The Chain Company en Saab Technologies

The Chain Company en Saab Technologies

Veiligheid voor mens en maatschappij

Enkele jaren geleden zijn Saab Technologies uit Apeldoorn en The Chain Company uit Hengelo een strategische samenwerking aangegaan op het HR vlak met als doel de continuïteit van Saab te garanderen en een groei door te maken. Essentieel daarin zijn een goede zichtbaarheid en aantrekkelijkheid voor een heel schaarse doelgroep: softwareontwikkelaars en dan ook nog het neusje van de zalm. Maar wat maakt bedrijf precies en wat maakt ze nu zo bijzonder?

Wat doen jullie eigenlijk?

Karin Nijhof, HR verantwoordelijke:

‘Saab Technologies is een onderdeel van Saab AB, een Zweedse organisatie. Bij Saab denken veel mensen inderdaad aan auto’s maar daar hebben wij niets mee van doen. Saab Traffic Management (TM) bedient klanten over de hele wereld met geavanceerde oplossingen die een veilige en efficiënte verplaatsing van mensen en goederen mogelijk maken. Wij ontwikkelen in Apeldoorn deze software. Software voor zowel defensie als voor civiele veiligheid. Je moet denken aan toepassingen in zowel de luchtvaart als in grote havens. De haven van Hong Kong bijvoorbeeld. Onze software ondersteunt het begeleiden van zo’n 10.000 schepen, continu, zonder dat zij elkaar of de grote Tsing Ma brug in Hong Kong raken. Dat is een enorme verantwoordelijkheid waarbij het menselijk oog alleen deze klus onmogelijk kan klaren. Door onze software is er een goede doorstroom en kan de haven de huidige capaciteit veilig handhaven, onder vrijwel alle weersomstandigheden. Wij hebben diverse locaties in Nederland, Zweden, Canada, en ook in België, Hong Kong en Australië.

Wat doen jullie specifiek in Apeldoorn?

In Apeldoorn zit het hoofdkantoor voor Maritime Traffic Management (MTM) en een onderdeel van Air Traffic Management (ATM).  Air Traffic Management (ATM), biedt systemen voor de veiligheid en efficiëntie van luchthavens,  torenautomatisering en geavanceerde onderzoeks-, ontwikkelings- en evaluatieoplossingen.

Maritime Traffic Management (MTM), levert een geïntegreerde reeks oplossingen voor waterwegautoriteiten, haven- en terminalexploitanten, scheepseigenaren en de offshore-industrie. Oplossingen omvatten automatische identificatiesystemen (AIS), haven- en scheepvaartverkeersinformatiesystemen (VTMIS), hydrografie en precisienavigatie.

Waarin onderscheiden jullie je ten opzichte van andere werkgevers?

Onze missie is om de mensen en hun omgeving veilig te stellen. Dat geldt ook voor onszelf. Wij zijn ervan overtuigd dat als je mensen laat werken in een veilige en inspirerende omgeving, je het beste in hen naar boven haalt en zij een betere bijdrage leveren aan je bedrijf en je technologie. Vergeet niet dat wij veel ontwikkelaars aan het werk hebben met een intrinsieke motivatie voor hun werk. Die willen rust in hun werk en geen afleiding, dat is voor ons dan ook de basis voor een duurzame samenwerking en onze cultuur. Culturen hebben we trouwens te over, we hebben in totaal zeker 15 verschillende nationaliteiten alleen al in Apeldoorn aan het werk. Dat geeft een extra dimensie aan dit bedrijf, we werken internationaal, ook in Apeldoorn.

Wat zijn jullie plannen voor de aankomende 5 jaren?

De aankomende jaren is onze strategie gericht op het verder professionaliseren en uitrollen van onze softwaretoepassingen. We zijn een grote innovatieslag aan het maken waarbij cybersecurity, machine learning en een nieuwe softwarearchitectuur een belangrijke rol spelen. Sommige van deze woorden klinken als modewoorden, maar in Apeldoorn zijn we daadwerkelijk deze zaken aan het implementeren. Onlangs hebben we op een internationale conferentie een deel van de ontwikkelingen laten zien voor het voorspellen van gevaarlijke verkeerssituaties en het detecteren van afwijkend scheepsgedrag. Dit zijn beide Artificial Intelligence toepassingen.   

Vanwaar jullie partnerschap met The Chain Company?

Net als veel andere technologiebedrijven liepen wij ook tegen het schaarsteprobleem aan. We zochten en zoeken veel hoogopgeleide softwareontwikkelaars waar we een langdurige samenwerking mee aan konden gaan en die zichzelf bovendien nog jarenlang konden ontwikkelen. Vanuit een eerdere dienstbetrekking werkte ik al samen met The Chain Company. Onze opdracht is niet makkelijk, wij werken met academen en gepromoveerden, het neusje van de zalm binnen de ontwikkelaars. Uit ervaring weten we dat niet alleen de werving ervan lastig is, maar zeker ook het stroomlijnen van de procedures. Het snel identificeren van de juiste mensen en vervolgens evenzo snel maar ook zorgvuldig selecteren van deze mensen is essentieel. Wij hebben er voor gekozen om hiervoor de WYSIWYG software in te zetten van The Chain Company. We hebben onze employer branding ermee afgedekt, ons sollicitatieproces volledig gestroomlijnd en geoptimaliseerd en daarnaast, misschien wel het belangrijkst, kunnen we heel snel met de videorecruiter kandidaten voorleggen aan collega’s in Linköping of Hong Kong. Er hoeven geen weken meer overheen te gaan voordat alle betrokkenen een kandidaat hebben gezien en gesproken. We pakken snel door en daardoor hebben we afgelopen jaren veel nieuwe mensen aan ons kunnen binden, die we anders niet hadden gekregen.

Denk je dat dit door de corona crisis zal veranderen?

Op de kortere termijn wellicht wel vanwege bijvoorbeeld het investeringsniveau. Wij zien echter nu een grotere behoefte in veiligheid waarborgen. Juist in deze tijd. Verkeer, zowel civiel als bij defensie is er altijd en daarvan moet natuurlijk ook altijd de veiligheid gewaarborgd zijn. Onze oplossingen zijn speciaal gericht op deze behoefte.

Charlotte, hoe kwam je erbij om Wysiwyg te ontwikkelen?

Charlotte Stegeman: ‘Eigenlijk door twee persoonlijke frustraties in mijn jarenlange werk als recruiter: Ik had nog nooit met goede recruitment software gewerkt en kon die ook niet vinden. Software in onze branche is heel administratief en procesmatig. Ik hou ervan om overzichtelijk te werken en geen onnodige, laat staan dubbele handelingen te verrichten. De werking van onze software is geïnspireerd op het gebruikersgemak van een iPhone.

Een andere frustratie was dat je de chemie van de kandidaten, het charisma, zijn energie die wij in een gesprek ervaren, niet met een mail en een CV kunnen overbrengen. Veel mensen daardoor vallen onterecht buiten de boot. In onze branche worden mensen beoordeeld op een CV van 2 A4-tjes en gaan we en masse voorbij aan zijn of haar persoonlijkheid. Terwijl die juist het verschil maakt en de gunning oplevert om iemand een kans te geven. De authenticiteit van de video’s die je via wysiwyg krijgt is altijd doorslaggevend. Er is geen twijfel meer over sollicitanten, het is direct een ‘ja’ of een ’nee’.  

Wysiwyg betekent What You See Is What You Get, daar houdt iedereen van. Van alle video’s selecteer je binnen een minuut de kandidaten die je aanspreken, die passen in de bloedgroep van je bedrijf, en je voorkomt de zogenaamde beleefdheidsgesprekken. Die zijn pijnlijk en daarmee doe je niemand een plezier, jezelf niet maar ook de sollicitant niet.

Overigens zijn alle vacatures geschikt om met gebruik van de videorecruiter mensen voor te selecteren. Maar niet alle mensen zijn geschikt. Hardcore techneuten deinzen soms terug. Die moet je vooral niet dwingen, dan streef je je doel voorbij.

Daarbij is het belangrijk dat je je al werkgever goed kunt profileren om aantrekkelijk werkgever te zijn, ook zonder marketingbudget van een ton.

>
>
>
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
EY
Boers & Lem
Jongbloed