Tafelgesprekken, samba, gastronomie en spanning

Tafelgesprekken, samba, gastronomie en spanning

Derde editie TOM’s Business Blow Out

De Grolsch Veste was op vrijdag 16 november voor de derde keer het decor van TOM’s Business Blow Out. Voor de één een dynamisch avondje uit, voor de ander een paar spannende uurtjes alvorens de jury de winnaars van de Twentse Zakenverkiezingen bekend kon maken. Kortom, een businessgala dat dat uniek is in de regio en een vaste plek in de zakenagenda heeft veroverd.

Evenals de vorige twee edities was TOM’s Business Blow Out weer een event vol afwisseling. Een spetterend begin met Braziliaanse danseressen zette hoe dan ook de toon voor een bijzondere avond, waarin tafelgesprekken en gastronomie van Twentse bodem zich aaneenregen. De avond werd op soepele wijze gepresenteerd door Susan Blokhuis. De in Enschede geboren presentatrice en voormalig omroepster voelde zich snel thuis op het podium en voor het Twentse publiek.

Van IJsbaan tot Twentse innovaties

Gasten aan tafel waren Wilma van Ingen, voorzitter van de jury van de zakenverkiezingen en sedert kort bestuurder van woningbouwcorporatie Domijn. Samen met de Twentse ondernemer van vorig jaar René Eijsink, Youp Meek van Sheltersuit en niet in de laatste plaats de nieuwe manager van IJsbaan Twente Gianni Romme werden uiteenlopende zaken besproken. Met Romme bijvoorbeeld over de uitdaging om meer bezoekers naar de IJsbaan Twente te trekken maar ook over zijn inzet voor Sheltersuit.

Na een culinaire pauze was het tweede blok gewijd aan de toekomst van de hightech in Twente. Met sprekers van formaat: Kees Eijkel, tot voor kort directeur Strategic Business Development bij de Universiteit Twente, Eelco Osse van de Almelose Machinefabriek Boessenkool en Dirk Bekke, als lector Mechatronica aan Saxion. De laatste had Neo, een robot meegenomen, waarmee een korte demonstratie werd gegeven. Osse vertelde over de nieuwe megaopdracht uit de VS voor het leveren van machines voor het recyclen van spuitbussen. Voor Kees Eijkel was het vooralsnog zijn laatste optreden in Enschede: hij vertrekt naar Delft om te gaan werken bij Qutech. Met de heren ontspon zich aan tafel een gesprek over de innovatieve kansen en toekomst van de hightech in Twente.

Finalisten

Tussen de bedrijven door waren er de pitches van de kandidaten voor Fitste bedrijf van Twente, de Beste Start-up en de Beste Ondernemer van het Jaar 2018. De finalisten mochten in één minuut nog proberen de jury te overtuigen, waarbij een film van het bedrijf van de kandidaat op de achtergrond werd getoond. Lenneke van der Molen van Asito en Anke Heerze van internetbedrijf Asito gaven het startschot. Gedurende de avond volgden de startups: Gerard Cadafalch Gazquez van Eurekite, Rob Postma van Mochadocs en Stefan Spanjer van KiteRobotics. En tot slot uiteraard de finalisten voor de ondernemer van het jaar: Gerard Olde Olthof van Vcare, de broers Ewald en Gerd Huzink van Riwald , Gijs Westerbeek van Adwise en Joop van Keulen van Keulen Interieurbouw.

Winnaars en juryrapporten

Na de tweede pauze begon de nervositeit langzaam maar zeker toe te nemen bij de kandidaten. De apotheose van de avond liet dan ook niet lang op zich wachten. Nadat Ank Heerze namens Webton de prijs voor Fitste bedrijf in ontvangst mocht nemen, werd Eurekite van Gerard Cadafalch Gazquez onderscheiden als Beste Start-up voor de unieke ontwikkeling van het nano-materiaal Flexiramics.

Over fitste bedrijf Webton oordeelde de jury bij monde van voorzitter Wilma van Ingen het volgende: “Oprichter Ton en zijn zus Anke Heerze van internetbedrijf Webton beseften dat gezondheid niet alleen sprongkracht vergt maar ook veerkracht. Er werd een uitgebreid en succesvol programma opgezet om duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te optimaliseren en het werkplezier op hoog niveau te houden.”

Over beste start-up Eurekite zei de juryvoorzitter: “Een staaltje hightech van de bovenste plank, geboren in en rond het Nanolab van de Universiteit Twente: Eurekite, uitvinder van de zogenaamde Flexiramics, een flexibele keramische nanovezeltechnologie. Een idee met wereldwijde levensvatbaarheid.”

Tot slot was het de hoogste tijd om de winnaar van de categorie Beste Twentse Ondernemer van het jaar 2018 bekend te maken. Het werd Gijs Westerbeek van internetmarketingbedrijf Adwise, zo maakt de jury bekend met de volgende onderbouwing: “Gijs Westerbeek moest van ver komen. Hij stond niet graag op de voorgrond, maar heeft er nu alle recht op. Hij legt zijn focus op de ondoorgrondelijke wereld van zoekmachineoptimalisatie en online marketing. Een goede keuze waarbij hij zijn talent om mensen in hun kracht te zetten kan manifesteren.”

Afterparty

Daarmee was de avond nog niet voorbij. Bij de afterparty werd nog lang gesproken over de keuzes van de jury. Wat overheerste was niettemin dat de derde editie weer een indrukwekkende avond was. Een avond die smaakt naar de vierde editie!

>
>
>
Jongbloed
Westerhuis Verhuur
Boers & Lem
Dijks Leijssen
EY
Eurorisk