“Tóch maar weer verhuizen...”

“Tóch maar weer verhuizen...”

Dat was een ingrijpende operatie vorig jaar, de verhuizing van de TMI (Tanke Metal Industry) Group naar een bedrijfscomplex langs de A35. Matthieu Tanke: “Dan hing er een machine van 2,5 ton in de kraan en deden ze net of het een bankstel was.” Automobilisten kennen het pand wel, aan de Hengelose ‘autoboulevard’, tussen Munsterhuis, Huiskes-Kokkeler en Baan Twente. Nooit meer verhuizen, sprak hij met zichzelf af. En nu liggen de tekeningen klaar voor de nieuwbouw op bedrijvenpark Oosterveld,  langs de A1 in Hengelo...

Tanke, 48 jaar, begon zijn metaal-carrière als 14-jarig jochie bij zijn opa, die een draai- en freesbankje in zijn schuurtje had staan en daar bevestigingsbeugels voor antennes produceerde na zijn vroege pensioen bij Hollandse Signaal Apparaten. Toen hij 21 was, na de Hofstede MTS, nam hij de zaak over en kocht een bedrijfspand aan de Hengelose Havenkade. Verspaning: draaien en frezen, daar draaide het om. “Daar was ik goed in.” Ook bij het huidige TMI is dat nog altijd het belangrijkste onderdeel.

Wereldwijd klanten

De TMI Group omvat drie werkmaatschappijen: TMI Machinery (draaien en frezen), TMI Steel Supply, gespecialiseerd in cilinderbuizen en  hardverchroomde assen voor hydraulische apparatuur, en TMI Platforms & Systems, dat ijzersterke vloeren produceert voor chipmachines. In korte tijd beleefde het bedrijf een omslag van een kleinschalige firma die alleen op de Nederlandse markt opereert naar een internationaal georiënteerd bedrijf. “Onze klanten zitten wereldwijd: de VS, Korea, Europa. En dat is leuk!”

Failliet en opnieuw beginnen

Het is een onderneming met een bijzondere, bewogen geschiedenis. Nadat Tanke aan de Havenkade was beland met Tanke Machinefabriek volgde al snel een uitbreiding van het complex in 1997, en drie jaar later een fusie met branchegenooit BMF. Dat was meteen de minst leuke periode: er ontstond een conflict met een van de BMF-directeuren, die in 2004 een faillissement veroorzaakte. “Dat sloeg nergens op, we hadden nog nooit zoveel werk gehad! Het was een prima bedrijf!”

Hij verloor tonnen als gevolg van het bankroet. “Maar die zou ik zo weer uitgeven, zóveel heb ik toen geleerd. De ervaringen met de banken, deurwaarders, advocaten, de fiscus… onbetaalbaar!” Het bedrijf kreeg een nieuwe eigenaar, het grootste deel van de medewerkers kon er blijven. En Matthieu Tanke begon gewoon opnieuw. Allmetal, heette het metaalbedrijfje. Enkele vertrouwde collega’s van zijn oude bedrijf kwamen over, hij kocht nieuwe machines en gereedschappen en oude klanten meldden zich weer.

Groeien en verhuizen

“We gingen twee jaar vol gas in een gehuurde hal achter de Makro. Toen vroeg een grote klant uit Didam of we zijn productieafdeling wilden overnemen. Daar werkten twaalf mensen, van wie er vier naar Hengelo kwamen. Ons halletje werd nu te klein. Maar ik had het pand aan de Havenkade nog, daar zat metaalbedrijf OTR in als huurder. Ik wilde weten of ze daar wilden blijven, waarop ze aangaven dat ze Allmetal wel wilden kopen.” Dat gebeurde in 2006, Tanke werd bedrijfsleider.

Door de crisis kon OTR de betalingsregeling van vijf jaar echter niet continueren, waarop Tanke z’n aandelen terugkocht. “En we gingen terug naar de corebusiness: verspaning.” In 2012 kocht hij zijn compagnon uit, Tanke was weer honderd procent eigenaar van een metaalbedrijf. “En dat voelde ontzettend goed!” Begin vorig jaar volgde weer een grote stap: hij kon twee Hengelose bedrijven van één eigenaar overnemen, Knobbe Metaalindustrie en TB Steelsupply.

Nu ontstond er een forse onderneming met bijna dertig mensen en verschillende activiteiten. “Ineens werd alles anders; het type bedrijf, de grotere omvang, de slagkracht. We werden veel volwassener.” Er was synergie en er ontstond prompt behoefte aan één gezamenlijk onderkomen. Dat werd het leegstaande pand van PSM, de verzelfstandigde plaatwerkerij van Thales die failliet was gegaan. De verhuizing begon in augustus vorig jaar. Tanke: “Dat was heel ingrijpend. Het hele machinepark moest over. Ik heb toen gezegd ‘verhuizen’, dat doe ik nóóit weer. Ook privé niet: als ik ergens anders naartoe ga, moet alles splinternieuw zijn. Ik neem nog geen onderbroek mee!”

Weer een verhuizing

Inmiddels staat er weer een verhuizing voor de deur. Want het PSM-pand is wel ruim maar niet zo efficiënt. Met onder meer honderden vierkante meters ongebruikte kantoorruimte en en het ontbreken van een optimale logistiek. En dat zou een ingrijpende verbouwing noodzakelijk maken. Totdat autodealer Van Mossel Groep aanbelde. Die wil heel graag naar het pand aan de ‘auto-avenue’, om daar het Oldenzaalse DirectLease te vestigen. Dat maakt voor Tanke de weg vrij voor nieuwbouw op het Oosterveld, vlakbij wegrestaurant Frans op den Bult. Het nieuwe complex is met 4500 vierkante meter kleiner  dan de huidige 5.300 meter maar het is wél exact op maat ontworpen. En duurzaam.

De TMI Group telt 27 medewerkers. In de hallen staan robotmachines en batterijen met CNC frees- en draaimachines, die een constante stroom onderdelen produceren van verschillende materialen: aluminium, koper, brons, staal, messing, kunststof. De bewerking en het zagen van cilinderbuizen en hardchroom assen gebeurt in een aparte hal. De totale omzet is ruim zeven miljoen. En die is over twee jaar tien miljoen, verzekert Tanke.

Het is een stabiel bedrijf en de directeur-eigenaar houdt niet van gekkigheid: “Geen financiële risico’s, dat heb ik zelf ook nooit gedaan.” De groep telt zo’n tachtig klanten. “Onder wie tien grote die goed zijn voor zestig procent van onze omzet.” Ze zijn actief in de hydrauliek, de hoogspanning, de voedingsindustrie, de grafische sector en en de chipsindustrie. Tanke houdt zich niet bezig met het uitbreiden van het aantal afnemers, maar richt zich op de huidige: “Als er straks weer slechte tijden aanbreken, wil ik mijn klanten goed kunnen bedienen. Zodat ze zeggen: ik wil nooit meer bij die TMI weg.”

Geen bescheiden ambities

Daar gaat hij straks ook aan werken in de nieuwbouw. “We zijn daar in april volgend jaar operationeel en dan ga ik een heel jaar alleen maar kijken hoe het daar gaat. Hoe kunnen we het nog prettiger maken voor onze mensen? Hoe kunnen we onze klanten nóg beter, sneller en kwalitatief optimaler bedienen? Want we willen de productie-afdeling van onze klanten zijn. Wij weten alles van draaien en frezen, we zorgen altijd voor oplossingen.”

En de hydrauliek kan nog verder groeien, de nieuwe hal van TMI Steel Supply is er ook op ingericht. De ambities zijn niet bescheiden: “Ik wil de grootste van Europa worden. We maken nu 180.000 assen per jaar, daar komen er via een nieuw contract 130.000 bij.” En dat gaan er nog meer worden, weet Tanke nu al. Inmiddels zijn er twee nieuwe CNC zaagmachines in bestelling.

Jongeren toekomst bieden

Nieuwe medewerkers zijn altijd welkom, maar draaiers en frezers zijn lastig te krijgen, beaamt Tanke. “We willen graag jongeren een toekomst bieden in een mooi en schoon vak, waarbij ze zich vooral kunnen richten op verbeterprocessen en het instellen van de machines. We zijn ook druk bezig met verdere automatisering; naast de robot die we al in bedrijf hebben, is er nog een nieuwe in bestelling en er komt nog een nieuwe CNC-machine met een robot.” En die zullen óók  moeten ook worden ingesteld op productieseries.

Tanke denkt erover om desnoods zelf jonge mensen te gaan opleiden. En er is nog een andere mogelijkheid: overnames. “Daar blijf ik zeker naar kijken. Daarom hebben we ook nog een kavel van 3.000 vierkante meter gereserveerd naast de nieuwbouw. Daar kan een hal bij. Ik houd daar echt rekening mee.” De bouwtekening gaat hij nog in de groep gooien, de medewerkers mogen meepraten. “Als dat goede ideeën oplevert: super!”

Hij wil, ondanks de groei, de sfeer van een kleinschalig bedrijf zien te bewaren, hij loopt zelf ook graag in stofjas rond op de werkvloer. “Iedereen moet zich hier thuisvoelen. En we hebben elkaar allemaal nodig.” Sylvia, zijn vrouw, doet nog altijd parttime de administratie. Tegenwoordig wel samen met de vroegere externe accountant, die in vaste dienst is gekomen vanwege de gegroeide omvang.

Fietsen als afleiding

En als Matthieu Tanke de aandacht even wil verplaatsen, dan springt-ie op de fiets. Want dat kan hij goed. Hij was Nederlands, Europees en wereldkampioen in de BMX. Tegenwoordig is het de mountainbike. De afgelopen jaren was hij deelnemer aan de extreem zware Cape Epic in Zuid-Afrika. Dit jaar, in maart, eindigde hij als nummer 47, temidden van 650 teams. “Belachelijk goed voor een amateur tussen alle profs.” Volgend jaar is hij er niet bij: de nieuwbouw eist dan alle aandacht op...

>
>
>
Boers & Lem
Aysay
ROZgroep
Eurorisk
TOM's Business Blow Out
TOM's Rally
Van Deinse Medianieuw
Jongbloed