NDIX ontwikkelt veilig ‘on demand’ protocol

NDIX ontwikkelt veilig ‘on demand’ protocol

“Ideale mix van veiligheid en flexibiliteit”

Het belang van goede breedbandverbindingen is in de afgelopen maanden nog eens extra onder de aandacht gebracht. De coronacrisis dwingt tot thuiswerken en -leren en toepassingen als Zoom en Teams vragen om een grote capaciteit. Op zich is die capaciteit niet het probleem want glasvezel kan een bijna oneindig volume aan data transporteren. Anders ligt dat met de veiligheid van de informatie. Breedbandspecialist NDIX wil dat bieden met een innovatief concept.

Het Enschedese NDIX is al twintig jaar actief in het faciliteren van breedbandverbindingen in Nederland en Duitsland. Het glasvezelnetwerk biedt gebruikers in uiteenlopende sectoren en branches een solide en veilige verbinding. Van overheden, zorg en andere non-profit organisaties tot zakelijke dienstverlening, de maakindustrie en ICT-aanbieders. Inmiddels zijn 3.500 bedrijfslocaties aangesloten op het netwerk en dat groeit hier, maar ook in Duitsland. Dit mede omdat vanuit de eigen vestiging in Münster NDIX zich nadrukkelijk manifesteert bij onze oosterburen.

Directeur Jeroen van de Lagemaat staat al vanaf de start aan het roer van NDIX. Aandeelhouders zijn Oost NV, de Universiteit Twente en Stadtwerke Münster. Het is een publieke B.V. met een ideële doelstelling, namelijk het verbeteren van het vestigingsklimaat door breedband onbeperkt en veilig beschikbaar te stellen. Dat doet NDIX niet alleen door de glasvezelverbindingen maar ook door de benodigde hardware te leveren. Daarnaast zijn er meer dan 130 aanbieders van ICT-diensten, van Internetproviders tot datacenters, softwarespecialisten en sinds kort ook alle grote cloudleveranciers, die via de verbindingen van NDIX veilig en zonder capaciteitsproblemen gebruikt kunnen worden.

Van de Lagemaat bespeurt dat momenteel de aandacht voor breedband toeneemt. “Je ziet dat bij een crisis nieuwe ontwikkelingen in een stroomversnelling komen en men bewust wordt van die ontwikkelingen. Neem zoiets als beeldbellen of videovergaderen. Tot voor de crisis was het altijd ‘daar doe ik niet aan’, maar nu doen alle thuiswerkers het wel. Traditionele weerstand tegen innovatie verdwijnt. ICT en digitalisering nemen een grote vlucht.”

Inbreuk op privacy

NDIX levert veilige verbindingen die het mogelijk maken om direct informatie te versturen tussen twee of meerdere bedrijfslocaties of partijen. Op dat ‘directe lijntje’ maken hackers of ‘nieuwsgierige’ partijen geen kans. Ideaal voor het verbinden van de eigen locaties, of met een toeleverancier of klant of naar een datacenter of clouddienst. Want, zo waarschuwt de NDIX-directeur: veiligheid is nu het volgende belangrijke thema. “Wanneer je als bedrijf bijvoorbeeld werkt in de cloud van Microsoft loopt de verbinding daarnaartoe over het internet en dan ben je er niet meer zeker van dat jouw gegevens onderweg veilig zijn.”

Bovendien is er de Freedom Act en het programma PRISM waarmee de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA internetgegevens mag verzamelen. Amerikaanse internproviders zijn verplicht de data beschikbaar stellen. Wie via Google op internet info zoekt, Facebook gebruikt of met een andere Amerikaanse ICT-dienstverlener werkt, moet dus weten dat persoonlijke gegevens op de burelen van de NSA terecht kunnen komen. Een inbreuk op de privacy en een gevaarlijke ontwikkeling. Om daar vanaf te komen moet Europa veel meer een eigen regie gaan voeren, vindt Van de Lagemaat. “Onze Europese industrie moet kunnen beschikken over eigen veilige en duurzame datacenters en veilige verbindingen om met elkaar te communiceren en van die datacenters gebruikmaken. Zeker als we praten over smart industry of Industrie 4.0 is veiligheid en vertrouwelijkheid extra noodzakelijk.”

Hachelijke onderneming

Er is geen sprake van complot denken bij Van de Lagemaat, eerder voorzichtigheid. “In de kritische processen van je bedrijfsvoering kun je geen risico’s nemen. En zeker niet als er straks steeds meer in het kader van Smart Industry wordt gewerkt en onder andere productiemachines op andere locaties worden aangestuurd. Daar wil je geen hacker tussen hebben zitten.”

En dat is geen toekomstmuziek, dat geldt nu al. Belangrijke strategiedocumenten, werktekeningen en klantenbestanden, maar ook patiëntgegevens, gaan nu  over internetverbindingen. Dat kan een hachelijke onderneming zijn. Ook versleuteling en het gebruik van VPN’s is niet de oplossing. Van de Lagemaat: “Een VPN is als een patserauto op de openbare weg. Alleen, door het ontwerp van het huidige internet weet je niet welke route die pantserwagen zal volgen naar de bestemming. Dat internet verschilt van dag tot dag, dus weet je niet waar die allemaal langs komt. En vaak weet je ook niet zeker wie er allemaal een sleutel hebben. Met mijn geld zou ik dat niet doen! De informatie, zoals een innovatief ontwerp voor een product of machine kan op het internet  in handen vallen van partijen die op z’n minst geïnteresseerd zijn in die kennis.”

Ondersteuning bij digitalisering

Het breedbandnetwerk van NDIX is veilig tegen een dergelijke ‘inbraak’. Data wordt rechtstreeks verstuurd naar een zusterbedrijf, een toeleverancier of een partner die ook op het veilige NDIX-netwerk is aangesloten, zoals de meer dan dertig datacenters. Natuurlijk gebruiken de bedrijven ook internet. NDIX levert een veilige verbinding naar een van de vijftig aangesloten internetproviders. Maar zodra het verkeer op het internet is, kan NDIX niet meer voor de veiligheid in staan.  Dan is het een kwestie van vertrouwen hebben in de kwaliteit van de beveiliging van het datacenter of een andere ICT-partner. Overigens blijft tachtig procent van het verkeer dat over het NDIX-netwerk wordt getransporteerd buiten het openbare internet.

Bij grote ondernemingen is de aandacht voor de veiligheid groter dan bij MKB-bedrijven. Überhaupt loopt het kleine MKB, en dat geldt voor heel Nederland, achter wat de digitalisering betreft. In Twente wordt de maakindustrie gekenmerkt door kleinere ondernemingen. NDIX spant zich in om deze bedrijven te ondersteunen bij hun digitalisering, niet alleen met hun veilige netwerk, maar ook met informatie en kennis. Dat dit nodig is blijkt uit het feit dat al vele jaren iedere acht maanden het volume van het digitale verkeer in Nederland verdubbelt. Exponentieel dus. En dat gaat de komende jaren door. Ook het MKB dient hier op in te haken. Zoals draaibanken die op afstand vanuit een andere vestiging of door de leverancier worden aangestuurd. “En dan moet je je ook realiseren dat   het MBK zorgt voor zestig procent van ons Bruto Nationaal Product”, aldus de NDIX-directeur.

Eigen ontwikkelafdeling

NDIX zelf heeft veiligheid altijd een hoge prioriteit gegeven. Deels is dat inherent aan glasvezel. Iedereen ‘rijdt’ namelijk over zijn of haar eigen weg, zegt Van de Lagemaat. “Je huurt bij ons een van de banen op een snelweg en daar mag jij als enige op rijden.”

Daarnaast hanteert NDIX protocollen waarmee de veiligheid verder wordt gegarandeerd. Toch gaat dat NDIX niet ver genoeg.  Ook NDIX zelf gaat verder met de digitalisering van haar dienstverlening. “De aanvraag van een nieuwe veilige verbinding, de eigen rijbaan, duurt nu nog twee uur. Dat willen we veel sneller en flexibeler, zeg maar on-demand, mogelijk maken.”

 Daarom heeft NDIX een eigen ontwikkelafdeling in het leven geroepen die zich bezighoudt met een innovatief systeem om de vellige verbindingen net zo flexibel inzetbaar te maken als dat dat nu met het internet het geval is. “Wat wij ontwikkelen is een protocol waarbij, voordat je met iemand gaat communiceren en gegevens gaat uitwisselen, NDIX die betreffende partij vraagt of die daartoe bereid is. Zodra dat het geval is wordt daartoe een verbinding gerealiseerd. Zie het als de eigen rijbaan gedurende de overdracht van de informatie waarvan je gebruik kunt maken. Als de communicatie is afgehandeld wordt die weg weer afgesloten. En, hoeft er ook niet meer voor betaald te worden.”

Hij vervolgt: “Waarom willen we dit ontwikkelen? Omdat internet natuurlijk heel flexibel is. Iedereen heeft een aansluiting en kan met iedereen communiceren. Maar iedereen omvat ook mensen die het niet goed met jou of jouw gegevens voorhebben. En breedbandverbinding met glasvezel is heel veilig, maar nog niet zo flexibel. Niet iedereen maakt er gebruik van, je moet voor een aantal zaken nog steeds het internet op en daar wordt het dan onveilig. Met de software die wij nu ontwikkelen realiseren wij de ideale mix van veiligheid en flexibiliteit.”

Top of the bill

Dat Twente een voorsprong kan nemen in innovatie op het gebied van breedbandverbindingen staat buiten kijf. “Op de Universiteit Twente zijn onderzoekers aan het werk die slimme dingen doen met bitjes. We hebben hier de beste onderzoeksgroep op het gebied van computernetwerken van Nederland: top of the bill. Dat durf ik gerust te zeggen.”

Om er tot slot aan toe te voegen dat het ook van groot belang is om de IT-talenten hier te behouden. “Als NDIX steken we daar energie in door studenten binnen te halen. Bijvoorbeeld voor zo’n project voor een veilig protocol. En ik vind dat veel meer MKB-bedrijven die studenten in het bedrijf moeten opnemen. Als ondernemer kun je er veel van leren, je haalt innovatie binnen en die studenten hebben altijd ideeën hoe je dingen handiger, slimmer en veiliger kunt doen. En die studenten ervaren welke leuke bedrijven en interessante ICT-uitdagingen er in Twente zijn. Dan blijven ze na de studie in Twente wonen en werken. Zo lossen we ook het grote tekort aan ICT-personeel in Twente op. Dus doe er je voordeel mee.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Boers & Lem
EY
Eurorisk
Jongbloed
Westerhuis Verhuur