“Topsportevenementen zijn een podium om regionale ambities te etaleren”

“Topsportevenementen zijn een podium om regionale ambities te etaleren”

De internationale topsportevenementen lenen zich uitstekend als een podium om de regionale en nationale ambities te etaleren. Met name in de combinatie van publiek en privaat liggen daar grote kansen,zegt voorzitter Robert Zandstra: “We hebben grote events in deze provincie. Laten we die samen met overheid en bedrijfsleven nationaal en internationaal  inzetten.”

Vorig jaar ‘verhuisde’ Military Boekelo-Enschede naar het nieuwe hoofdterrein. Een verplaatsing van een enorm circus dat met militaire precisie in enkele maanden gerealiseerd moest worden. En dat is gelukt, zegt Zandstra: “Het was een enerverende weg er naar toe. Het moest in vier maanden gebeuren, heeft centjes gekost maar we zijn er toch in geslaagd een goede basis te leggen.”

Veel meer uitstraling

Dat laatste is eigenlijk een understatement, want Zandstra en zijn team werden overladen met complimenten door de ruiters. De allweather-bodem  was een investering voor de toekomst en dat moet ook. Want per slot van rekening is de sport primair, zegt Zandstra: “Maar ook de bezoekers waren onder de indruk van de ambiance; een terrein omzoomd met groen. Het heeft veel meer uitstraling.” Niet dat er details zijn waar aan gewerkt moet worden. “De logistiek rondom de publieksstromen en de  entree bijvoorbeeld, dat moet beter. Ditondanks het feit dat we als grande finale van de verhuizing vlak voor de start ook  nog eens honderd liter water per vierkante meter op ons dak kregen. Dat ging ons ook niet in de kouwe kleren zitten.”

Lange termijn-investering

Al met al kijkt hij terug op een succesvolle editie. Ruiters tevreden, het publiek  tevreden en niet in de laatste plaats de sponsoren en partners die, ondanks pijnpuntjes, positief bleven.

“Als businessevent zijn we ongekend groot en de sponsoren blijven daarop inzetten. Wat we vorig jaar hebben gerealiseerdis een lange termijn-investering. Dat zaken  niet voor elkaar waren, daar was veel begrip voor. Ons team werkt enorm hard aan alle leerpunten van vorig jaar en zal de komende editie zeker weer de vertrouwde kwaliteit aan alle bezoekers presenteren  Niets gaat echter van een leien dakje, ook financieel moeten we herstellenvan een heel dure vorige editie.Die struggle blijft altijd, ook in de toekomst.”

Prachtige etalage

Robert Zandstra wil echter geen klaagzang afsteken, want er is juist alle reden voor optimisme. “We hebben een unique selling point en dat is ons nieuwe terrein samen met de uitstraling van Military Boekelo-Enschede. Ik zie dat ook in de ambitie van Twente, waar men zich richt op de vier o’s: onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers. Voor de Agenda van Twente zijn wij een prachtige etalage;een podium om Nederland ende rest van de wereld te laten zien dat sport een belangrijk side-effect biedtom regionale ambities te etaleren.” Hij vervolgt: “En de Military niet alleen: ook de andere grote provinciale sportevenementen, van Marathon Enschede en FBK Games tot Triathlon Holten en CSI Twente. De combinatie van publiek en private partners met als inzetom regionale en nationale ambities internationaal meer te onderstrepen.”

Zandstra geeft als voorbeeld de provincie Limburg. “Daar gebruiken ze de paardensport-sector als metafoor om internationaal present te zijn. Er gaat vanuit Limburg een handelsmissienaar de Wereldruiterspelen in de VS. Ondernemers, overheid, vrijetijdsindustrie, paardensportbranche etcetera  zien hier duidelijke kansen liggen. Initiatieven die ook vanuit deze contreien zouden moeten plaatsvinden. En dan niet roepen ‘we gaan al naar Sillicon Valley en China’. De sector en de evenementen niet separaat benoemen maar gebruiken als versneller.”

Business als belangrijke pijler

Terug naar Boekelo, waar naast sport en leisure de business een belangrijke pijler is. Ook dit jaar weer volop activiteiten op dat gebied. Zoals een groot congres voor onder anderenTOS-ledenwaarbij de blik is gericht op Brussel en de voormalig vicepresident Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank gastspreker is. Zandstra: “Een goede zaak dat dit wordt georganiseerd, want Limburg en Brabant lopen de deur plat in Brussel.” Daarnaast is er het inmiddels traditionele Vastgoedcongres in samenwerking met ABN AMRO en de Rabobank. En uiteraard de talloze kleinere congressen en bijeenkomsten. De Week van de Military zit er vol mee.

Herinneringen maken

De deelname van de standhouders aan de Herfstfair heeft niet geleden onder de verhuizing. “Sterker nog, er komen meer standhouders die in het strodorp willen staan. Ja… ik vind de term strodorp nog altijd mooi. En ik snap die belangstelling: hoe mooi is dat nu tussen al die bomen? Ook daar vind je die ambiance weer terug. Een prachtig decor.”

En tot slot het publiek? “Dat heeft genoten. Ondanks de details, het slechte weer bij het begin; we hebben van het publiek maar ook standhouders en sponsors steunbetuigingen gehad en veel positieve reacties. Neem de Classic Night Fair. Tweeduizend mensen die daar in de regen stonden. Je denkt bij jezelf: wat doen die mensen hier onder die paraplu. Maar iedereen genoot! Achteraf moet je gewoon concluderen dat 2017 een onvergetelijke editie was. Weet je wat we doen bij de Military? Wemaken herinneringen en kijken weer uit naar de volgende editie. En daar zijn we heel goed in.”

>
>
>
Van Deinse Medianieuw
Twentelife Summer Festival
Vincent Croce Kalenders
Jongbloed
EY
Aysay
Boers & Lem
Eurorisk