MSG wil in 2025 CO2-positief zijn

MSG wil in 2025 CO2-positief zijn

“Bezorging voor de toekomst”

MSG in Enschede heeft met vijf nieuwe elektrische bestelauto’s weer een stap richting de energietransitie gezet. Een belangrijke stap, want de ambities en plannen zijn groot. Onder andere door het inrichten van speciale hubs voor post en pakketdiensten, planten van bomen en meer elektrische fietsen en scooters. Directeur Arjan Kleizen is er duidelijk over: “Als je zegt dat je op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen het onderscheid wilt maken, moet je verder gaan dan alleen je personeel. Wij willen alle aspecten, ook milieu, meenemen.”

Logistiek ontzorger (post, pakketten en andere logistieke diensten) MSG heeft altijd een sociaal karakter gehad. Van de in totaal 500 medewerkers heeft 73 procent een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat was voor het bedrijf nooit een beperking, eerder een kracht: MSG is hard gegroeid, niet alleen in deze regio maar ook in het noorden en zuiden van ons land. Nu is het tijd om nog meer aandacht te besteden aan het milieu, zegt algemeen directeur Arjan Kleizen: “We hebben dit jaar een ISO 14001-certificering gekregen op het gebied van milieu en hebben grote ambities: we willen in 2025 namelijk CO2-positief zijn. Dat is een beste uitdaging, maar we gaan ervoor.”

Leerproces

Vervoer is voor MSG de corebusiness. Er rijden meer dan vijftig bestelwagens door het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Een deel daarvan is nu al elektrisch. Niet alleen een stevige investering maar ook een leerproces: “Als een brandstofauto binnenkwam van een ronde kon de volgende chauffeur er direct mee weg. Nu moet de stekkerauto eerst worden opgeladen. Daar moeten we nog een goede modus voor vinden en dat doen we in overleg met de medewerkers en onze klanten. Het vraagt om een andere aanpak.” Dat geldt niet alleen sec voor de transportmiddelen, waarbij de brommers ook gefaseerd worden vervangen door elektrische fietsen en scooters. “Daarmee maak je nog niet de eerste grote slag”, aldus Kleizen: “Dat doe je door in de hele organisatie milieuvriendelijk te werken en dat ook naar buiten te brengen. Dat laatste hebben we gedaan door voor onze honderd grootste klanten en alle nieuwe klanten bomen te planten: iedere klant een boom met certificaat. Zo compenseer je een deel van de CO2-uitstoot. Daarnaast zijn we bezig met initiatieven om in de uitvoering van onze diensten duurzamer te worden. We zijn inmiddels gestart met een hub aan de rand van Enschede van waaruit wij de binnenstad beleveren. Dan rij je niet met tien of twintig koeriers door de stad, maar met één. Dat betekent veel minder verkeer en geeft dus rust in de stad en we kunnen daar vervolgens ook diensten aan toevoegen: bijvoorbeeld oud papier meenemen of pakketjes van de webshops. Ook op het Kennispark in Enschede starten we deze maand met een logistieke hub waarbij de pakketten van al onze klanten niet bezorgd worden bij de klant maar bij de hub van MSG. Niet tien vervoerders bij je bedrijf met elk één pakket maar een CO2-vrij MSG voertuig dat in één keer alle pakketten brengt waar en wanneer jij dat als bedrijf wilt. We hopen natuurlijk dat alle bedrijven op het Kennispark zich aansluiten, want dan kunnen we samen echt impact maken. Ook hier zijn dan weer allerlei andere logistieke diensten aan toe te voegen.”

Last mile

Een derde ontwikkeling voorziet Kleizen in de wijken. De zogenaamde ‘last mile’ waarbij post en pakketten op verschillende adressen worden bezorgd. Hij hoopt partijen te kunnen aansluiten zodat MSG die last mile voor rekening neemt. Of het nu gaat om brieven of pakketjes; het doel is dat MSG op straat- en wijkniveau alles bezorgd, ongeacht welke logistieke partij deze verzendt. “Het is een grote kans want het wordt dan een stuk rustiger in de wijken en straten. Je rijdt niet met je bestelbussen achter elkaar aan, maar levert de post en pakketten aan ons en wij bezorgen het op de juiste adressen. Of het nu DPD, DHL of PostNL is. We willen met alle partijen samenwerken en vormen geen landelijk opererende concurrent voor hen. Bovendien is er een ander effect: onze bezorgers komen dagelijks in die wijken en straten en vervullen daarmee ook een sociale rol. Dat het kan is bewezen. Kijk naar de dagbladen: vroeger hadden de kranten eigen bezorgers en nu worden die dagbladen ook geclusterd bezorgd. En waarom niet want het is efficiënter en een stuk milieuvriendelijker. En wij doen dat dan ook nog eens met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De perfecte maatschappelijk verantwoorde bezorgoplossing voor de toekomst!”

Onnodige kilometers

Die efficiëntieslag maakt MSG ook op de landelijke (spoed) koeriersmarkt, met de groene start-up Miles. “We zagen daar zoveel kansen, omdat het totaal niet inzichtelijk was waar alle koeriers in Nederland waren, waardoor het inplannen van (spoed)zendingen ook niet efficiënt kon. Het Miles-platform trackt alle koeriers met GPS en selecteert automatisch de meest geschikte voor de zending. Op die manier besparen we heel wat onnodige kilometers, waardoor het veel duurzamer is.”

Groener opereren

En ook wat de andere groene ideeën betreft gaat het verder dan Enschede. MSG is ook zeer actief in Noord-Brabant en in samenwerking met een fietskoeriersbedrijf en de sociale werkvoorziening wordt er ook in Eindhoven en Tilburg gekeken naar de mogelijkheden. “We doen het uit de overtuiging dat wij groener moeten opereren. Maar ook onze klanten vragen om een duurzame aanpak.”

Of het lukt om in 2025 volledig CO2-positief te zijn, is lastig te voorspellen, realiseert Arjan Kleizen zich: “Het is ook een kwestie van bewustzijn creëren dat er iets moet gebeuren. Wat dat betreft zijn wij om en zetten we er vol op in om de doelstellingen te halen. Niet alleen voor deze generatie, maar vooral voor de volgende generaties.”

>
>
>
CuliRally
haringparty2024
TOM's Rally