"Ik ben er altijd als klankbord"

"Ik ben er altijd als klankbord"

Van moeder Jeanette naar zoon Mike Westerman

Twente kent veel familiebedrijven. In alle formaten en in alle sectoren van bedrijvigheid. Met uiteraard als uniform kenmerk: ze gaan over van vader op zoon, moeder op dochter of van moeder op zoon, zoals in deze Take over. Van Jeanette op Mike van Alarm Wesa.

Onlangs werd de definitieve handtekening gezet: Mike Westerman nam het beveiligingsbedrijf Alarm Wesa van zijn moeder Jeanette over. Geen stap in het diepe voor zoonlief: hij werkt inmiddels al weer tien jaar in het familiebedrijf. Min of meer gedwongen door de omstandigheden maar zeker niet met tegenzin.

Vader Henny Westerman richtte begin tachtiger jaren het beveiligingsbedrijf Alarm Wesa op. Jeanette: “Hij werkte daarvoor bij een installatiebedrijf dat ook alarmsystemen installeerde. Hij vond dat hij dat beter kon en zo is het begonnen. Ja, het bedrijf groeide want hij was een pietje precies. Het moest allemaal perfect worden aangelegd.” Het succes bleef niet uit; naast de particuliere markt en bedrijven kreeg Alarm Wesa ook tal van overheid-en semi overheidsorganisaties als klant: stadhuizen maar ook onderwijsinstellingen. In 2011 overleed Henny en kwam Jeanette er alleen voor te staan. Ze vertelt: “Dat was natuurlijk een heel moeilijke periode, want je had al je klanten, je zat in een rouwperiode. Echt een dieptepunt.” Haar zoon Mike studeerde op dat moment commerciële economie. “Ik werkte toen al wel mee in het bedrijf”, zegt de 32-jarige nieuwe DGA: “We hebben er samen over gepraat en waren er van overtuigd dat we door moesten met het bedrijf. Het voelde ook wel als een soort verantwoordelijkheid.”

Wat identiteit betreft is er niet veel veranderd, vervolgt hij: “Dat gevoel voor kwaliteit, de perfectie, de goede service en aandacht, dat zit er nog altijd in en dat gaat ook niet veranderen. We willen ook niet te groot worden. Juist omdat we een kleinere speler zijn in de markt van beveiligingssystemen kunnen wij ons onderscheiden. We hebben nu een leuk team, zijn vooral regionaal actief waardoor we snel schakelen en onze klanten goed kunnen bedienen.”

Kwaliteit

Alarm Wesa richt zich op drie markten: de particuliere klant, bedrijven en overheid. De overeenkomst is dat in alle drie segmenten kwaliteit wordt geëist: “Jazeker, ook in de particuliere sector. Er zijn natuurlijk goedkope systemen op de markt zoals deurbellen met een camera, maar dat is niet het kwaliteitsniveau dat wij bieden. Wij leveren camera’s die ook ’s nachts een perfect beeld geven. Voor bedrijventerreinen hebben wij nu speciale thermische bewakingscamera’s die veel nauwkeuriger zijn. Ook omdat je ze zo kunt programmeren dat ze niet bij elke regendruppel of loslopend dier vals alarm geven.” Naast alarm- en camerasystemen legt Alarm Wesa brandmeld- en ontruimingsinstallaties aan, waaronder ook rookmelders voor de particuliere markt. Tevens installeert Alarm Wesa alarmsystemen conform eisen van de verzekering. Mike Westerman: “Daarnaast zijn we gespecialiseerd in intercomsystemen en toegangscontrole. Een andere specialiteit is het installeren van mistgeneratoren. Voor winkeliers en bedrijven een goede oplossing om diefstal van je waardevolle spullen te voorkomen. Zodra inbrekers de ruimte betreden wordt de ruimte vol geblazen met mist en zie je geen hand meer voor ogen. Wat je niet kunt zien, kun je ook niet stelen!”

Alleen het hebben van een mistgenerator is vaak al voldoende om het inbrekersgilde buiten de deur te hebben. “Een sticker van ons, een camera die duidelijk in beeld hangt; de praktijk leert dat door maatregelen als het ophangen van een camera en een alarmsysteem de kans op inbraak met tachtig procent wordt verlaagd. Wat nog vaak wordt gezegd is dat er toch niets te halen valt voor inbrekers: geen contant geld of waardevolle spullen. Maar een inbraak betekent altijd schade is. Ook dat wil je uiteindelijk voorkomen.”

Klankbord

Jeanette doet nu een stap terug in de zaak. Of beter stapje: “Ik doe nog altijd de administratie en ga van vier naar drie dagen…” Ze heeft alle vertrouwen in haar zoon Mike: “Het bedrijf draait goed. Vorig jaar was het beste jaar ooit en dit jaar wordt zelfs nog beter. Ik kan het dus met een gerust hart overlaten. En natuurlijk ben ik er altijd als klankbord.”

Voor Mike Westerman nu de uitdaging om als tweede generatie het familiebedrijf Alarm Wesa voort te zetten. Hij heeft er zin in: “Nogmaals, we hoeven niet sterk te groeien. Misschien dat we straks met een team van vijftien mensen zijn. Dat is groot genoeg. We willen dan die regionale partij zijn met een goede kwaliteit. Een partij die iedere klant kent en goede service kan leveren. Maar nogmaals: groei is geen specifiek doel. We willen trouw blijven aan onze klanten.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Westerhuis Verhuur
WTC
Jongbloed
DiGi Signing
Boers & Lem