Elektrisch rijden: beter bereik(baar)

Elektrisch rijden: beter bereik(baar)

“Elektrisch rijden doe je met een andere mindset”

Twee jaar geleden schreef TOM-magazine al dat rijden op stroom vooralsnog het meest reële alternatief is voor de brandstofmotor. Inmiddels rijden er zo’n 210.000 elektrische auto’s rond. Eind december 2017 waren dat er nog 119.000. Volgens de overheidsrichtlijn moet in 2025 de helft van de verkochte nieuwe auto’s voorzien zijn van een elektrische aandrijflijn en stekker. En vijftien procent van de verkochte auto’s moet volledig elektrisch zijn.

Overstappen naar elektrisch rijden vergt omdenken. Hoe vaak rijd je meer dan 300 kilometer per dag? Niet zo vaak, kies dan een exemplaar met een kleinere batterij. Die is lichter en dus nog beter voor het milieu. En nu we toch maximaal 100 kilometer per uur mogen rijden op de snelweg, haal je steeds makkelijker het maximale bereik. “We hebben een test gedaan”, vertelt Koen van Grootel van Autogroep Twente. “Met twee Hyundai Kona’s hebben we hetzelfde traject afgelegd: de een met 100 km/uur, de ander met 130 km/uur. Resultaat: de tijdwinst was 4 minuten, maar het stroomverbruik lag 35 procent hoger. Elektrisch rijden doe je met een andere mindset. Het is rationeel, klinisch, maar ook rustig en ontspannen. Houd je van de emotie en beleving van een brullende motor, dan ben je nog niet toe aan elektrisch vervoer.”

Autogroep Twente - Hyundai Kona

Autogroep Twente is dealer van Hyundai dat met de Kona en Ioniq op de markt is. Koen van Grootel vertelt: “De Kona is sinds 2018 te verkrijgen en is in twee versies beschikbaar. De ene heeft een grote batterij van 64 kW en die haalt volgens de realistische WLTP-norm 484 kilometer. Hiervoor moet de berijder wel iets zijn rijstijl aanpassen, maar in de praktijk haal je vrijwel altijd meer dan 400 kilometer. De andere versie heeft een lichtere batterij van 39 kW waarmee het WLTP bereik 305 kilometer is. Voor wie in de eigen regio werkt, is dat perfect. En het scheelt toch bijna 5000 euro. De kwaliteit van de batterijen wordt steeds beter: in de zomer gekoeld, in de winter verwarmd, zodat er niet nutteloos energie wordt verstookt.”

Er is een ware run op de Kona, afgelopen jaar heeft Autogroep Twente er honderden afgeleverd. “Nu de levering vanuit de fabriek in Tsjechië gestart is, zijn ze ook vrijwel zonder levertijd beschikbaar. De combinatie van de crossover carrosserie, goede range, bewezen kwaliteit en redelijke prijsstelling maakt het een ware hit. De Ioniq is voor de echte liefhebber: super milieuvriendelijk, gestroomlijnd, geen gigantische batterij en dus licht van gewicht. Deze efficiëntie zorgt er voor dat met een batterij van ‘slechts’ 39KWh een bereik van meer dan 300 kilometer gehaald wordt. Hiermee is het de zuinigste EV van Nederland. Bij een snel-laadstation is de batterij in drie kwartier weer van 10 procent naar 80 procent geladen. Ook hierbij kun je omdenken, heb je wel 80% nodig? Als je immers maar 100 km naar huis hoeft, dan ga je na 10 minuten al weer op pad”, aldus Van Grootel.

Autolease Twente 

Zusterbedrijf Autolease Twente specialiseert zich in elektrisch rijden. “De focus ligt bij ons op de regio Twente, daar willen wij graag een totaalpartner zijn op het gebied van mobiliteit voor de ondernemer. Wij denken mee over het wagenparkbeleid, informatie over plaatsing van laadpalen en welke leasevorm het best bij het vraagstuk van de ondernemer past. Het begrip ‘one-stop-shopping’ is bij ons echt van toepassing, van onderhoud en plaatsing van laadpalen, tot schadeherstel bij onze eigen schadeafdeling en verzekering is de klant bij ons aan het juiste adres. De klant heeft daarin één vast aanspreekpunt en dat zijn wij. Omdat we iedere klant persoonlijk kennen, kunnen we voor ieder een uniek persoonlijk en op maat gemaakt voorstel maken. Door onze nauwe samenwerking met Autogroep Twente gaat vooral de Hyundai Kona hard. En het goede nieuws is, dat we deze nog met de vier procent bijtelling beschikbaar hebben. Deze auto’s zijn in 2019 geregistreerd en zo profiteer de leaserijder nog tot in 2024 van dit lagere tarief”, vertelt Ronald van der Spek.

“Wat wij heel graag doen is de klant inzicht geven. Veel mensen hebben last van range-anxiety. Door erop te wijzen hoe goed in Nederland de infrastructuur is en de klant te leren hoe om te gaan met een elektrische auto nemen we die angst weg. In overleg kan de klant zelfs een week proefrijden om zo zichzelf te overtuigen dat elektrisch rijden ook voor hem echt iets is. En voor wie twijfelt omdat hij met de auto op vakantie gaat en zijn caravan wil trekken, hebben we een speciale vakantieauto-regeling. Deze is naar eigen wens in te vullen. Bijvoorbeeld een week naar de wintersport en in de zomer drie weken op vakantie. De klant krijgt dan van ons een huurauto mee, waarvan de kosten over het jaar verdeeld in het leasecontract zitten. Hiermee is ook dat vraagstuk verholpen. We merken dan ook dat sinds 2019 de vraag naar elektrisch rijden duidelijk groeiende is. De verhouding tussen de kosten en de groeiende actieradius wordt steeds beter en dus voor steeds meer ondernemers interessant.”

Munsterhuis – Renault Zoe

Renault had als eerste een volwaardig gamma aan elektrische auto’s en de Zoe is de best verkochte in Europa. Thomas Markvoort van Munsterhuis Renault: “De nieuwe Renault Zoe R110 is een volwaardige vierpersoonsauto met een rijbereik van bijna 400 kilometer. Uniek aan de Zoe is de Caméléon-lader waar Renault het patent op heeft. Deze lader past zich direct aan het beschikbare vermogen van het laadpunt aan, zodat je altijd op maximaal beschikbaar vermogen kunt laden. Bij een snel-laadpunt kan in een half uur tot 150 rijbereik worden geladen. De nieuwe Zoe is een evolutie aan het buitenkant en een revolutie qua interieur, met een digitaal instrumentarium en een 7-inch touchscreen voor het multimediasysteem. En het model Zen combineert comfort met respect voor het milieu. Mede mogelijk gemaakt door de unieke stoelbekleding van honderd procent gerecycled materiaal. Het dashboard heeft een nieuwe vormgeving en de interieurdetails zijn nog verfijnder geworden.”

De batterij van de nieuwe ZOE heeft een vermogen van 52 kWh. Hij is onder de auto geplaatst en wordt middels een speciale behuizing beschermd. Het is het duurste onderdeel van de auto. De batterij huur je slechts vanaf € 74,-per maand afhankelijk van het aantal kilometers per jaar. Zo kan iedereen makkelijker de overstap maken naar elektrisch rijden. Het scheelt namelijk aanzienlijk op de aanschafprijs.

Munsterhuis kan met trots melden dat wij gaan samenwerken met Fetch Car Sharing. Dat is een nieuwe speler op het gebied van deelauto’s in Nederland. “Via een app op de telefoon reserveer je een Zoe tegen vaste prijzen per minuut, uur of week. In Amsterdam en Utrecht is het al succesvol. Het concept wordt ook in Twente uitgerold. De deelauto’s zijn ‘free-floating’, waarbij de auto’s geen vaste parkeerplaats hebben, maar overal binnen de parkeerzone in Twente kunnen worden opgehaald en achtergelaten Het is ook heel geschikt voor bedrijventerreinen, waar ondernemers collectief dit systeem kunnen gebruiken. Dit kan zeer kostenbesparend zijn”, vertelt Markvoort.

Auto Lesscher – Nissan Leaf en E-NV200

Hoewel de elektrische bedrijfsauto E-NV200 van Nissan al enkele jaren op de markt is, neemt de belangstelling sinds vorig jaar duidelijk toe. René Vluttert van Auto Lesscher legt uit waarom. “Sinds vorig jaar is het bereik verdubbeld tot 200 kilometer, toen er een accu van 40kW in is gekomen. Voor een volledig elektrische bedrijfsauto is dit goed. Ze zijn natuurlijk zwaarder en vangen meer wind. Er passen twee europallets in, dus het laadvermogen is prima. De E-NV200 is aan elk stopcontact te laden en heeft een snel-lader aan boord. Dit type wordt veel gebruikt door overheden en bezorgdiensten. Voor steeds meer bedrijven en instanties wordt het belangrijk om te laten zien dat ze aan ‘bewust transporteren’ doen.”

De Nissan Leaf is van uiterlijk niet veranderd, er ligt echter wel een krachtiger elektromotor in. “De Leaf is er in drie versies, de Acenta (alleen leverbaar met 40 kw accu), de Connecta en de Tekna, beide met een 40kW of 62 kW accu. Deze laatste heeft een WLTP-bereik van 385 kilometer. De Leaf valt in het luxere segment, waarbij de Connecta nog precies binnen de 8 procent-bijtelling valt. Sinds april loopt er een mooie actie met een Zero-Emission bonus van 4000 euro inclusief BTW.”

Auto & Service - Automonteur wordt elektromonteur

Het klinkt misschien gek, maar ook elektrische auto’s moeten regelmatig voor onderhoud naar de garage. Niet voor de beurten zoals we die kennen bij een brandstofmotor: de chauffeur van een elektrische auto hoeft zich niet druk te maken om olie, luchtfilter, bougies en dergelijke.

De rest is natuurlijk een ander verhaal, zegt Tim Mangelaars van Auto & Service in Hengelo: “Banden, wielophanging, een elektrisch raam… er kan nog altijd veel kapot gaan en ook regelmatig onderhoud blijft nodig. Daarvoor moeten monteurs speciaal gecertificeerd zijn omdat je met hoge voltages te maken hebt.”

Bij Auto & Service zijn meerdere monteurs inmiddels gecertificeerd volgens NEN-normering 9140. “Er zijn drie gradaties: bijvoorbeeld banden verwisselen, dan het uitlezen van de data van de auto en tot slot het mogen werken aan het hoge voltage deel, dus de elektromotor en de aandrijflijn. Waarvoor je dan ook weer speciaal gereedschap moet hebben. Bovendien moet de plek waar aan de auto wordt gewerkt worden afgezet met linten.” Is dat niet wat al te overdreven? “Beslist niet. Je praat over hoogspanning en daar moet je voorzichtig mee zijn en met verstand van zaken mee omgaan”, besluit Mangelaars.

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. - Elektrische van de zaak

Elektrische auto van de zaak

Wanneer je denkt dat je fiscale zaken ver vooruit kunt plannen, kom je vaak van een koude kermis thuis. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een elektrische auto van de zaak. Het percentage is de laatste jaren gestegen van nul procent naar acht procent en zal nog verder doorstijgen tot 22 procent (zoals voor alle auto's). Ook krijgt u slechts een laag percentage tot een maximaal bedrag. Over het meerdere moet 22 procent worden bijgeteld. De bijtelling is vast voor 60 maanden vanaf het jaar van aankoop. Tot 2024 is er geen BPM verschuldigd bij aankoop. Ook hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen tot 2025.

Elektrische fiets van de zaak

Daarentegen is de fiets van de zaak vanaf 1 januari 2020 aantrekkelijker gemaakt. Wellicht dat de overheid verwacht dat alle elektrische autorijders straks de elektrische fiets gaan pakken door de genomen stimuleringsmaatregelen. Het wordt aantrekkelijker als werkgever een werknemer een fiets van de zaak ter beschikking te stellen, daarnaast is het gezond en milieuvriendelijk. Over de waarde van het voordeel dat de werknemer heeft (de bijtelling) betaalt hij loonbelasting. De bijtelling is zeven procent over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief BTW) per jaar. Kort en goed, een fiets van € 2.000,- kost € 5,- per maand (netto) aan belastingen. Doordat de werknemer gebruik maakt van een fiets van de zaak, kan de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer worden stopgezet, hetgeen een behoorlijk besparing voor de werkgever kan opleveren. Eventueel is er ook nog een combinatie te bedenken met de werkkostenregeling, hierin kan de elektrische fiets ook (belastingvrij) worden ondergebracht. Ook zijn er smaken waarbij de fiets vanuit het bruto loon van de werknemer wordt betaald.

Vragen over fiscaalvriendelijk rijden? Ga naar www.jongbloedfiscaaljuristen.nl of bel 053 - 432 7200.

tekst: Kimberley Vehof

>
>
>
Boers & Lem
EY
Jongbloed
Eurorisk
Westerhuis Verhuur