Mentor gezocht voor studentondernemers

Mentor gezocht voor studentondernemers

“Ruim baan voor ondernemerschap”

Met ingang van deze editie treft u in iedere TOM de rubriek Mentor gezocht. In elke aflevering presenteert zich een startende ondernemer met zijn idee, product of dienst. Maar niet altijd is er voldoende expertise of ervaring. Immers, niet alles leer je in de schoolbanken en de praktijk is vaak anders dan de theorie. Als ondernemer heeft u wel de ervaring, kent u de kneepjes van het vak en omzeilt u inmiddels soepel de valkuilen. Daarom kunt u zich als mentor koppelen aan die jonge honden die een steuntje in de rug zoeken.

André Roos is directeur van het Centrum voor Ondernemerschap van Saxion. In Enschede is dat ondergebracht in Connect-U, een deel van het vroegere MST aan het Ariënsplein. Een bezige bijenkorf vol jonge mensen met dromen, ideeën en ambities. Een inspirerende omgeving, zegt hij: “Je moet dit zien als een incubator, een broedplaats van startups en nieuwe ondernemers. We hebben hier de faciliteiten, MKB Twente heeft hier een vestiging, er zijn alle kansen om een netwerk aan te boren, ideeën uit te wisselen en kennis en ervaring op te doen.”

Student-ondernemers

Saxion heeft 27.000 studenten. Rond de 2.500 daarvan studeert aan de School of Commerce en Entrepreneurship waarbinnen bijvoorbeeld de opleiding Ondernemerschap & Retail Managent kan worden gevolgd. En ondernemerschap is zeker aanwezig onder de studenten, vertelt Roos: “Op Saxion zijn nu rond de 750 student-ondernemers actief bezig een eigen bedrijf op te zetten of verder te laten groeien. En dat zijn niet alleen studenten vanuit de commerciële hoek, maar ook uit de technische studierichtingen. Die vakmensen kunnen met hun ideeën en producten ook ondernemer worden. Vanuit het Centrum voor Ondernemerschap helpen we al deze jonge ondernemers. Zo leiden we bij Saxion de werknemers én de werkgevers van de toekomst op.” Het belang van het stimuleren van ondernemerschap ligt voor de hand, vervolgt hij: “Het is ontzettend belangrijk om ondernemerschap ruim baan te geven. We hebben continu nieuwe ondernemingen nodig. In de eerste plaats omdat nieuwe bedrijven innovatief moeten zijn en zo vernieuwing aanjagen en in de tweede plaats creëren ze daarbij nieuwe banen. Ondernemerschap, nieuwe bedrijvigheid is nodig om als regio over tien of twintig jaar ook nog concurrerend te zijn.”

Business-community

En die aspirant-ondernemers zijn er te vinden in het Centrum voor Ondernemerschap in Enschede. Een dynamische omgeving waar studenten ervaringen uitwisselen, maar ook afgestudeerden en ondernemers welkom zijn. Het centrum is niet voor niets gevestigd in het grotere Connect-U, want hier ontwikkelt zich een multifunctioneel geheel: bedrijven kunnen zich er vestigen, er zijn ruimtes voor co-working, studentenhuisvesting en daarnaast zijn de mechatronica-afdeling en het composieten-lab er gevestigd. “Een mooi project: het wordt één grote business-community en ons centrum maakt daar onderdeel van uit. Een ecosysteem waarin je als starter de mogelijkheid hebt om een schaalbaar businessmodel te ontwikkelen.”

De volgende Demcon of Booking.com? Het kan zo maar gebeuren, zegt André Roos: “Die ambities zijn er.” Er wordt ook voorzichtig nagedacht over verbinding met de startups rond de Universiteit Twente. “We zijn complementair aan elkaar. Ook de startende ondernemers. Natuurlijk brengt samenwerken een andere dynamiek. Uit zo’n relatie kan veel meer worden gehaald. UT-studenten en onze studenten kunnen elkaar hier ontmoeten.” En dat geldt ook voor volwassen bedrijven. Ondernemers op zoek naar inspiratie en jeugdig elan zijn welkom in het Connect-U, waar straks ruimte is voor ontmoeting en uitwisselen van ideeën.

Mede vanuit die gedachte initieerde André de nieuwe rubriek ‘Mentor gezocht’. “Een studentondernemer heeft niet meteen de skills en ervaring van een ervaren ondernemer. Hoe mooi is het als wij die met elkaar op een laagdrempelige manier in contact kunnen brengen. Beide partijen kunnen er wat van leren en wanneer een ervaren ondernemer het gaaf vindt om een starter te helpen, kunnen er mooie dingen ontstaan. En het is ook Twents: men is hier bereid elkaar te helpen, hier geldt nog dat we elkaar iets gunnen. En onze studentondernemers hebben ook zeker die gunfactor.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Jongbloed
Eurorisk
Boers & Lem
EY
Westerhuis Verhuur