Fast Forward goes international

Fast Forward goes international

'Connect Forward wil buitenlands talent voor Twente behouden'

Fast Forward is al twee decennia lang het fraaie uithangbord van Hogeschool Saxion waarmee het talentvolle trainees koppelt aan bedrijven. Het concept is nog altijd ijzersterk en bewijst zich door uitstekende resultaten. Zo blijft maar liefst negentig procent van de trainees in de regio werken; een van de nadrukkelijke doelstellingen van het programma. Het twintigjarige bestaan valt samen met een nieuw initiatief: Connect Forward. De internationale variant van Fast Forward.

Afgestudeerde studenten vanuit verschillende beroepsrichtingen laten kennismaken met het bedrijfsleven, maar ook met non-profitorganisaties en overheden. Gedurende drie traineeships van elk acht maanden krijgen de hbo- en wo-plussers een goed inzicht in wat de praktijk te bieden heeft. Maar er is meer. Met masterclasses worden de talenten verder aangescherpt en zeker niet onbelangrijk, deze kickstart in hun carrière is ook nog eens een bijdrage aan ieders persoonlijke ontwikkeling.

Goede begeleiding

“Fast Forward heeft binnen Saxion op het gebied van talentbehoud voor de regio een stabiele positie. Het programma is relevant. Vandaar dat we het nu ook uitbreiden naar onze vestiging in Apeldoorn, naast Enschede en Deventer”, vertelt Vera M. de Ruiter, manager van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap. “Er is in de afgelopen twintig jaar een stevig netwerk opgebouwd van zo’n vierhonderd bedrijven, maar ook van overheden en semi-overheden, waar onze trainees werken.” Het zijn niet alleen de gevestigde namen van de Twentse economie. Ook aan startende bedrijven blijken de Fast Forward-deelnemers een nuttige bijdrage te leveren zegt De Ruiter. “Zo’n starter kan vaak een extra medewerker goed gebruiken om bijvoorbeeld kortlopende projecten te doen. Overigens geldt dat natuurlijk ook voor al langer bestaande bedrijven en voor de non-profitbedrijven. Nee, het is niet zo dat de trainees niet serieus worden genomen. Er is een goede begeleiding en er wordt samen kritisch gekeken naar de opdrachtomschrijving.”

Persoonlijke ontwikkeling

Aan motivatie is zeker geen gebrek. De kandidaten gaan vooraf door een pittige selectieprocedure waarbij ook wordt onderzocht of er voldoende ambitie is en of ze open staan voor uitdagingen. “En ze moeten uiteraard als volwaardig werknemer worden behandeld binnen de organisatie.”

De kennismaking met de werkvloer is, zoals gezegd, niet het enige doel. De trainees maken, zo leert de praktijk, ook een persoonlijke ontwikkeling door. Elementen als leiderschap en ondernemerschap maar ook persoonlijke interesses komen naar voren. Die ervaring heeft ook trainee Luuk Wielink die momenteel in zijn laatste traineeship van acht maanden zit. Hij studeerde commerciële economie aan Hogeschool Saxion in Enschede en werkt nu bij Digital Chef. “Het bedrijf maakt 3D-foodmodellen of zogenoemd Computer Generated Food, CGF’s. Die modellen kunnen vervolgens worden toegepast in productontwikkeling, marketing of onderwijs. Onze aanpak is volledig gericht op efficiëntie.”

Brede oriëntatie

Fast Forward werkte voor hem als een trechter. “Omdat je per periode kritisch ontdekt wat je wel en niet aanspreekt. Ik heb vooral een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Zeker ten opzichte van oud-klasgenoten heb ik grote stappen gemaakt.”

“Fast Forward sprak me aan omdat je de kans krijgt om verschillende werkgevers te leren kennen. Het is een brede oriëntatie en je haalt eruit wat je aanspreekt. Je komt op plekken waar je anders niet zou komen en daarmee is Fast Forward ook een goede schakel. Niet alleen professioneel maar ook in persoonlijk opzicht”, aldus Luuk Wielink. Vera de Ruiter hoopt dat Luuk na zijn traineeship in Twente blijft. “Want laten we niet vergeten dat dat een belangrijke doelstelling is. We vervullen met het programma een maatschappelijke rol door talent in Twente aan boord te houden en een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkelingen in de regio.” Inmiddels hebben 371 alumni via Fast Forward hun weg gevonden. Waarvan, zoals gezegd, negentig procent in Twente is gebleven. “En die vormen weer een geweldig netwerk, ze houden onderling contact en sommigen zijn nu weer werkgever voor onze trainees.”

Connect Forward

Het succes is de basis voor de volgende fase, Connect Forward. “We willen ook buitenlandse studenten, zowel van Saxion als de UT, de mogelijkheid bieden om na de studie een traineeship van twee keer een jaar te doen. Die periode is gekozen in verband met wettelijke zaken als verblijfs- en werkvergunning. Ook hier is het doel dat die buitenlandse studenten in Twente blijven”, vertelt Vera de Ruiter. In feite is Connect Forward de internationale variant op Fast Forward. De doelstelling is gelijk, de aanpak ook. Met dien verstande dat er uiteraard ook trainees zijn die de Nederlandse taal niet optimaal machtig zijn. “Hoe we daar mee omgaan moet zich in de praktijk uitwijzen”, zegt De Ruiter. “Het ene bedrijf zal eisen dat de trainee Nederlands spreekt en dan moeten we dat oppakken. De andere kant is er natuurlijk ook, bedrijven met internationale ambities zullen een Chinese, Vietnamese of Russische student, of een student van een andere nationaliteit, wellicht aantrekkelijk vinden en daarmee contacten willen leggen. Zeker omdat onze buitenlandse studenten ook interessante studies hebben gedaan, variërend van economie en techniek tot hospitality, lifesciences en ict.”

Springplank

Ook bij Connect Forward wordt vooraf een persoonlijkheidstest afgenomen om de ambities en uiteraard ook de wens om in Twente te blijven te analyseren. “Want dat is zeker de bedoeling en we weten dat buitenlandse studenten die wens ook hebben.” De eerste stappen zijn gezet en bedrijven en organisaties kunnen zich melden voor deelname aan het Connect Forward-programma voor buitenlandse studenten. Vera de Ruiter verwacht zeker belangstelling. “We willen ook internationale studenten die springplank bieden via ons netwerk en ook onze alumni zullen we dat kunnen gaan bieden.”

Wie interesse heeft in het traineeprogramma Fast Forward kan contact opnemen met fastforward@saxion.nl. Wie interesse heeft in het Connect Forward-programma voor buitenlandse trainees kan contact opnemen met connect@saxion.nl.

tekst: Erwin Gevers
fotografie: Hogeschool Saxion

>
>
>
Jongbloed
EY
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem