Bedreigingen als kans

Bedreigingen als kans

Countus wil meer aandacht voor risicomanagement

De Twentse ondernemer is door de corona-crisis niet meer of minder geraakt dan in andere regio’s. Uiteindelijke conclusies worden later getrokken, maar één ding is nu al duidelijk: het moet een leermoment zijn. En er zijn veel lessen te leren, zegt Rob Postma van Countus Accountants en Adviseurs. “Ondernemen betekent niet alleen kansen zien, maar ook de bedreigingen. Flexibel zijn en op tijd de zeilen bijzetten.”

Ook de komende editie van TOM’s Business Blow Out is Countus weer partner van de verkiezing van de Beste Ondernemer van Twente. Niet alleen nemen de accountants van Countus de financiële check van de finalisten voor rekening, ook is Countus naamgever van het symposium Futureproof Economy en Finance. Hoe schrijnend ook, een beter moment om daar duiding aan te geven is er op dit moment niet, vindt Rob Postma: “De crisis heeft ondernemers geraakt, er is veel beweging in de markt. Bepaalde branches zijn zwaar getroffen, zoals de horeca. Aan de andere kant zijn er sectoren die het juist heel goed doen zoals de elektronica: mensen gaan niet op vakantie maar kopen een nieuwe televisie.” Er is nog een andere tweedeling, vervolgt hij: “De ondernemers die tijdig actie hebben genomen en de ondernemers die hebben afgewacht of er steun zou komen. Maar allemaal hebben ze moeten nadenken over de vragen: hoeveel kan ik hebben en kan ik nog een jaar met beperkingen doorgaan. Kortom: hoe hou ik het vol.”

Alle hens aan dek

Jan Lammertink is ondernemersadviseur bij Countus. Hij constateert dat er veel ondernemingen niet of onvoldoende voorbereid waren op een zware crisis: “Het ging ook als een tierelier na de vorige crisis. Er werd weer geïnvesteerd. En van de ene op de andere dag was het alle hens aan dek. Zeker in branches als horeca en recreatie. Op zo’n moment moet je wel weten aan welke knoppen je moet draaien, wat je kostenstructuur is en je liquiditeitsprognose. En vooral ook: kijk naar je model. Hoe verdien ik mijn centen?” Zowel Postma als Lammertink zijn van mening dat een onderneming een half jaar moet kunnen overleven. Dat halve jaar is nagenoeg voorbij, dus wordt het nu zaak om kritisch naar alle elementen in de organisatie te kijken. Postma: “Je vaste lasten moet je goed in beeld hebben. Zit je ruim in het jasje qua medewerkers, waar maak je hoge kosten? Het gaat nu hard: de kredietcrisis ging langzaam, nu stond alles in één keer op de rem.”

Risicomanagement

Eén van de belangrijkste lessen voor de komende tijd is dat ondernemers meer tijd en energie moeten investeren in risicomanagement. “Als we lering moeten trekken uit deze crisis is dat je daar aandacht aan moet besteden. Hoe alert ben je op signalen en schakel je vervolgens op tijd in je onderneming. Dat kan betekenen dat je gaat nadenken over de omvang van je flexibele schil. Hier in Twente zijn we traditioneler dan in het westen en hebben meer vaste dienstverbanden. Feit is dat je, als je gaat sturen op de kostenkant, je met een flexibele schil andere keuzes kunt maken.”

Ander verdienmodel

Eén ding is duidelijk voor Rob Postma en Jan Lammertink; de crisis is voor veel ondernemers een wake up-call. En waar de ene ondernemer zichzelf in een slachtofferrol manoeuvreerde, zijn er ook veel ondernemers geweest die proactief te werk gingen en op zoek naar een ander verdienmodel. Ondernemersadviseur Lammertink: “Ondernemers kijken welke kant het op moet, worden creatief. Horecaondernemers die een pop-up restaurant begonnen, standbouwers die overgingen op het maken van thuiswerkplekken. Dan zie je het ondernemerschap.”

Het klink enigszins paradoxaal uit de mond van de ondernemersadviseur maar toch: “Ik zeg ook ‘never waste a good crisis’. Voor de ondernemers die creatief zijn en ondernemen, daar geeft het weer een gevoel van bewustzijn, zorgen dat je altijd voorbereid bent.”

Naast ondernemersadviseur is Jan Lammerink ook betrokken bij WeCapital, een dochterbedrijf van de Countus-organisatie dat financieringsmogelijkheden voor ondernemers zoekt. “Banken zijn nu welwillend als het gaat om aflossingen en rente maar niet royaal met leningen. WeCapital kan daarin bemiddelen door naar alternatieve financiering te zoeken.”

Menselijk persectief

Voor Countus is het, juist nu, zaak om de organisatie te blijven die zich kenmerkt door de persoonlijke aanpak. Rob Postma: “Veel ondernemers zijn geraakt en dat heeft ook impact op het privéleven. Onze aanpak is altijd vanuit het menselijk perspectief. Wat drijft de ondernemer, wat is zijn situatie, ook privé. Dat onderscheidt ons. En daarom melden zich ook nu veel nieuwe klanten bij ons.” En ook met hen zal met nadruk worden gesproken over risicomanagement in de breedste zin van het woord: “Het betekent dat je flexibel moet zijn. Als ondernemer kun je ondernemen. Maar ondernemen is niet alleen kansen zien, maar ook de bedreigingen. Het is een kwestie van op tijd de zeilen bijzetten. Als Countus zetten we dan samen met de ondernemer de juiste koers uit.”

>
>
>
Boers & Lem
Westerhuis Verhuur
Eurorisk
EY
Jongbloed