Duurzaam en toekomstbestendig

Duurzaam en toekomstbestendig

STULZ is specialist in klimaatbeheersing

NVM Business maakte onlangs bekend dat de verkoop van energiezuinige kantoorpanden veel minder te lijden heeft van de malaise op de kantorenmarkt dan gebouwen die niet voorzien zijn van energiebesparende maatregelen en installaties. Goed om te weten voor investeerders en beleggers in bedrijfspanden die hun panden nog niet toekomstbestendig hebben aangepast en verdwalen in een doolhof van adviezen die niet altijd even waardevol zijn.

Het is een van de eerste mooie dagen van het jaar. Op het terras van hotel-restaurant Bij Jacob in het hartje van Lonneker zit een wielerploeg op leeftijd te genieten; de racefietsen en atb’s geparkeerd voor het terras. Niet voor niets dat Rob Neutink deze locatie heeft gekozen voor een gesprek. Neutink is Sales Engineer Comfort Cooling van STULZ. STULZ is een Duitse multinational op het gebied van luchtbehandeling, klimaatbeheersing, warmtepomp­techniek etc. voor met name de zakelijke markt. En waar het serverkoeling van datacenters betreft is STULZ marktleider en vinden de producten hun weg naar tal van uiteenlopende projecten. Zoals Bij Jacob in Lonneker waar zowel het hotel, gerealiseerd in de voormalige pastorie, als het hotel-restaurant dat volledig werd gerevitaliseerd tot een eigentijdse horecabedrijf. Erik de Vrankrijker is bedrijfsleider: “Een investeerder zag mogelijkheden om in de oude pastorie elf hotelkamers te realiseren. Daarnaast onderging het hotel-restaurant een renovatie. Daarmee is in 2022 gestart.”

Installateur Erik Jongebloed werd ingeschakeld voor het volledige installatiewerk. De Vrankrijker: “Erik is een kleine flexibele partij om mee samen te werken. Natuurlijk wilden we een energiezuinige situatie realiseren. Beide panden waren niet meer duurzaam, de ambitie was om het toekomstbestendig te maken.” Dat is gelukt. Onder andere de keuken is nu volledig gasloos, zegt Jongebloed: “We hebben in de twee panden door de installaties die duurzaam­heid bereikt. We hebben gebruik gemaakt van moderne luchtbehandelingskasten, warmtepompen, buffervaten etc..”

Klimaatbeheersing
Rob Neutink raakte vanuit zijn functie als Sales Engineer betrokken bij het verbouwproject in Lonneker. Erik Jongebloed: “Wij kennen STULZ al vele jaren. Zij hebben op basis van het totale installatie­plan onderdelen voor de installaties geleverd.” STULZ, een familiebedrijf waar de derde generatie aan het roer staat, heeft een breed gamma aan producten, zegt Neutink: “We profileren ons als partner voor klimaatbeheersing. Ons programma omvat (comfort) koeling, warmtepompen, high-density koeling, chillers, luchtbehandelingskasten en meer. We vertegenwoordigen naast onze eigen producten onder andere de systemen van Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Voor MHI zijn we de grootste importeur van Europa. Daarnaast hebben we onder meer een eigen fabriek in Madrid voor de productie van luchtbehandelkasten.”

Hoewel via installatiebedrijven ook de particuliere markt wordt bediend, vormt de zakelijke markt een groot deel van de activiteiten. “Ook daar opereren we via installateurs, maar we bieden wel voor alle installaties een goede eigen betrouwbare service. Zowel met installateurs als met de eindgebruikers zijn de lijnen kort.”

Neutink realiseert zich dat luchtbehandeling, koelsystemen en andere installaties moeten voldoen aan eisen voor duurzaamheid en efficiënt energieverbruik: “We zien dat de vraag naar onze producten ook toeneemt. Iedereen realiseert zich dat het gebruik van de fossiele brandstoffen afneemt. En bovendien is er een grillige markt geworden wat brandstofprijzen betreft. De andere kant van de medaille is dat eindgebruikers vaak eenzijdig advies krijgen. Neem als voorbeeld de markt voor warmtepompen; je kunt haast wel spreken van een cowboymarkt. Iedereen stort zich erop maar de vraag is of partijen wel de juiste kennis hebben.”

Nieuwe regelgeving
Het is koren op de molen van Erik Jongebloed: “Warmtepomp­techniek is een vak. Ik merk dat er partijen zijn die dat niet beheersen waardoor er veel onzin wordt verteld en installaties niet optimaal zijn.” Overigens, zo adviseren beide heren, moeten bedrijven, organisaties en instellingen zich realiseren dat er nieuwe regel­geving komt vanuit Brussel. Vanaf 2027 mogen de traditionele synthetische koudemiddelen in airco’s niet meer worden toegepast. In plaats daarvan is het plan om het natuurlijk koudemiddel R290, beter bekend als propaan, in te zetten. Afgezien van de vraag of het een goed idee is om propaan toe te passen, is er nog een andere uitdaging, zegt Rob Neutink: “Als koelinstallaties aan het einde zijn moeten ze dus aan de nieuwe regels voldoen. De bestaande installaties kunnen uiteraard daarna nog wel met het ‘oude’ koude­middel worden ingezet. De vraag is hoe je in dat opzicht wordt geadviseerd door je installateur. Het is altijd nuttig om een second opinion te vragen.”

Zeker nu uit de NVM Business-cijfers blijkt dat kantoorpanden die voldoen aan duurzaamheid en toekomstbestendig meer in trek zijn, zullen beleggers en investeerder worden gedwongen om na te denken over de klimaatbeheersing in vastgoedobjecten. Rob Neutink herhaalt het daarom nog eens: “Zorg altijd voor een goed advies en installatieplan van een betrouwbare installatiepartner. Want het is momenteel een feit dat er te weinig kennis is en te weinig handen zijn om het uit te voeren.

>
>
>
CuliRally