Vermogensbeheer, vastgoed of groen

Vermogensbeheer, vastgoed of groen

Waarheen met al dat overtollige geld?

Ondernemen betekent risico’s nemen. Dat wil zeggen zakelijke risico’s. Natuurlijk kan een zakelijke miskleun ook privé impact hebben, maar er zijn grenzen. De zuurverdiende spaarcentjes en pensioengelden moeten wel veilig zijn. En het liefste ook wat opleveren. Dat laatste is niet meer vanzelfsprekend. Een bankrekening die een negatieve rente oplevert bijvoorbeeld. Zo verdampt uw vermogen zonder dat u er iets voor hoeft te doen. Dus wat nu? Het antwoord is simpel: laat het over aan experts of ga in vastgoed. Of, ook financieel interessant: begin een groen en duurzaam project.

Als de economie weer omhoog gaat weet iedereen ineens hoe het moet. Of, zoals Rob Jonker van Mercurius Vermogensbeheer zegt: “Als de taxichauffeur gaat beleggen in aandelen moet je oppassen. Het is angst en adrenaline. Angst om de boot te missen. Adrenaline omdat beleggen ineens weer in de mode is. Net als destijds met World Online dat in 2000 naar de beurs ging.” Jonker weet waar hij over praat als vermogensbeheerder; beleggen is geen spel maar een metier waar je verstand van moet hebben. “Er worden namelijk veel beginnersfouten gemaakt. En als je wilt beleggen en je doet het niet voor het spel maar om een vermogen op te bouwen, dan moet je geen risico’s willen lopen.”

Innovatie

Mercurius is een landelijk opererende onafhankelijke vermogensbeheerder. Jonker vertegenwoordigt Oost-Nederland. “Wij zetten het vermogen van onze relaties weg op een verstandige manier om zo voor de lange termijn een goed rendement te maken. Ons beleggingsbeleid is dat we sterk kijken naar innovatie, dat is de rode draad. Dus niet de Koninklijk Olie of de Unilevers van deze wereld. Wij zoeken sectoren als healthcare, waar hele interessante ontwikkelingen zijn zoals research op celniveau, vaccins, biofarma. Een andere innovatieve sector is communicatietechnologie. Daar zijn heel veel veranderingen die mede door Covid worden voortgestuwd. Kijk bijvoorbeeld naar Zoom, werken met Teams, technologie die ineens intensief wordt toegepast. Maar Just Eat/TakeAway en Adyen, het betaalplatform; ook dat zit in onze portefeuilles. Innovatie creëert verandering en verandering creëert groei.” De succesvolle Amerikaanse producent van vegetarische producten, Beyond Meat, ontbreekt eveneens niet, zegt Jonker. “De aanpak van Mercurius is dat wij zoeken naar kansrijke bedrijven in innovatieve sectoren, die zich al bewezen hebben. Onze specialiteit is het opbouwen van portefeuilles met fondsen van de beste actieve beleggingsfondsen en houdstermaatschappijen. Via die partijen investeren we in zo’n 950 bedrijven, ook deels niet beursgenoteerd, wereldwijd.” Vermogensbeheer lijkt voor de wat krappere beurs lastig bereikbaar, dat valt echter mee. “Onze ondergrens is in principe anderhalve ton. Maar we zijn ook gestart met een juniorfonds. Aanvankelijk met de gedachte om opa’s en oma’s te laten sparen voor de kleinkinderen, maar inmiddels is er een bredere belangstelling.”

Rendement creëren

Het is het gevolg van het economisch herstel. Veel MKB’ers en kleine zelfstandigen hebben de laatste jaren goed geboerd. “En vooral bij de dertigers en veertigers dringt het besef door dat ze toch zelf moeten zorgen voor een goed pensioen, want de zekerheid daarover neemt af. De vergrijzing, we leven langer, de onzekerheid over de AOW en de pensioenen. Allemaal facetten waardoor je als ondernemer moet kijken of je niet een vermogen gaat opbouwen.” Bovendien is er veel geld onder de mensen, vervolgt Jonker. “De winsten hopen zich op in de holding en dan begint het een keer te kriebelen. Want het rendeert niet als je er niets mee doet. Dan is het toch verstandig om eens na te denken hoe je wel rendement creëert. Zelf doen? Ja, wat ik al zei: als je dat als een spel ziet en wilt speculeren en in opties of turbo’s en dat soort zaken je geld steekt… Als je serieus rendement op rendement en rust wilt kun je beter kiezen voor een vermogensbeheerder.”

Stenen

Het is even populair als saai: beleggen in stenen. Niet verwonderlijk overigens, want vastgoed is altijd een veilige haven geweest voor investeerders. Ook in tijden dat de economische stormen over de oceanen woedden. Een bijzonder populaire manier om te investeren is het kopen van een of meerdere appartementen voor de verhuur. Met eigen geld en een bescheiden hypotheek van de bank waren en zijn het de ‘snelle jongens’ die elkaar aftroeven met wat ‘pandjes’. En waarom niet, zegt makelaar Albert Post van het makelaarskantoor Thoma Post. “Je moet wel, want op de bank levert je geld niets op. En als je dan bij aandelen geen goed gevoel hebt, dan stap je in de vastgoedmarkt. De meeste beleggers doen dat op bescheiden wijze met een of twee appartementen of eensgezinswoningen. In Duitsland is dat fenomeen al vele jaren de normaalste zaak van de wereld: een appartementje kopen, rustig aflossen en verhuren als aanvulling op het pensioen.” Een andere investeerder doet het juist weer in het groot, zegt Post. “Voor beleggers, zoals pensioenfondsen, zoeken wij naar interessante objecten. Dat kunnen grote plukken woningen zijn, kantoorpanden, zorginstellingen. Wij adviseren hierin en zetten onze eigen taxateurs daar in bij die trajecten.”

Direct rendement

Voor de meeste ondernemers zal de aanschaf van een bejaardentehuis een brug te ver zijn. Maar een bedrijfshal, een bescheiden kantoorpand of een appartement is doorgaans bereikbaar voor de goed boerende ondernemer. En zoals gezegd, dat laatste is populair maar er kleeft ook een nadeel aan, constateert Albert Post: “Het is een goede vorm van oudedagsvoorziening en je hebt vaak ook direct rendement. Maar… als iedereen dat gaat doen neemt de vraag toe en gaan de prijzen stijgen. Er is nu al schaarste op de markt: sommige beleggers hoeven hierdoor het object niet eens meer te zien, het wordt gewoon blind gekocht.” De oorzaak ligt bij de extreem lage rentes, vervolgt hij: “Als je dan niks op de bank krijgt ga je alternatieven zoeken om je geld toch te laten renderen. En iedereen hoort de succesverhalen. Het gaat zelfs al zover dat er appartementen worden gekocht in Engeland omdat ze hier niet meer te betalen zijn.”

Engeland, Spanje of Twente, Albert Post adviseert in eerste instantie om geld op meerdere manieren te investeren. “Daar kan onroerend goed er een van zijn. Maar dan moet je wel ongelofelijk goed uitkijken naar wat je koopt. Alleen rendement lijkt leuk maar is kortzichtig, Het gaat namelijk ook om de risico’s die je aangaat ten aanzien van het object zelf, de ligging, de restwaarde en de herbestemmingswaarde, maar ook naar de kwaliteit van de huurder en de bijbehorende contracten. Daar moet je verstand van hebben en daarvoor kunnen wij ook ons netwerk inschakelen. Onroerend goed is een hele mooie belegging, zeg ik altijd. Het is vaak wat saai, maar wees voorzichtig. Als je te duur koopt en je huurder gaat eruit, heb je een groot probleem. Uitkijken dus waar en wat je koopt.”

Duurzaamheid

Afgezien van deelnames in innovatieve fondsen en onroerend goed is er nog een manier van investeren: investeren in duurzaamheid. Dat is het domein van Energiefonds Overijssel. Het pyrolyse-project van BTG/BTL waarmee uit snipperhout olie wordt gemaakt, een project om het ZGT-ziekenhuis in Almelo te koelen met water uit een nabijgelegen waterplas, de ontwikkeling van een innovatieve milieuvriendelijke warmtepomp door Cooll; projecten waar Energiefonds Overijssel financieel bij betrokken is. Enerzijds om de doelstelling van de provincie - in 2050 energieneutraal - te realiseren, anderzijds om initiatieven op het gebied duurzaamheid aan te jagen. Het fonds is voortgekomen uit de baten van de verkoop van Essent en werkt ook samen met private investeerders. Voor iedere investering is eigen vermogen noodzakelijk van marktpartijen waarmee wordt samengewerkt. De kern van het fonds is dat vooral grote duurzame projecten en innovatieve ondernemingen met een energie-impact, zoals hierboven genoemd, gefinancierd worden. Investmentmanager Willem Dubbelman daarover: “We hebben inmiddels 250 miljoen euro weggezet in duurzame investeringen. Dat zijn grotere en vaak complexere financieringen, zoals met Host, dat biovergistingsinstallaties bouwt. Daarin participeren wij dan als financier en kunnen wij, samen de initiatiefnemers, bijvoorbeeld een of meerdere boeren die een mestvergister willen bouwen, ook eigen vermogen in brengen. De lening die wij verstrekken wordt terugbetaald en samen met de opbrengsten van de verkoop investeren wij die opnieuw in duurzame energieprojecten.” Vanaf 2018 is het fonds revolverend; door de inkomsten uit eerdere financieringen kunnen weer nieuwe leningen, garanties en participaties worden uitgezet.

Financieel rendabel

Zijn collega investmentmanager Radboud Dood stelt dat duurzaamheid en milieu leidend zijn. “Het moet energetisch tot rendement leiden en ook financieel een interessante businesscase zijn. Wij zijn er niet voor de individuele ondernemer die wil investeren in zonnepanelen op zijn dak of zelf een warmtepomp wil aanschaffen. Die kunnen zich wenden tot andere marktpartijen. En díe marktpartijen financieren wij.” Waar Dubbelman en Dood wel in zijn geïnteresseerd zijn bijvoorbeeld ondernemers die gezamenlijk besluiten dat ze op hun bedrijventerrein van het gas af willen of coöperatief willen bijdragen aan de verduurzaming. Een vergelijkbaar project was het ziekenhuis ZGT in Almelo, zegt Radboud Dood. “Vlakbij ligt de Leemslagenplas. Het project dat we samen met partners, waaronder het ziekenhuis zelf, hebben uitgevoerd is om uit de plas koud water naar het ziekenhuis te pompen. Met dat koude water wordt het ziekenhuis en met name de apparatuur op een duurzame manier gekoeld. Dat zijn flinke investeringen en projecten met een aantoonbaar financieel rendabel en duurzaam karakter.” Het project past bij Energiefonds Overijssel omdat het tamelijk complex is, vertelt Dubbelman. “Het is weliswaar geen rocket science, maar technisch wel uitdagend. Daarom zijn banken terughoudend bij dit soort projecten. Bovendien speelt ook mee dat de partners het leuk vinden om deze projecten met ons te doen omdat het een erkenning is van het duurzame karakter.”

Het verdienmodel voor de initiatiefnemers is naast de bijdrage aan het milieu ook de opbrengst van de energiebesparing. Daarmee kan de participatie van het fonds terug worden betaald. Radboud Dood: “Als je kijkt naar het pyrolyse-project van BTG/BTL, dat is een risicovol project. Daar zijn banken veelal huiverig voor. Wij stappen er wel in en zijn daarmee een aanjager van nieuwe technologie. Zo maken we het mogelijk dat BTG/BTL een wereldspeler kan worden.” Overigens heeft Energiefonds Overijssel voor ondernemers met een kleiner investeringsbudget een prima alternatief om toch duurzaam te investeren. Willem Dubbelman: “Wij maken deel uit van StartGreen Capital, een van de grootste impactfondsmanagers van Nederland dat meerdere fondsen beheert. Eén daarvan is het crowdfundingplatform OnePlanetCrowd, waar voor kleinere bedragen mooie duurzame projecten worden gefinancierd.”  

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Boers & Lem
DiGi Signing
WTC
Westerhuis Verhuur
Jongbloed