Regio biedt kansen, maar betere samenwerking is nodig

Regio biedt kansen, maar betere samenwerking is nodig

Twente moet zijn start-ups koesteren. Zorgdragen voor een cultuur waarin aspirant ondernemers meer gaan samenwerken en menskracht delen, is daarbij een belangrijk element. Het is een conclusie die in het tafelgesprek in het kader van de verkiezing van de Beste Start-up van Twente naar voren kwam.

Onder leiding van presentator Sander Schimmelpenninck bogen Marieke Slot van ROZ, Bob Tenniglo van YER en Arnold Poelstra van EY zich over het thema: het belang van start-ups voor de Twentse economie. Die bijdrage kan groeien, zeker nu, vond Arnold Poelstra: “In iedere tijd is er ruimte voor start-ups want er is altijd een markt voor nieuwe ideeën. Helemaal nu: er is veel geld beschikbaar om te investeren. En rondom de universiteit en Saxion is er altijd aanwas.” Bob Tenniglo van YER was het daarmee eens: “De tijd is er naar want de technologie kan zich nu onderscheiden en veel van die start-ups richten zich op het optimaliseren van processen. In Twente hebben we een goed ecosysteem om de technische starters tot groei aan te zetten. Ze herkennen zich in het Twentse ecosysteem met veel technische innovatieve bedrijven. Die kunnen in mijn optiek niet voortbestaan zonder goede start-ups en zijn dus van wezenlijk belang voor de regio. En het is een goede kweekvijver om technisch talent van de hogeschool of de universiteit aan de regio te binden.”

Goed ondernemersklimaat

Sander Schimmelpenninck merkte niettemin op dat veel start-ups naar elders vertrekken: “Zeker als ze een bepaalde grootte bereiken, zoals Booking.com. Dat zijn succesverhalen die eigenlijk veel te vroeg zijn vertrokken. Hoe kunnen we zorgen dat ze langer blijven?” Om dat te voorkomen moet er een goed ondernemersklimaat zijn, oordeelde HR-expert Tenniglo: “Veel start-ups uit de regio vertrekken omdat er hier niet voldoende gekwalificeerd personeel te vinden is. Daarin hebben wij als YER een belangrijke rol. Veel technici weten eigenlijk niet van het bestaan van een start-up. Daarom doen we er veel aan om die bedrijven meer bekendheid te geven.” Poelstra signaleerde een ander probleem, namelijk het imago van de regio: “Men vindt het toch sexyer om in het westen te zitten. Jonge mensen hebben het idee dat het daar gebeurt en hebben snel de neiging om weg te trekken uit de regio. Maar als we hier heel goed worden in het elkaar opzoeken en samenwerken, dan realiseren we een nog beter ecosysteem.”

Sparringpartner

Vanuit een ander perspectief kijkt ondernemersadviseur Marieke Slot van ROZ aan tegen start-ups: “Wij zien ondanks de moeilijke periode dat mensen toch gedreven zijn om starten. Ze hebben de visie dat als ze nu starten en succesvol worden, dat het ook zeker gaat lukken in de toekomst. Het biedt kansen.” ROZ biedt daarvoor een breed scala aan kansen, vertelde Slot: “We kunnen een sparringpartner zijn, een klankbord en eventueel doorverwijzen naar partners voor advies op bijvoorbeeld juridisch vlak. Zo hebben we nu het online-platform startenintwente.nl waar we heel laagdrempelig tools aanbieden voor starters om hun ideeën verder uit te werken en te leren netwerken.”

Delen

Poelstra onderstreept dat delen en netwerken belangrijk is voor start-ups: “Ondernemers hebben moeite elkaar op te zoeken en dingen te delen. Als je nog relatief klein bent en je hebt behoefte aan mensen, dan nemen ze een externe aan. Het is beter om samen iemand in te huren voor bijvoorbeeld marketing, fiscaliteit of juridische dienstverlening. Dat kan best maar gebeurt te weinig. Men vindt het ingewikkeld terwijl het in een traditionele sector als de bouw wel gebeurt: daar werkt een metselaar voor meerdere aannemers. Als start-ups dat zouden doen kunnen ze sneller een grote sprong maken.” Bovendien, vervolgde de EY-partner, is er nog altijd een zekere rivaliteit tussen Enschede, Hengelo en Almelo: “Het ligt tussen de oren ver uit elkaar. Doodzonde, we zouden dat in deze regio beter moeten doen. Zoals dat in Eindhoven gebeurt. Alles concentreert zich rond Brainport. Of je in Den Bosch of Tilburg zit, je werkt samen met Eindhovense bedrijven.” YER wil daarin als businesspartner een verbindende rol spelen, aldus Tenniglo: “We hebben een groot netwerk van start-ups voor wie we als businesspartner optreden. We zijn actief in onderwijsland en proberen bekendheid te creëren om met studenten in contact te komen. We leren ze de competenties die nodig zijn om succesvol te starten of wellicht als personeelslid van een start-up. We hebben daar programma’s voor ontwikkeld om zo de start-ups te helpen.”

Talenten behouden

Schimmelpenninck trok een parallel met FC Twente en vroeg zich af of talenten dan niet worden ‘doorverkocht’. Tenniglo vond van niet: “We zijn er juist op gericht om de talenten voor Twente te behouden. We proberen altijd talent te linken aan een start-up hier. Vaak kennen ze die start-up niet. Daar spelen wij dus een rol in: de goede match maken.” De hulp die ROZ levert is praktisch van aard, liet Marieke Slot weten: “Starters, zeker ZZP’ers, moeten eigenlijk een schaap met vijf poten zijn. Het zijn vakmensen, maar je moet ook aan je marketing en je administratie denken. Wij willen daarin ondersteunen: is er advies of financiering nodig? En ga eens praten met een andere starter, daar kun je ook wat van leren.” De samenwerking kan dus beter, constateerde Schimmelpenninck tot slot: “Maar het is een belangrijke asset dat het vrij makkelijk is om in deze regio te beginnen. Dat bewijzen Booking.com en Thuisbezorgd.nl.”   

Tekst: Erwin Gevers
Fotografie: Bizznance

>
>
>
Jongbloed
Boers & Lem
Eurorisk
Westerhuis Verhuur
EY