Paul van der Kraan, de nieuwe bestuurder van FC Twente

Paul van der Kraan, de nieuwe bestuurder van FC Twente

“FC Twente is meer dan een voetbalclub, het is een sociale beweging”

In wat normaal gesproken zijn laatste klus als voetbalbestuurder is, staat Paul van der Kraan (65) voor de uitdaging FC Twente toekomstproof te maken. Dat zal geen sinecure worden, maar de nieuwe directeur is positief gestemd. “De enorme betrokkenheid maakt FC Twente uniek”, zegt hij. “En als de hele regio de schouders onder de club blijft zetten, moet het op termijn mogelijk zijn om ook sportief weer de vierde club van Nederland te worden.”

In de eerste maanden heeft Van der Kraan ten volle de impact van FC Twente ervaren. “Mensen uit alle lagen van de bevolking zijn ongemeen trots op de club”, zegt hij, “er is een enorme binding, een grote saamhorigheid. FC Twente is meer dan een voetbalclub, het is een sociale beweging. Ik ben werkzaam geweest bij diverse clubs in de voetbalwereld, maar nergens is het wij-gevoel zo groot als hier. In de verste verte niet.”

Van der Kraan heeft een zestal clubs als referentiekader. Na aanvankelijk in de publieke sector actief te zijn geweest, deed de in Venezuela geboren bestuurder (‘mijn vader werkte daar bij de Shell’) zijn eerste voetbalervaring op bij de Noord-Brabants clubs RKC Waalwijk, FC Den Bosch en RBC Roosendaal. Met zijn nuchtere en efficiënte aanpak maakte hij dermate veel indruk, dat het in nood verkerende Vitesse hem in 2004 aanstelde als algemeen directeur.

Jordania

Om de levensvatbaarheid van de ambitieuze suptopclub uit Arnhem te waarborgen, haalde Van der Kraan in 2010 met Merab Jordania een buitenlandse investeerder binnen. Hij zou twee jaar met de excentrieke Georgiër samenwerken, vooraleer in 2012 door hem aan de kant te worden geschoven. Dat deed pijn, erkent Van der Kraan. “Daar heb ik een jaar last van gehad, omdat zijn argumenten om mij te ontslaan op drijfzand waren gebaseerd.”

In 2016 redde Van der Kraan andermaal een (traditie)club van de ondergang, Fortuna Sittard. Als extern adviseur stuurde hij de gezondheidsoperatie aan, die leidde tot de overname door de Turkse investeerder Isitan Gün. In plaats van te verdwijnen uit het betaalde voetbal, promoveerde Fortuna later zelfs naar de Eredivisie. Van der Kraan werkte vervolgens weer bij zijn oude club FC Den Bosch, om op 1 april van dit jaar bij FC Twente te beginnen.

Cultuurbewakers

In Enschede hoeft niemand bang te zijn voor een (buitenlandse) overname. Ooit, in het tijdperk-Joop Munsterman, rammelde Red Bull al eens zonder succes aan de poorten van De Grolsch Veste, en ook onder de erkende troubleshooter Van der Kraan is zo’n scenario uit den boze. “FC Twente heeft al zware stormen doorstaan”, zegt hij, “maar de club is diep geworteld in de samenleving. De diverse handreikingen van de gemeente Enschede, de steun van het bedrijfsleven, van de supporters: het leidt ertoe dat het eigenaarschap als het ware is verdeeld onder duizenden mensen. Dat zijn allemaal cultuurbewakers van de club. De mensen hier hebben zoiets van: FC Twente omvallen? Over mijn lijk. Eind mei, toen we net waren gepromoveerd, er twaalf spelers waren vertrokken, en we welgeteld één nieuweling hadden gepresenteerd, hadden we 20.000 seizoenkaarten verkocht. Uniek.”

De vraag is hoe Van der Kraan zijn stempel op de club wil drukken. Woorden die zijn stijl van leidinggeven typeren zijn: transparantie, communicatie, verbinden, fatsoen. De voetbalbestuurder is overduidelijk geen egotripper, die voor eigen eer en glorie in De Grolsch Veste is neergestreken. “Het liefst maak ik mezelf overbodig”, zegt hij. “Want dat zou betekenen dat ik me kan beperken tot een aansturen van een soepel draaiende organisatie. Die kant moeten we natuurlijk wel op. Maar tot die tijd is er veel te doen. En juist dat past bij me. Ik rendeer het best in een organisatie die op poten moet worden gezet, waar problemen moeten worden opgelost. Daar schuilt voor mij de uitdaging in.”

Normaal doen
Zijn motto zou zomaar kunnen zijn: ‘doe maar normaal, dan doen we al gek genoeg.’ “Ik zou graag zien dat het fatsoen terugkeert bij FC Twente”, stelt hij. “In het verleden was er een groot verloop van mensen, waarbij het vertrek vaak gepaard ging met veel bombarie of hoge afkoopsommen. Dat moet anders. Afscheid nemen is soms onvermijdelijk, maar dat kan ook op respectvolle wijze. We werken tegenwoordig met kortlopende contracten. Dat geldt ook voor mezelf. Gaat het goed, dan verleng je met een jaar. Is er geen verdere basis, dan neem je afscheid van elkaar, zonder gekke clausules.”

Hij is iemand van heldere, duidelijke communicatie. “Voorheen lazen de medewerkers van FC Twente in de krant over wat er gaande was. Dat kan nooit de bedoeling zijn. We hebben een tweewekelijks overleg met het personeel, waarin we iedereen op de hoogte brengen van de ontwikkelingen en plannen binnen de club. Sommige mensen vinden zelfs dat ik teveel vertel, maar ik heb geen geheimen, en iedereen mag me van alles vragen. Ik heb ook niets aan schouderklopjes, wil graag feedback van de mensen binnen de organisatie. Dan haal je het beste uit elkaar.”

Vierde club

Van der Kraan hoopt FC Twente gedurende zijn ambtstermijn op het pad van de subtop te brengen.

“Ik sta positief en ambitieus in het leven. FC Twente is op veel gebieden de vierde club van Nederland, qua toeschouwersaantallen, stadion, kijkcijfers en historie. De potentie is derhalve aanwezig om op termijn weer structureel rond die vierde plek te kunnen spelen. Dat kost tijd. De schuldpositie is fors, daar mogen we de ogen niet voor sluiten. De bedoeling is om spelers te ontwikkelen en door te verkopen, het liefst ieder jaar. Daardoor zouden we fiks op de schuld kunnen aflossen.”

In dat kader heeft hij veel vertrouwen in technisch directeur Ted van Leeuwen en de nieuwe hoofdtrainer Gonzalo García. “Ted, met wie ik bij Vitesse al eens vier jaar heb gewerkt, heeft een geweldig netwerk. Dat heeft hij ook deze zomer weer bewezen, met het aantrekken of huren van zeer interessante, vaak talentrijke spelers. Gonzalo is nog jong, maar ik houd van zijn natuurlijke spontaniteit. Hij inspireert. Hij heeft een plan met alle spelers en met de manier van voetballen. Dat hebben we in het begin van de competitie al kunnen zien. Het doel voor dit seizoen is handhaving. Daar gaan we voor, maar het zou zomaar meer kunnen worden.”

Tekst: Eddy van der Ley
Fotografie: FC Twente

>
>
>
Westerhuis Verhuur
Jongbloed
Boers & Lem
Eurorisk
EY