Finalisten Twentse zakenverkiezing bekend

Finalisten Twentse zakenverkiezing bekend

TOM's Business Blow Out

Wat in het vat zit verzuurt niet. Dat geldt ook voor de verkiezing van de beste Twentse onderneming, fitste bedrijf en beste start-up. Immers, TOM’s Blow Out is door het dekselse virus in november niet doorgegaan maar een nieuwe datum is er wel: 21 januari 2022! Tijdens dit evenement worden de winnaars bekend gemaakt. Stuk voor stuk weer prachtige bedrijven die een grote bijdrage leveren aan de dynamiek en inventiviteit van de Twentse economie. TOM stelt de kanshebbers alvast met plezier aan u voor. 

Beste Start-Up van Twente 2021

Qua start-ups kreeg de jury dit jaar nogal wat over zich heen: een bedrijf dat met mobiele 3D-printers huizen wil bouwen, een bedrijf dat blockchain-technologie toepast en een starter die een revolutionaire methodiek ontwikkelt om sneller medicijnen te ontwikkelen en te testen op effectiviteit. Alle drie waarachtige kanshebbers voor de begerenswaardige titel Beste Twentse Start-up.

Encytos

Encytos is een Twentse start-up, zoals er in het verleden al veel succesvol zijn gebleken. Met een internationaal team wordt gewerkt aan een platform voor 3D-celkweek. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is nu duur en tijdrovend. Bovendien kan tijdens die research blijken dat er niet het gewenste effect wordt bereikt. Encytos heeft de ambitie om met het platform voor 3D-celkweek medicijnen snel te testen op effectiviteit. Daarmee komt ook in beeld dat patiënten voor een bepaalde ziekte met een specifiek maatwerk-medicijn worden behandeld. Iets dat nu zeer kostbaar kan zijn en bovendien onnodige behandelingen voorkomt maar de kans op herstel vergroot. Encytos heeft de potentie om levensreddende geneesmiddelen binnen kortere termijnen op de markt te brengen; ook voor de zogenaamde rare diseases. Een Twentse start-up met een internationale cultuur, vindt de jury.

Fluidensity

Blockchain als platform voor kunst. Het lijkt futuristisch maar het is er al en de start-up Fluidensity zet er vol op in. Het concept maakt het mogelijk om het eigenaarschap van beeldende kunst vast te leggen in een digitaal depot. Dat is veiliger en niet gevoelig voor fraude. En niet in de laatste plaats waardevast. De eerste proeve van bekwaamheid is er al: iedereen kan via een token een stukje van de Utrechtse Domtoren bezitten. Dit om de restauratie financieel te steunen. De jury is van mening dat het concept en daarmee Fluidensity waardering verdient. Niet alleen vanwege het disruptieve karakter maar ook door het geloof in de blockchain-technologie. Er kan voor de kunstsector bovendien een aantrekkelijk verdienmodel ontstaan.

TAM

TAM staat voor Twente Additive Manufacturing. De start-up heeft een sterk internationaal karakter maar wil vanuit Twente de wereld veroveren met een oplossing voor de hoge woningnood. En dat is bouwen met behulp van een 3D-printer. Het is inmiddels bewezen dat het kan en zelfs het realiseren van flatgebouwen en appartementencomplex ligt binnen handbereik. Duurzaamheid, snelheid en tegen een concurrerende kostprijs werken is de doelstelling. Internationaal zit het wel goed met TAM want van Canada tot Portugal en van Dubai tot in Azie heeft TAM al de contacten. In een markt die overigens in 2024 al op anderhalf miljard dollar wordt geschat. Voor de jury was duidelijk: de uitdagingen zijn nog groot voor TAM maar de start-up wil wereldwijd tot de top behoren. Vanuit Twente!

Fitste Bedrijf van Twente 2021

In de categorie Fitste bedrijf van Twente was het voor de jury ook dit jaar keer weer lastig. Waar let je op, is het mentale fitheid, draait het om lage verzuimcijfers of is het sociale element doorslaggevend. Drie bedrijven haalden de eindronde: Little Rocket, Ter Steege Bouw en Subvention. Drie totaal verschillende bedrijven.

Little Rocket

Little Rocket in Enschede is specialist in business intelligence, software ontwikkeling en data engineering. Een moderne ITdienstverlener die mentale fitheid hoog in het vaandel heeft en dat koppelt aan sportiviteit. Er wordt veel samen gesport, zowel binnen als buiten werktijd, de leasebak heeft plaats gemaakt voor een fiets en uiteraard zijn er de gezonde lunches. De jury vond Little Rocket een waardige finalist omdat het bedrijf fitheid en verzuimpreventie van de medewerkers tot een cultuur heeft verheven: geen spreadsheets met verzuimcijfers, maar wel met elkaar in gesprek blijven. Dat zorgt voor een positieve mindset.

Subvention

De tweede finalist is subsidie-adviseur Subvention, dat voor bedrijven en organisaties subsidiemogelijkheden verkent. Doorgaans is dat een administratief en ambtelijk doolhof maar de in Enschede en Zwolle gevestigde dienstverlener weet daarin de weg. En daardoor is Subvention in staat om financiële ondersteuning te bieden en daarmee de ambities van organisaties en bedrijven waar te maken. Het is geen geestdodend werk maar een beetje fysieke en mentale input is geen overbodige luxe, vindt de leiding die duurzame inzetbaarheid op juiste waarde weet te schatten. Er is niet alleen vers fruit maar ook sportkleding, en zijn health checks en met een jaarlijks budget kunnen de medewerkers zelf bepalen hoe zij dit besteden aan gezondheid en fitheid. Voor de jury was er alle reden om Subvention te nomineren. Onder meer omdat er veel persoonlijke aandacht is en tijd voor een goed gesprek. Privé en werk moeten in balans blijven. En, zo oordeelt de jury, er is een team dat elkaar sportief durft uit te dagen.

Ter Steege Bouw Vastgoed

Als derde genomineerde kwam een bouwbedrijf uit de bus. En niet de eerste de beste. Ter Steege Bouw Vastgoed in Rijssen is met bijna zevenhonderd medewerkers een aansprekende partij in de bouw. Mannen en vrouwen die in sector werken waar de kans op lichamelijk ongemak altijd op een loer ligt. Terwijl juist de bouwsector op dit moment zich geen uitvallers kan veroorloven. Daarom ontwikkelde het management een vooruitstrevend plan: Ter Steege in Beweging. Een uitgekiend traject met aandacht voor vitaliteit en gezondheid. Er zijn per afdeling kartrekkers die de rest meekrijgen om te sporten. Zelfs de verstokte liefhebber van de gehaktbal in de bouwkeet gaat buiten werktijd nu ook de lichamelijke uitdagingen niet meer uit de weg. Van dwang is geen sprake: die bal mag blijven maar de boodschap is inmiddels overal doorgedrongen: gezond je pensioen halen.

Beste Onderneming van Twente 2021

De jury stapte dit jaar af van de Beste Twentse Ondernemer. Voorzitter Marc Woesthuis van TriMM, kreeg de juryleden achter zich met de stelling dat het nooit de ondernemer alleen is, maar de hele organisatie. Annerie Bemthuis, lid van de holdingdirectie van Agar, emeritus-hoogleraar Dave Blank, directeur Tina Zwoferink van kunststof verpakkingsproducent EuroMouldings en gastjurylid en Beste Ondernemer van 2020, Edwin Asveld van TransHeroes konden zich hierin vinden. Daarom ook vanaf nu de categorie Beste Twentse Onderneming.

Moneybird

Een van de kanshebbers in deze categorie is Moneybird dat een slim boekhoudpakket ontwikkelde waarvan inmiddels 50.000 ondernemers gebruik maken. Met het pakket wordt boekhouden een fluitje van een cent; niet alleen dankzij de gebruikersvriendelijkheid maar ook door de speciale Moneybird-adviseurs die, zo nodig, gebruikers assisteren. De jury prijst niet alleen de visie maar ook het plezier dat de onderneming uitstraalt. Een avontuur dat overigens nog niet ten einde is: Europa moet nog worden veroverd. En groei wordt niet gezien als een plicht, maar wel een noodzaak. En dat is vooral te danken aan de groeiende markt. Overigens heeft de reclamecampagne met veel radiocommercials daar aan bijgedragen. Zo word je, aldus de jury, een luis in de pels van de concurrenten.

Niverplast

Niverplast in Nijverdal beheerst alle elementen van het Twentse ondernemerschap tot in iedere vezel. Aldus kwalificeerde de jury het Nijverdalse bedrijf dat zich heeft ontwikkeld tot een vernieuwer op het gebied van verpakkingsmachines. Het is niet alleen de bijzondere architectuur van het bedrijfspand, het gaat ook om de mensen die daarin werken en nieuwe innovaties op het gebied van verpakken introduceren. Het ondernemerschap wordt gedeeld met iedereen en dat levert betrokkenheid en enthousiasme op, vindt de jury: “Een voorbeeldbedrijf met een historie en traditie en met een toekomst waar reikhalzend naar mag worden uitgekeken.” Het is daarbij vooral van belang dat de directie de lef heeft om een stap terug te doen en de verantwoordelijkheid aan het gehele team te geven. Het is de managementstrategie waamee Eckart Wintzen van zijn softwarebedrijf BSO/Origin een groot succes maakte: de spraakmakende celfilosofie waarbij een bedrijf in kleinere, zelfstandige cellen opereert.

Aqua+

Eerder dit jaar ontving Aqua+ het predicaat Koninklijk. In alle opzichten een kroon op het werk van vijf generaties Walhof. Een bedrijf ook dat geen nadere introductie behoeft; iedereen herkent onmiddellijk de bedrijfsbussen en in Twente weet men dat het bedrijf toonaangevend is in sprinklerinstallaties. Even belangrijk als historie en een onderscheiding is dat de vijf generaties een organisatie hebben opgebouwd die kansen voor de werknemers biedt. Veel aandacht gaat naast techniek en innovatie uit naar zorg voor een goede sfeer, de kans op een mooie loopbaan en de menselijke maat. Voor de jury reden om de Goorse onderneming te eren met een finaleplaats voor Beste Twentse Onderneming. Aqua+ is innovatief, heeft oog voor de werknemers en toont maatschappelijke betrokkenheid via de Rudolf Walhof Foundation. Al met al een koninklijk predicaat waardig.  

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Archief deelnemers, iStock

>
>
>
CuliRally
TOM's Rally
haringparty2024