Beste Ondernemer van Twente: Henk Smit

Beste Ondernemer van Twente: Henk Smit

“Ik was een klein mannetje en ging met pa en ma mee naar de winkel. Mijn zussen waren ouder, die mochten thuisblijven. Ik ben min of meer in de winkel opgegroeid en heb daar naast het spelen met Lego ook regelmatig hutten van tuinkussens gebouwd. Het moment waarop ik de eerste tuinstoelen naar de auto van de klant mocht brengen herinner ik me nog goed. Wat voelde ik mij al groot! De liefde voor tuinmeubelen is hierdoor al vroeg ontstaan”, aldus de Beste Twentse Ondernemer van 2019, Henk Smit van Kees Smit Tuinmeubelen.

De jury was helder in haar oordeel: ‘Een dijk van een onderneming met een jaloersmakende bekendheid en faam’. En: ‘Henk Smit eert de traditie maar kijkt ook naar de toekomst’. Kortom, aan loftuitingen geen gebrek. En die traditie verwijst naar zijn opa die met paard en wagen door dorpen en langs boeren trok om huishoudelijke artikelen te verkopen. Later vanuit een winkel, de Oké Bazar. De tweede generatie, Kees Smit, zag meer brood in tuinstoelen. Het ging immers goed met de welvaart en er was meer tijd om in de tuin te zitten. Dat is in het kort de historie van Kees Smit Tuinmeubelen. Met een vestiging in Almelo en Amersfoort is het de grootste tuinmeubelspecialist van ons land. En qua omvang van de collectie ook zeker van Europa. Inmiddels zijn de nieuwbouw van een showroom en winkel met logistiek centrum op het XL Businesspark in Almelo in voorbereiding.

Grootste collectie van Europa
Henk Smit studeerde Commerciële Economie op Saxion maar, afgezien van een stage bij tuinstoelenproducent Hartman, heeft hij nooit ergens anders gewerkt. “Nee, ik vind dat geen nadeel. Bij ons was veel te doen en er liggen volop kansen in het eigen bedrijf. En het voordeel is dat ik nu alle ervaring heb in deze branche.” Een branche waar veel bij komt kijken, zegt hij: “Je moet echt aanpakken. Het is een seizoensproduct: in vijf, zes maanden moet je het verkopen. Dan moet je wel echt alles op voorraad hebben. Je kunt dit niet half doen.”
Acht jaar geleden heeft de 35-jarige Henk Smit het bedrijf overgenomen. “Ik was er toen klaar voor, al veel dingen op mij genomen en mijn vader had al gepaste afstand genomen. Hij bleef trouwens daarna nog altijd betrokken. Wat gebleven is, is zijn visie: specialist zijn en dan moet je een omvangrijke collectie kunnen bieden en daarin investeren. We hebben niet voor niets de grootste collectie van Europa. En…de klant komt altijd op de eerste plaats.”

Succes moet je delen
Al voor de opening van de vestiging in Amersfoort is er een nieuwe wind gaan waaien in het bedrijf. “We zijn toen ook begonnen met een webshop en ik zag toen in dat we op andere vlakken meer kennis nodig hadden. Wat ik al zei: je moet aanpakken en daar komt veel bij kijken. En het ook niet half doen. Dus ook met onze totale collectie op de webshop. Waarom? Omdat een kleine collectie een vertekend beeld zou geven. Er zijn twee partners bijgekomen als mede-aandeelhouders en het is nu meer samendoen. Het succes moet je ook delen, zodat iedereen weet waar je het voor doet.”

Groei
Met 425 medewerkers is Kees Smit Tuinmeubelen een stevige werkgever. Dat heeft consequenties voor de managementstijl: “Mijn vader en ik zijn van het type dat lang de vrede wil bewaren. Noem het wat soft, ja. Maar op een gegeven moment moet je toch beslissingen nemen. Kijk, als zoontje van de baas wil je altijd bewijzen dat je niet het zoontje van de baas bent. Daar ben je eigenlijk meer mee bezig dan met het management. Alles liep altijd via mij en ik heb in dat opzicht wel veel hooi op mijn vork genomen.” Over de toekomst van Kees Smit Tuinmeubelen is hij duidelijk: groei. “Willen we de marketing kunnen laten renderen dan moet er een derde vestiging bij. We kijken naar het zuiden van het land. Het buitenland, nee daar denken we nog niet aan, hoewel we nu al ontzettend veel Duitsers als klant hebben. Ook daar, net als hier, is er geen echte specialist: een winkel die alleen maar tuinmeubelen verkoopt en niets anders. Af en toe kijken we ook wel naar gerelateerde producten, zoals terrasoverkappingen. Maar of dat haalbaar is weet ik niet, we willen vooral de specialist in tuinmeubelen blijven.”

Voorlopig gaat de Beste Ondernemer van Twente in 2019 niet diep over nadenken over uitbreiding met aanverwante producten. Hij neemt namelijk een sabbatical van vier maanden: “Ik ben fervent snowboarder en ga vier maanden snowboardles geven in Oostenrijk. Vorig jaar duurde de sabbatical maar vier dagen, doordat ik omver geskied werd en mijn voet op twee plaatsen brak, hopelijk is me nu iets langer gegund. Nee, ik zeg niet waar en nee, de telefoon blijft thuis. Natuurlijk kunnen ze mij bereiken, maar alleen als het echt noodzakelijk is”, zegt Henk Smit tot slot: “Ja, ik ben wel een beetje rebel. Toen ik het mijn vader vertelde vielen de ogen eruit. Maar hij waardeert het. Ik heb het misschien ook wel even nodig, die vier maanden. Het waren intensieve jaren maar er staat nu een prima team waardoor ik het bedrijf met een gerust hart een tijd los kan laten. Kijk, ik ga volop mee in de strijd, maar je moet nooit te groot worden om ook eens een stapje terug te doen. Over vier maanden sta ik gewoon weer tussen de mensen.”

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Frank Visschedijk

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Eurorisk
EY
Jongbloed
Boers & Lem