Van boon tot brandstof

Van boon tot brandstof

Fortune zorgt voor koffie met een circulair verhaal

De komst van instanties als FairTrade en Max Havelaar wil nog niet zeggen dat koffie over de hele breedte duurzaam is. Dat realiseerde zich ook Fortune Coffee dat via franchiseondernemers de vaderlandse workforce de onmisbare kop koffie serveert. Tot die franchise-ondernemers behoort ook Rob Pierik die in de Twentse regio 450 klanten voorziet van koffieautomaten, koffiebonen, melk, suiker en alle andere attributen voor een kop levenselixer. Koffie met smaak en oog voor duurzaamheid en MVO. En een nieuw thuisconcept!

Vorig jaar startte Fortune Coffee en dus ook Rob Pierik met de inzameling van koffiedik. Bedrijven, organisaties, kantoren; wie mee wil doen wordt voorzien van een kratje voor het restproduct van de koffie: de drab. Elke keer als de medewerker van Fortune Coffee langskomt om de voorraden aan te vullen wordt het krat met koffiedik meegenomen en ingewisseld voor een lege. Volgens Rob Pierik van Fortune een primeur: “Normaal gesproken gaat de koffiedik bij het gft-afval of restafval, terwijl het een restproduct is, dat heel nuttig kan worden hergebruikt. We werken samen met afvalverwerker Suez. Die halen bij ons het verzamelde koffiedik op en dat wordt vervolgens verwerkt tot biobrandstofpellets.” Een mooie kringloop dus en verantwoord, vindt Pierik: “Het past in de ontwikkeling dat veel bedrijven en organisaties zich op een groenere manier willen presenteren. Dit is een prima voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En goed voor het milieu: je realiseert een CO2 besparing omdat je bijdraagt aan een circulaire economie.”
Die boodschap komt aan bij zijn klanten, zegt Pierik: “Ik hoop dat Suez binnenkort maandelijks drie volle kliko’s met koffiedik op kan halen!”

Koffieboeren in Oeganda
Daar blijft het niet bij wat duurzaamheid, milieu en MVO betreft: “Fortune Coffee is erg betrokken bij deze thema’s. Wat MVO betreft steunen we al jaren koffieboeren in Oeganda. We zorgen dat zij daar een eigen stuk grond krijgen waar ze koffie kunnen verbouwen. Jaarlijks breidt dat uit en daarnaast stellen wij als Fortune faciliteiten beschikbaar, zoals een vrachtwagen en sorteermachines om de bonen te verwerken. En, wat heel belangrijk is, we zorgen daarmee dat de boeren een eerlijke, goede prijs krijgen voor hun bonen.” Dichterbij is milieu ook een belangrijk thema. Niet alleen de verpakkingen worden in hoog tempo aangepast: kunststof maakt in rap tempo plaats voor recyclebaar materiaal als bamboe in plaats van plastic. Zelfs de koffiemachines worden niet zomaar weggegooid. Pierik: “Die worden volledig gerecycled en we gebruiken de frames om er een nieuwe koffieautomaat in te bouwen.”

Overigens merkt Rob Pierik inmiddels wel dat Covid-19 het koffieverbruik beïnvloedt: “Er werken meer mensen thuis en dus wordt op de kantoren en werkvloer minder gedronken. Daarom zijn we met thuiskoffie.nlgestart: een compleet concept met capsuleautomaten voor medewerkers die nu thuis moeten werken.”

>
>
>
Elferink & Kortier