Handelsbanken verlegt focus

Handelsbanken verlegt focus

Door wetgeving en reglementering wordt de administratieve druk op banken steeds groter. De financiële instelling die daarin te kort schiet of anderszins kan tegenwoordig rekenen op boetes van vele miljoenen. Maar het biedt ook kansen. Bijvoorbeeld door de bakens te verzetten en een andere strategische koers te varen. Handelsbanken heeft die kans gegrepen en focust puur op vastgoedfinanciering, woonhuisfinanciering en vermogensbeheer. “We zijn betrouwbaar en voorspelbaar. Ja, misschien wel een saaie bank in hoogconjunctuur maar erg geliefd als het economisch minder gaat”, aldus directeur Martijn Peters van het Enschedese kantoor van Handelsbanken.

Naast dynamiet, Abba en detectives is Handelsbanken wellicht het beste exportproduct van Zweden. De bank, die vorig jaar 150 jaar bestond, is een toonbeeld van rust en vertrouwen in combinatie met degelijkheid en nuchterheid. Uitingen van Zweedse karaktertrekken die ook uitstekend passen bij de Nederlandse filialen van Handelsbanken, constateert Martijn Peters: “Neem het feit dat Handelsbanken zich heeft teruggetrokken uit zeventien landen. Een bewuste keuze omdat het landen waren waar relatief de meeste kosten werden gemaakt en de bank de hoogste risico’s liep.” Eenzelfde keuze is er gemaakt bij de 28 Nederlandse filialen, waaronder in Twente: “We focussen op zaken waar wij in Nederland echt goed in zijn. Daarvan hebben wij gezegd: we gaan ons richten op drie vormen van financiële dienstverlening.” Vastgoedfinanciering, hypotheken en vermogensbeheer vormen nu de speerpunten. Een verrassing hoeft het niet te zijn, zegt Peters: “We haalden namelijk al 90 procent van onze inkomsten uit die drie diensten. Reguliere financieringen van ondernemingen werd trouwens ook al minder door het gedeeltelijk sluiten van ons internationale netwerk en uiteindelijk moet je ook als bank doen waar je goed in bent. Bovendien: vanuit Zweden is er altijd al heel veel expertise opgebouwd met betrekking tot vastgoed, woonhuisfinanciering en assetmanagement.” Maar niet alleen zijn de Nederlandse Handelsbanken in dat opzicht schatplichtig aan de Zweedse moeder. Even, zo niet meer, belangrijk is de cultuur van de aan de beurs van Stockholm genoteerde bank. Een DNA dat in 150 jaar is opgebouwd en gebaseerd op rust en het vermijden van risico’s. “Daarmee heeft de bank het vertrouwen gewonnen van klanten, medewerkers en aandeelhouders, aldus Martijn Peters.

Nuchterheid zonder fratsen

De focus die in Enschede is aangebracht op vastgoedfinanciering, hypotheken en vermogensbeheer geldt overigens niet voor Handelsbanken in Zweden. Daar worden alle gangbare vormen van financiële dienstverlening geboden en behoort de instelling tot een van de grootste in Scandinavië. Wereldwijd staat Handelsbanken bovenaan in het rijtje met de twintig financieel gezondste banken. Het is zeker niet zo dat die status tot vormen van arrogantie en hooghartigheid leidt. Nuchterheid zonder fratsen blijft het decreet. “Bij ons draait het om een hoge klanttevredenheid en een efficiënte organisatie zonder hoge kosten. Je zult van ons geen commercials op tv of andere reclame-uitingen zien. Wij doen alles op basis van onze lokale netwerken en werken zo aan tevreden relaties en kwaliteit van dienstverlening. We zijn daarom ook benaderbaar. Onze klanten hebben onze mobiele nummers, kunnen ons altijd bellen of hier het kantoor binnenstappen. We zijn niet elitair.” Het verleidt Martijn Peters tot de uitspraak dat Handelsbanken als een ‘saaie bank’ kan worden gezien: “Maar het gevolg daarvan is dat je bij ons weinig schommelingen ziet en onze relaties ons vertrouwen. We hebben een duidelijk en helder beleid voor de lange termijn en onze mensen passen in onze visie. We hebben bijvoorbeeld geen targets of bonussen voor de medewerkers omdat wij vinden dat zoiets averechts werkt.”

Verstandig beleggen

Vertrouwen, een behoudend beleid en geen schommelingen, dat geldt ook voor Optimix, de divisie voor vermogensbeheer van Handelsbanken. De vermogensbeheerder werd een aantal jaren geleden ingelijfd in Handelsbanken en sluit goed aan. Peters: “Het is een gedegen vermogensbeheerder en dat past bij ons. Het kapitaal van de relaties wordt verstandig belegd. Nee, spannend is dat niet maar dat willen de mensen die voor Optimix kiezen ook niet: die willen rustig slapen en vertrouwen dat hun geld in goede handen is. Onder het motto alles wat je niet verliest hoef je ook niet meer goed te maken.” Dat laatste, zo constateert Martijn Peters tot slot, beschrijft in feite de kern van Handelsbanken: “Kwaliteit bieden in al onze diensten, persoonlijk, goede service en tevreden klanten. Wie dat zoekt komt bij ons. We zijn geen speedboot die alle kanten op gaat, maar een schip met een voorspelbare koers.”

>
>
>
haringparty2024
TOM's Rally
CuliRally