BLW Visser

BLW Visser

Handelsonderneming met innovatiedrang

Naast her en der verspreid industrieel erfgoed en verhalen herinnert weinig meer aan de gloriejaren van de Twentse textielindustrie. Toch bestaan er nog altijd bedrijven die leven van de textiel. Deels als weverijen, gespecialiseerd in niches zoals bijzondere garens of hightech materialen. Maar er zijn ook ondernemingen die hun bestaansrecht ontlenen aan toelevering. Zoals het Enschedese BLW Visser dat de titel ‘agentuur’ nog altijd met trots draagt, maar inmiddels innovatiever is dan het klinkt. In honderd jaar van schietspoelen en weefgetouwen naar intelligente sensoren.

Met een vernieuwend branddetectiesysteem, dat proactief een beginnend vuurtje blust in een hal, een kantoor of fabriek, wil BLW Visser de Benelux-markt veroveren. Dat het gaat lukken is niet ondenkbaar. Het ingenieuze concept heeft namelijk alles in zich: sprinklerinstallaties zijn overbodig net zoals jaarlijkse keuringen ervan. Bij een brand wordt alleen daar geblust waar de brand is. Als het dat op dat moment al is, want het systeem reageert razendsnel boven een bepaalde temperatuur. En het mooiste: alles is zelfs op een smartwatch online te volgen. Het is de transitie van een honderdjarige, opgericht door Barend Lambertus Willem Visser. Aan de Kuipersdijk begon hij in 1920 met de levering van chemicaliën en kleurstoffen aan de textielindustrie. Zijn zoon Willem Visser komt rond 1934 ook in het bedrijf en voegde er de handel in textielmachines aan toe. Aansluitend wisselde de onderneming enkele malen van eigenaar. De chemie, ooit de belangrijkste poot van BLW Visser, werd in 1994 afgestoten. Toch leeft de naam deels voort in de chemiesector: BLW Chemische Producten fuseerde namelijk met het Almelose Vogelzang Chemie tot Visser Vogelzang Chemie, dat nu bekend is als Vivochem.

Specialist in nichemarkt 

De huidige directeur-eigenaar is Bob Wester, afgestudeerd in werktuigbouw. Hij maakte in 2004 de overstap van Nedap naar BLW Visser: “Anno nu zijn we nog altijd een technische handelsonderneming en we hebben agentschappen van zo’n vijftig fabrikanten, gespecialiseerd in de bouw van machines en apparatuur voor de textiel-en kunststofbranche. Met een aantal daarvan is er een lange relatie. Bijvoorbeeld met Georg Sahm uit de buurt van Kassel, waarvoor wij al zeventig jaar het agentuur doen. Zeker, dat klinkt ouderwets maar we zijn er nog altijd trots op.” Het agentschap betreft tal van machinefabrikanten met veelal traditionele namen als Karl Mayer, Corino, Trützschler en Picanol. Voornamelijk Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse ondernemingen. Maar ook uit Manchester, van oudsher een epicentrum van de textielindustrie, worden weef-en andere machines door BLW Visser verkocht. Bob Wester: “Onze meerwaarde is de kennis die wij over de hele breedte hebben. We kunnen klanten informeren over nieuwe productiemachines, technologie en apparatuur om hun processen te optimaliseren. Het is inderdaad een nichemarkt, maar wij zijn daarin wel de specialist.”

Textiel is overal

Sales Manager Robert Kroeze is eveneens afkomstig van Nedap. Hij onderschrijft de woorden van Wester: “Een nichemarkt, maar onderschat niet het aantal bedrijven in ons land dat nog altijd textiel produceert of verwerkt. Denk aan de tapijtindustrie in Genemuiden en Hasselt, bedrijven die hoogwaardige vezels en garens produceren voor kogelwerende vesten, scheepskabels, de lijnen van surfkites, kunstgras of autobekleding. Textiel is overal om ons heen: we lopen in textiel, we leven er in.” Maar ook buiten de textiel is BLW Visser actief. Kroeze: “We worden ook betrokken bij projecten om bijvoorbeeld dampwerende folie te kunnen maken. Een folie, die vervolgens wordt gecombineerd met isolatiemateriaal. We kennen in bepaalde gevallen niet exact het proces, want dat is kennis die een bedrijf niet graag prijsgeeft. Maar we kunnen wel adviseren welke machines en apparatuur nodig zijn om het uiteindelijke product te fabriceren.”

Transitie

“We zijn in die honderd jaar meegegroeid met de techniek van de textiel”, zegt Wester: “Wat je ziet is dat de textielbedrijven zelf steeds minder technische kennis in huis hebben; er zijn geen inkopers meer die verstand hebben van een machine of een configuratie om garen te spinnen, te weven of andere functies. Wij hebben die deskundigheid wel en kunnen adviseren doordat wij op de hoogte zijn van de ontwikkelingen bij al die fabrikanten. Ja, toen ik hier kwam dacht ik dat het stoffige business is. Maar dat is het allerminst want de textielwereld is zeer innovatief en die transitie van oud naar nieuw heeft BLW Visser gemaakt. We denken mee met onze klanten om een machine te laten doen wat hij moet doen. Want kennis is pas van waarde als je het toepast!’

Nooit standaard

Hoewel nog altijd een sector met toekomst is BLW Visser naast de textiel ook actief in andere gebieden. Begin jaren negentig legde het bedrijf zich namelijk toe op sensortechnologie. “Ook een nichemarkt, maar inmiddels voor ons net zo belangrijk als de textiel”, zegt Wester: “We leveren sensoren die contactloos temperaturen, vocht, diameter en zelfs snelheid meten. Bij Tata Steel worden onze sensoren gebruikt om de hitte van het vloeibare staal te meten. Maar ook in glasfabrieken en andere procesgestuurde omgevingen worden onze sensoren toegepast.” Het portfolio omvat een groot aantal specialistische producten voor uiteenlopende doeleinden en oplossingen. Van infrarood temperatuur sensoren, laserapparatuur, snelheidsmeters en ultrasone apparatuur. Ook apparatuur om lekken bij persluchtinstallaties te constateren behoort tot het uitgebreide pakket. Maar er wordt gewaakt voor ‘catalogus-verkoop’, zegt Robert Kroeze: “Het gaat juist om de toegevoegde waarde die wij bieden. Klanten zoeken naar een oplossing en wij spelen daarin een rol. Het is het combineren van het wensenpakket en de technische mogelijkheden die wij in huis hebben. Dat betekent dus ook buiten de bestaande kaders denken. Want net als bij onze oplossingen voor de textiel en kunststof-branche, is er nooit een standaard.”

Broeiend afval

Vanuit de kennis over sensoren vertegenwoordigt BLW Visser nu het Duitse Orglmeister. De oprichter van het bedrijf, Albert Orglmeister, is expert in infrarood meettechniek en ontwikkelde het PYROsmart detectiesysteem. Bob Wester: “Het wordt onder andere toegepast in de recycling. Er zijn bijna wekelijks voorbeelden, ook hier in de regio, waar er brand ontstaat doordat er afval gaat broeien. Met deze camera systemen detecteren wij broei en kan vroegtijdig actie worden ondernomen door automatische blussing of een doormelding naar een brandmeldcentrale.” Het systeem is gebaseerd op een infrarood warmtebeeldcamera gekoppeld aan een blussysteem. De camera beweegt voortdurend door - bijvoorbeeld - een hal waar mogelijk brandbaar materiaal is opgeslagen. Dat kan bij een recyclingbedrijf zijn maar ook een magazijn. Op het moment dat de infrarood warmtebeeldcamera ergens in de ruimte een verhoging van de temperatuur signaleert wordt een blusinstallatie rechtstreeks op de beginnende brand gericht om het vuur te blussen voordat het kan escaleren en grote schade aan kan richten. Overigens zijn de beelden van deze warmtebeeldcamera 24 uur per dag live te volgen via een app. Op een tablet of smartwatch kan dus altijd worden gecontroleerd wat de status is.

De voordelen van het systeem zijn groot, benadrukt Robert Kroeze: “Als er brand is in een pand en de sprinklerinstallatie treedt in werking, is de waterschade alleen al enorm. Om de simpele reden dat een sprinklerinstallatie het hele pand onder water zet. Het PYROsmart detectiesysteem blust alleen de exacte locatie en nergens anders. Niemand hoeft aanwezig te zijn, toch kun je zelf de regie houden; het is een onbekommerd gevoel van veiligheid.” Het systeem wordt door BLW Visser in de Benelux op de markt gebracht. Bob Wester heeft er alle vertrouwen in dat het veel ingezet gaat worden: “Het is kostenbesparend. Een sprinklerinstallatie en de jaarlijkse controles zijn niet meer nodig. Verzekeraars zijn er natuurlijk blij mee, want de schade door een brand wordt tot het minimum beperkt. Dat betekent dat je premie omlaag kan. Overigens zijn verzekeraars steeds minder bereid om brandschade te verzekeren.” BLW Visser verzorgt samen met partners de installatie en levert het turnkey op. Een hal, kantoor of andere ruimte maar ook een buitenlocatie wordt in kaart gebracht en aan de hand daarvan wordt de opstelling van de camera’s en de blusinstallaties bepaald. Ieder project is maatwerk. Momenteel zijn er al meer dan twintig klanten in Nederland beschermd door dit systeem, in Europa al ruim 400.

De Duitse innovatie sluit aan op de ambitie van BLW Visser om voortdurend op zoek te zijn naar niches: “Het zijn soms vindingen die bedacht worden door Willy Wortels. Robert en ik komen van Nedap en spreken die taal, om het zo maar te noemen. Onze uitdaging is de vertaalslag te maken van het idee naar een praktijkoplossing waar de eindklant baat bij heeft. We blijven natuurlijk ook een handelsonderneming, maar innovatie en sensortechnologie is een groeiende markt. En het PYROsmart-systeem van Orglmeister is daarvan een goed voorbeeld.”  

>
>
>
Jongbloed
Boers & Lem
EY
Westerhuis Verhuur
Eurorisk