Don't panic!

Don't panic!

Hoe reageert Twente op de dreigende handelsoorlog?

Eén tweet van Donald Trump en de wereld is in rep en roer. De wispelturigheid waarmee de Amerikaanse ondernemer-president zijn decreten digitaal de wereld in slingert, leidt met grote regelmaat tot ongeloof en verbijstering, kopzorg en paniek. Zijn America First-beleid begint zo langzaam scherpe contouren te krijgen maar is mogelijk ook de kiem voor een internationale handelsoorlog. TOM peilde de stemming bij enkele ondernemers. De conclusie: don’t panic!

Twentse ondernemers zouden zich moeten verdiepen in de volgende twee dingen: de Brexit en de exportbelemmeringen naar de VS, mogelijk zelfs uitmondend in een internationale handelsoorlog. Om van een recessie nog maar niet te spreken, zegt Tom Masselink, regiomanager van VNO-NCW Midden: “Want die risico’s zijn er wel. Een handelsoorlog treft Europa en China harder dan de VS. BNP Paribas heeft berekend dat het Amerika twee procent van het totale BNP kan gaan kosten maar Europa vier procent en China viereneenhalf procent. Het voordeel ligt dus bij de VS. Het is dus verontrustend, maar je kunt er niets aan doen. Overheden hebben namelijk geen instrumenten meer om bij te sturen. De rente is historisch laag en kan niet lager. En lokale overheden kunnen helemaal niets doen. En ja, Twente waar we een sterke maakindustrie hebben en veel exporteren zal de gevolgen merken. Maar de Twentse ondernemer maakt zich er nog niet druk over…”

Voorbereiden op de Brexit

Tot die conclusie komt ook Freerk Faber van WTC Twente: “Er spelen twee thema’s: de export naar de VS en de Brexit. Wat betreft de handelsbelemmeringen is nog niet duidelijk hoe ver dat gaat, maar de Brexit, tja, dat is een keiharde deadline. Maar het houdt de Twentse ondernemers allemaal niet echt bezig en dat is vreemd. Want de Brexit is er al binnen een jaar. Wat ga je doen zoek je naar exportkansen in alternatieve landen? Hoe gaat het met de douane? Wat gebeurt er met je BTW? Als de UK geen EU meer is, kun je een deel van je omzet verliezen en daar zou je je dan toch zorgen over moeten maken.”

Faber constateert dat de importbeperkingen die Trump heeft opgelegd vooralsnog staal en aluminium betreft. Maar het kan vreemd lopen, meent hij: “Als Trump komt met een importverbod op Duitse auto’s of Europese auto’s, die zijn op de Amerikaanse markt moeilijker te verkopen, dan heeft dat indirecte gevolgen voor Twente waar veel toeleveranciers zijn.” En dat kan snel gaan, voegt Faber eraan toe: “Die staalmaatregel was er ook ineens. Maar nogmaals, dat geldt niet voor de Brexit. Daar kunnen ondernemers zich nu al wel degelijk op voorbereiden.”

Op zoek naar andere landen

Voor machinefabriek Almi zou een verdere importbeperking door de VS een domper zijn. Directeur Frank Landhuis van de Vriezenveense onderneming is namelijk goed op weg om de Amerikaanse markt te veroveren met twee specialistische producten van het bedrijf: steenknippers en pijpuitslijpers: “We hebben een dealer die voor de VS onze producten op de markt brengt. Je steekt daar energie in en het zou jammer zijn als dat voor niets is geweest. Maar wat kun je eraan doen? Je leest de kranten en volgt het nieuws, maar wat de uitkomst is weet je niet. Nee, in paniek raken doen we niet. Paniek is altijd een slechte raadgever. Wat je wel doet, is dan op zoek gaan naar andere landen en regio’s. Je moet als ondernemer in staat zijn om zaken te verschuiven.” En Landhuis weet ook hoe dat werkt. Toen Rusland de import beperkte, werd een lijntje naar Russische afnemers gelegd via Estland. Dat kan in geval dat Trump de grenzen sluit voor Europese producten ook, zegt Frank Landhuis van Almi: “Onze dealer zit in Canada…”

WTC Twente-directeur Faber herkent dat: “We merken dat ondernemers meer belangstelling tonen voor Canada en dat verwondert mij niet. Het is een land met veel Europese roots en ontwikkelt zich snel. Toronto bijvoorbeeld wordt al een tweede Silicon Valley genoemd. Het zou inderdaad een stepping stone naar de VS kunnen zijn.” Een ander land dat kennelijk in het oog springt voor de ondernemer is Ierland: “Ondernemers verkennen dus wel de verschillende regio’s. En wij adviseren ze daarbij graag natuurlijk.”

Dreiging is vervelend

Het Goorse Yalp won vorig jaar de WTC Export Award. Directeur Ben Admiraal van de innovatieve sport- en spellenspecialist heeft dezelfde gevoelens als Frank Landhuis van Almi: “We hebben net een dochteronderneming opgericht in de VS. De eerste container is verscheept. Als het knalt, dan hebben we op korte termijn dus geen rendement van die investering.” Een scheur in de broek loopt Admiraal daarmee nog niet op: “Ons exportbeleid is niet afhankelijk van de VS. Het zou anders zijn als je daar een derde van je omzet doet, maar dat is niet het geval. Maar vervelend is die dreiging wel, we hebben echt onze zinnen op die markt gezet en zien er ook potentie.”

Ook Admiraal denkt zeker aan Canada, omdat spreiding van risico’s nu eenmaal goed ondernemerschap is. “We hebben ook weer een container naar Rusland verscheept. Kijk, je moet lean zijn, verandering kunnen doorvoeren en flexibel je weg vinden. En vooral niet in paniek raken!”

Waan van de dag

Geen paniek dus en VNO-NCW’er Tom Masselink begrijpt het ook wel: “Het is de waan van de dag. De business is de afgelopen jaren hard gegroeid en ondernemingen weten van gekkigheid niet hoe ze het werk afkrijgen. Natuurlijk is ondernemen ook vooruitzien, maar in veel gevallen handelt een ondernemer reactief. En nogmaals, we hebben nu betere jaren, dus laten we er van genieten, dat is zo ongeveer de gedachte.”

Hij vervolgt: “De gemiddelde Nederlander beseft eigenlijk niet dat je na de Brexit weer een paspoort moet laten zien als je naar Engeland gaat. Maar doe je zaken met Engeland en als je dan niet anticipeert op die Brexit, dan kun je voor uitdagingen komen te staan. Als VNO-NCW hebben we al veel informatie gegeven. En voor ondernemers die er desondanks nog niet op hebben geanticipeerd is het zaak zich er met een accountant of andere specialist over te buigen.”

Energie in nieuwe kansen steken

Terug naar Vriezenveen waar Almi naast de eigen producten ook onderdelen levert aan Agrifac, producent van onder andere bietenrooiers en veldspuiten. Agrifac maakt onderdeel uit van de Franke multinational Exel Industries. Een handelsoorlog zou de internationale afzet van landbouwmachines kunnen raken en dus ook Almi. Maar ook hier is directeur Frank Landhuis de ruste zelve: “Kijk, wat Trump betreft weet je niet wat die doet en dat is lastig. Maar je moet blijven lezen en de ontwikkelingen goed volgen. En flexibel zijn en niet bang. Steek je energie in nieuwe kansen en maak goede producten waar je achter kunt staan.”

En ook Ben Admiraal blijft tot slot nuchter onder het gedonder: “Nogmaals, niet in paniek raken. Want je bent ondernemer of niet als iets niet lukt probeer je wat anders…”

>
>
>
Eurorisk
Boers & Lem
EY
Aysay
Twentelife Summer Festival
Vincent Croce Kalenders
Van Deinse Medianieuw
Jongbloed