Intergralis en Kayser geven het voorbeeld

Intergralis en Kayser geven het voorbeeld

Recyclebare werkkleding

Als het om duurzaamheid en milieu gaat is katoen niet bepaald van onbesproken gedrag. De teelt ervan vergt een enorme hoeveelheid pesticiden en water: voor de productie van één katoenen t-shirt is zo’n tweeduizend liter water nodig. Niet meer van deze tijd, vinden uitzendbureau Integralis en Kayser Bedrijfskleding. De Enschedese bedrijven hebben de handen ineen geslagen. Immers, het is tijd voor duurzaamheid.

Na twee jaar zijn Matthijn Grobben en Roy ten Voorde erin geslaagd om hun uitzendorganisatie Integralis stevig op de kaart te zetten. Niet alleen dankzij hun ervaring in de branche maar ook door hard werken, aldus Ten Voorde: “Dat moest ook wel want we zijn vanuit het niets begonnen. Vooral in het opstartjaar hebben we veel vlieguren moeten maken. Met als resultaat dat wij in 2020 een goed jaar hebben gerealiseerd.” Het geheim van het succes is simpel betogen beide heren: snelheid en proactief zijn. Grobben: “Onze flexibiliteit en het snelle schakelen worden gewaardeerd. Men gunt je daardoor ook de opdracht.” “En vergeet niet”, voegt Ten Voorde toe: “De klant praat direct met ons. Dat heeft als voordeel dat we ook meteen afspraken kunnen maken zonder eerst toestemming te moeten vragen. Dus korte lijnen en besluitvaardigheid, dat telt mee.”
Onlangs werd een nieuwe loot toegevoegd aan de organisatie in de vorm van Contracting & Technics Integralis, dat zich onder meer toelegt op payrolling, naast de andere kernactiviteiten uitzenden en detachering. Daarmee staat Integralis in de startblokken voor de volgende fase. Matthijn Grobben: “We merken dat ons imago niet helemaal strookt met de realiteit. Er wordt vaak gedacht dat wij alleen werken met arbeidsmigranten. In werkelijkheid is dat maar dertig procent van het personeel. De rest is Nederlands. Doordat we het stempel hebben alleen met arbeidskrachten uit Oost-Europa te werken, is het lastig om bijvoorbeeld meer hoogwaardiger vacatures te mogen vervullen. Jammer, want we hebben er absoluut de mensen voor.” Roy ten Voorde: “We kunnen in de installatiebranche en montage maar ook voor administratief werk mensen plaatsen. Dus niet alleen productie of inpakwerk. Zoals Matthijn zegt wordt dat nog niet opgepakt en daarom gaan we ons ook op een andere manier presenteren, met een nieuwe website en beeldvorming.”

Recyclebare kleding
Daar hoort ook aandacht voor MVO, duurzaamheid en circulaire economie bij, vinden de heren. En dat kan met recyclebare kleding. Voor een uniforme uitstraling krijgen alle uitzendkrachten nu werkkleding met het Integralis-logo. Zo herkennen opdrachtgevers de medewerkers en is er eenduidigheid, zegt Grobben: “Het motiveert, ziet er goed uit maar wat ook belangrijk is: de kleding wordt gemaakt van verantwoord geteeld katoen en is volledig recyclebaar. Veel van onze opdrachtgevers zijn met duurzaamheid en MVO actief. Dan kunnen wij niet aan de kant blijven toekijken en moeten we ook een bijdrage leveren.”

Besparing van grondstoffen
Voor deze stap heeft Integralis de samenwerking gezocht met Kayser Bedrijfskleding in Enschede. Ooit als kleermaker begonnen in Lonneker is de onderneming nu leverancier van alle soorten werkkleding: van industriële kleding tot horeca, zorg en dienstverlening, met verschillende merken en diensten. In het assortiment is ook het merk Triffic opgenomen, vertelt Peter ten Asbroek van Kayser: “Triffic is gespecialiseerd in volledig recyclebare werkkleding. Het is onderdeel van Schijvens Corporate Fashion dat zich al jaren sterk maakt voor circulaire kleding.” De hele collectie van Triffic bestaat uit algemene werkkleding, geschikt voor bedrijven in de bouw, logistiek, montage en evenementenbouw. “Het bijzondere is dat alle kleding na het dragen weer kan worden ingeleverd bij Schijvens waarna er nieuwe werkkleding van wordt gemaakt”, aldus Ten Asbroek, die constateert dat steeds meer bedrijven en organisaties overstappen op recyclebare kleding. “Er worden eisenpakketten opgesteld: minder CO2 en besparing van grondstoffen. Daar kunnen wij als leverancier nu in mee denken. En zeker als het om katoenen producten gaat geven wij de voorkeur aan bio-katoen. Dat is nog meer verantwoord.” Wel worden er bij de recycling aan de katoenvezels kunstvezels toegevoegd. Deze worden gemaakt van PET-flessen. Het resultaat is sterke, maar comfortabele werkkleding, waarvan de stof, na bewerking, keer op keer kan worden hergebruikt. Ten Asbroek: “Dat past binnen het concept van Integralis, dat zich ook wil onderscheiden in duurzaamheid. En het sluit aan op de circulaire economie.” Voor Uitzendbureau Integralis levert Kayser polo’s, truien en werkbroeken van Triffic. De kleding wordt voorzien van de logo’s van Integralis. Grobben en Ten Voorde zijn er tevreden over: “Niet alleen om de kwaliteit en afwerking, maar ook door het duurzame karakter. Je wilt dat in deze tijd uitstralen en we merken dat onze mensen het waarderen. Het motiveert hen.”

>
>
>
Westerhuis Verhuur
EY
Jongbloed
Eurorisk
Boers & Lem