Werkplezier  

Uiteraard maakt sporten een belangrijk deel uit van de vitaliteitsaanpak van Benchmark. Vanuit de medewerkers zelf komen initiatieven, waaronder het organiseren van deelname aan de Enschedese Singelloop of andere sportieve activiteiten en workshops over uiteenlopende onderwerpen. Maar ook elementen als verstelbare bureaus en de aanwezigheid van de arboverpleegkundige dragen bij aan een fitte en vitale organisatie. Snijders: “We hebben flexibele werkplekken met zit-sta-bureaus, daar maakt ongeveer zeventig procent van onze mensen gebruik van, tien tot vijftien procent schakelt bij klachten of andere zaken de arboverpleegkundige in en twintig procent neemt deel aan sportieve activiteiten die vanuit Benchmark worden georganiseerd. Onder andere daardoor realiseren we een laag ziekteverzuim tussen de vier en vijf procent.” Een belangrijke doelstelling om een vitaal en duurzaam inzetbaar team te hebben  is werkplezier creëren. “Onlangs hebben we het vijftigjarig jubileum van een medewerker gevierd. Dat betekent wel dat mensen hier met plezier werken. Dat faciliteren we ook: wat heb je nodig om je te ontwikkelen, hoe kunnen wij jou blijven uitdagen? En het is geen window-dressing maar echt. Iedereen moet zich hier veilig voelen, met de leidinggevende in gesprek kunnen gaan. En vergeet niet dat hier nog altijd een zekere familiecultuur is. Met een management dat er volledig achterstaat en ook in financieel opzicht initiatieven steunt.” Zijn er dan geen wensen meer voor het Fitste bedrijf van Twente? Die zijn er zeker, besluit Nicole Snijders: “We gaan het komende jaar meer structuur aanbrengen in vitaliteit. Dat wil zeggen dat we inzicht willen krijgen waar nu nog de grootste pijnpunten zitten. We willen de feiten weten. Nu geven we ons een dikke acht in dat opzicht, maar het kan meer. Bovendien zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers. Als je kunt aantonen wat onze inspanningen op het gebied van duurzame inzetbaarheid opleveren, is dat een USP om nieuwe mensen aan te trekken.”  

De jury over Benchmark

Duurzame inzetbaarheid organiseren is niet altijd vanzelfsprekend. Soms verzandt het in goede bedoelingen of vers fruit bij de receptie. Maar dat is niet voldoende. Zeker niet als de doelstelling is om een laag ziekteverzuim te realiseren, betrokken medewerkers te hebben en nieuwe medewerkers een aantrekkelijke werkomgeving te bieden. Niet alleen reactief maar vooral preventief zijn: kort op de bal, een goede communicatie tussen de individuele medewerker en de leidinggevende. En daarnaast ondersteuning op persoonlijk niveau, zoals schuldhulpverlening maar ook fysiotherapie en opleidingen bieden. Kort gezegd: het Fitste Bedrijf van Twente 2022 faciliteert vitaliteit. Om de simpele reden dat de mensen ertoe doen.

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally