Fitste Bedrijf van Twente 2021: Ter Steege Groep

Fitste Bedrijf van Twente 2021: Ter Steege Groep

Het lijkt op het eerste gezicht een onmogelijke combinatie: een - van oorsprong - aannemersbedrijf dat zich Fitste Bedrijf van Twente mag noemen. De bouw is immers een zwaar beroep met kans op blessures en uitval en wellicht ook minder aandacht voor gezonde voeding. Een misvatting vindt HR-manager Rieneke Leusink-Ter Steege van de Ter Steege Groep in Rijssen. “De winst is een mooie bevestiging van ons beleid. Ik had goede hoop dat we zouden winnen. Duurzame inzetbaarheid is namelijk verankerd in onze organisatie.”

Rieneke Leusink is de vierde generatie Ter Steege, met naast Bouw en Vastgoed ook spoelbakken-producent Reginox en een handelsdivisie met vestigingen van Bouwmaat en GAMMA. Een groep met 680 medewerkers die aandacht verdienen; ook als het gaat om vitaliteit en gezondheid, samengevat in duurzame inzetbaarheid. Als HR-manager heeft zij daarin een belangrijke taak, maar benadrukt tevens dat het de inspanningen zijn van het totale team en zeker van de twaalf kartrekkers, die ervoor zorgen dat zoveel mogelijk medewerkers participeren in de activiteiten. Die activiteiten zijn samengevat in ‘Ter Steege in Beweging’. Het initiatief zag in 2016 het licht. Rieneke vertelt: “Vroeger was verantwoordelijkheid voor je mensen vooral gericht op veiligheid. Inmiddels is dat aangevuld met gezonde arbeidsomstandigheden. Dat betekent bijvoorbeeld ook meer hulpmiddelen inzetten op de bouwplaats om blessures te voorkomen. Het is een misvatting dat de bouw ongezond is. Je werkt wel in de buitenlucht; op kantoor zien we minstens zoveel uitval.”

Investeren in medewerkers

Zoals bij veel familiebedrijven is bij de Ter Steege Groep het welbevinden van de medewerkers een belangrijke missie. “En ik denk wel dat wij dat goed doen. We zijn geen bedrijf waar de aandeelhouders alleen streven naar meer rendement. Wij willen de continuïteit waarborgen en investeren in medewerkers. Mijn broer Hans zegt altijd dat het gaat om drie dingen: mensen, mensen en mensen. En dan is vitaliteit belangrijk, dat zit in ons DNA.” En, het is nodig, vervolgt Rieneke Leusink: “Onze mensen moeten veel langer doorwerken en je wilt dat zij gedurende die periode inzetbaar blijven en daarna fit van hun pensioen genieten. Dat voelen wij als onze verantwoordelijkheid.” Ter Steege in Beweging biedt een scala aan activiteiten: van voeding en gezond eten, fruit op de werkplek, deelnemen aan sportieve activiteiten tot en met een speciale week waarin alle medewerkers worden gemotiveerd om zeven uur te slapen. “Om te zorgen dat je ’s morgens goed uitgerust weer aan het werk gaat. Het is een totaalpakket waarmee wij iedereen bewust maken van de invloed van je leefstijl op je totale fysieke én mentale fitheid. En nee, het is heus niet zo dat de jongens in de bouwkeet juist ongezond leven. Het is misschien wel andersom: de mensen die veel op de weg zitten en nog even langs het tankstation rijden voor een vette hap…”

De HR-manager prijst zich gelukkig met de resultaten die zijn bereikt: “Vitaliteit, bewegen en duurzame inzetbaarheid zijn nu verankerd in onze organisatie. Er is een flow ontstaan. Ook dankzij onze kartrekkers die op bedrijfsniveau de medewerkers motiveren en enthousiasmeren.”

Het succes is niet alleen te zien omdat medewerkers weer gaan sporten en daar plezier uit halen. Ook scoort Ter Steege Groep ver boven de benchmarks in gezondheidskeuringen. Als het gaat om vermoeidheid en herstel en risico van uitval zal menige onderneming in de bouw jaloers zijn op de positieve cijfers.

Maar het zijn niet alleen de cijfers, besluit Rieneke Leusink: “Met onze activiteiten op het gebied van duurzame inzetbaarheid, sporten en gezondheid geef je ook aan wie je wilt zijn als bedrijf. En dat trekt ook talent aan. Het onderscheidt ons van de ander.”

Het jury-oordeel

In alle sectoren en vakgebieden valt het niet mee om mensen in beweging te krijgen. Industrie, dienstverlening of andere vormen van bedrijvigheid; krijg je medewerkers buiten het bedrijf maar eens aan het sporten. Overtuig ze maar eens van de noodzaak om gezond te leven, vaker te fietsen in plaats van de auto, een broodje gezond in plaats van een broodje frikandel. Toch zijn de drie finalisten daar wel in geslaagd. Een mentaliteit creëren waarin vitaliteit geen must maar een lifestyle wordt. Drie fantastische kandidaten, maar de jury is unaniem van mening dat dit bedrijf, mede vanwege de achtergrond en cultuur, de winnaar is: Ter Steege Groep is Fitste bedrijf van 2021!

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Jongbloed
WTC
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
DiGi Signing