Solar Groep Twente komt met nieuw concept

Solar Groep Twente komt met nieuw concept

Zonnepanelen bereikbaar voor zakelijke markt

Steeds meer bedrijven en organisaties zien het belang van de toepassing van zonnepanelen in. Niet alleen omdat straks het Label C verplicht is voor kantoren boven de honderd vierkante meter. Ook ontkomen bedrijven en organisaties er niet aan om zich een groen maatpak aan te meten. Stakeholders en shareholders als klanten, aandeelhouders en medewerkers vragen immers om een ecologisch verantwoorde opstelling. Solar Groep Twente introduceert een vernieuwend concept.

De voordelen van zonnepanelen hoeven niet meer te worden uitgelegd. Stroom uit zonlicht is immers de next best step zolang alternatieven voor fossiele brandstof als waterstof en kernenergie nog onvoldoende zijn ontwikkeld of geaccepteerd. De particuliere markt is daar al jaren van overtuigd en het aantal leveranciers van zonnepanelen is dan ook exorbitant gestegen: van acht tot negenhonderd tot inmiddels 2.800 aanbieders. Een van die aanbieders is Solar Groep Twente in Enschede. Directeur Richard Hoekstra heeft de markt zien groeien: “En die markt is nog altijd niet verzadigd. Maar met al die nieuwe aanbieders erbij wordt het een beetje een cowboy-markt. Het is dus wel zaak om goed te onderzoeken met wat voor leverancier je in zee gaat.” Dat heeft met name te maken met de technische specificaties. Als het al een keer verkeerd gaat met zonnepanelen is dat omdat er verkeerde stekkeraansluitingen worden gebruikt. Bovendien zijn er verschillen in kwaliteit van de panelen. Voor Solar Groep Twente telt dat allemaal minder. In samenwerking met de Universiteit Twente en de techneuten van de Solar Boat Twente werd een volledig nieuw zonnepaneel ontwikkeld, waarbij zilverpasta voor de geleiding wordt toegepast en een hogere opbrengst per oppervlakte is bereikt. “Daarmee haalt ons eigen SGT-paneel een piek van 355 Watt”, aldus Richard Hoekstra. Dagelijks zijn meer dan veertig monteurs onderweg naar klanten door heel Nederland. “We behoren inmiddels tot de top vijf van Nederland”, constateert hij: “Dat hebben we onder meer bereikt door ons dienstverlening, zoals een goed vooronderzoek bij de mensen thuis, gedegen certificeringen en een goede kwaliteit.”

Geen natuur opofferen

Maar de particuliere markt mag dan nog lang niet verzadigd zijn, de zakelijke markt is nog een stuwmeer aan kansen, weet hij: “Ik heb het wel eens eerder gezegd: als ik bij ons bedrijf op het dak ga staan zijn alleen de daken van ons bedrijf en dat van de buurman met zonnepanelen bedekt. Dat is natuurlijk jammer, want wat je wel ziet is dat er natuur en weilanden worden opgeofferd om zonnepanelen op te leggen. Iedereen vindt dat lelijk. Tegelijkertijd hebben we in Nederland een miljard vierkante meters aan platte daken beschikbaar om zonnepanelen op te leggen. We hoeven daarvoor dus helemaal geen natuur op te offeren.”

Koudwatervrees

Dat het niet zo’n vaart loopt in de zakelijke markt heeft te maken met het feit dat er een zekere koudwatervrees is bij ondernemers. Verhalen over afwaaiende zonnepanelen en peperdure verzekeringen vanwege risico’s op brand zorgen voor een terughoudende opstelling in de zakelijke markt. Ook het drama met het AZ Stadion heeft niet geholpen om een positiever beeld te schetsen. Richard Hoekstra pareert dat laatste: “Daar ging het om scheurtjes in een stalen constructie die er al in zaten. Een andere kwestie is dat men bang is dat een pak sneeuw een risico is. Maar zulke zaken worden door ons altijd op voorhand goed onderzocht.” Wat wel een motivatie is om toch na te denken over zonnepanelen is het keiharde gegeven dat per 1 januari 2023 kantoorgebouwen boven de honderd vierkante meter het label C moeten hebben. Anders gaat de deur resoluut op slot. “En de snelste stap om dat label C te verkrijgen is natuurlijk de inzet van zonnepanelen”, zegt Richard Hoekstra. Toch blijft de koudwatervrees om die panelen op het dak te leggen, realiseert hij zich: “En daar willen wij vanuit onze kennis en ervaring ondersteuning bieden. We gaan met ingang van volgend jaar een concept op de markt brengen waarmee wij ondernemers, die zonnepanelen op hun dak willen leggen, volledig ontzorgen.” Het concept is ontwikkeld met medewerking van een aantal partijen: “Belangrijke partners zijn een bank en een verzekeraar. Daarmee kunnen wij een aantrekkelijke financiering bieden en een acceptabele verzekeringspremie. Vanzelfsprekend met daarbij een hele goede risicoanalyse.” Uiteraard zal de ondernemer kijken naar een verdienmodel. Dat is er zeker, zegt Hoekstra: “En niet alleen in rendement maar ook in groene uitstraling.”

Overigens wil Richard Hoekstra het concept pas in januari 2022 introduceren in de zakelijke markt, maar hij stelt Twentse ondernemers gerust: wie geïnteresseerd is in dit totaalproduct om met zonnepanelen zonder hoge investeringen en verzekeringspremies zonnepanelen toe te passen, kan zich nu al melden. “Het hele concept ligt klaar en we kunnen het snel uitrollen. Men is welkom en kan contact met mij opnemen. Want hoe sneller we van die lelijke velden met zonnepanelen af zijn hoe beter iedereen het vindt. Wij zeggen niet voor niets: ‘Haal meer rendement uit de natuur’.”

>
>
>
haringparty2024
CuliRally
TOM's Rally