Een bewezen oplossing om het te kort aan vakmensen op te lossen

Een bewezen oplossing om het te kort aan vakmensen op te lossen

De roep om personeel die woningen kunnen verduurzamen, wordt steeds luider. Alleen al in de bouw en techniek zijn er in Twente 3.200 vacatures. Deze grote hoeveelheid vacatures verhinderen een snelle verduurzaming van de 450.000 woningen in Twente. De stijging van de energieprijzen, de leveringszekerheid ervan en de energietransitie schreeuwen om oplossingen. Maar met een grote krapte op de arbeidsmarkt is dit niet eenvoudig.

Talenten ontdekken in De Beroepentuin
Veel mensen die kunnen en willen werken, staan nu nog aan de kant. In Twente geldt dit voor 12.000 mensen (bron: UWV). De arbeidsmarkt staat ver van hen af. De vraag daarbij is: Hoe kunnen wij hen laten meedoen? Hoe bieden wij hun kansen? Hoe zorgen wij dat zij hun talenten ontdekken?

Als MKB Twente hebben we na vele gesprekken met bedrijven, UWV en gemeenten gezocht naar oplossingen hiervoor. Het antwoord hierop luidt: de Beroepentuin (www. deberoepentuin.nl). Dat is een kans voor Twente. Dit blijkt een bewezen concept dat in Rotterdam, Utrecht en de Drechtsteden de doelgroep in korte tijd opleidt voor een baan in bouw en techniek. Zo kan de Beroepentuin ook de Twentse bouw- en techniek bedrijven aan vakkundig personeel helpen voor het verduurzamen van woningen.

Samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en onderwijs biedt een oplossing
Bij de Beroepentuin leren mensen zonder de juiste diploma’s in korte tijd een vak in bouw en techniek. Bedrijven in de regio bepalen wat de kandidaten moeten kunnen. Zo werken gemeenten, bedrijven én de Beroepentuin samen aan de energietransitie om in 2050 klimaat neutraal te zijn.

Het personeelstekort is een misvatting
Veel mensen die kunnen en willen werken staan vaak aan de kant. Ze hebben niet de juiste diploma’s. Het zijn bijvoorbeeld vroegtijdig schoolverlaters, mensen die (langdurig) werkloos zijn en statushouders. De Beroepentuin boort deze doelgroepen aan en geeft hen hoop en een toekomstperspectief.

Afstand tot de arbeidsmarkt
Bij de Beroepentuin leren mensen de basisvaardigheden voor een technisch vak. Zij leren bijvoorbeeld hoe je laadpalen plaatst, spouwmuren isoleert, dubbelglas plaatst, zonnepanelen of warmtepompen installeert.

Vakvaardigheden en werknemersvaardigheden
Belangrijke vakvaardigheden zijn technische kennis, inzicht, en materialenkennis. Maar een goede arbeidskracht heeft ook werknemersvaardigheden, zoals op tijd komen, omgaan met je leidinggevende en loyaal zijn naar collega’s. Ze leren dat bij de Beroepentuin.

Verschillende doelgroepen
Elke doelgroep heeft eigen aandachtspunten. Veel mensen die lange tijd werkloos zijn geweest, moeten wennen aan het arbeidsritme: vroeg opstaan en op tijd aanwezig zijn. Bij statushouders is vooral de taal een aandachtspunt. Ook leren zij termen die bij veiligheid horen: de VCA-veiligheidsvoorschriften.

Een kans voor mensen die een baan zoeken
De Beroepentuin is geen school, maar een leerwerkbedrijf; een praktijkplaats voor technische beroepen. De toekomstige hulpmonteurs leren niet uit boeken, maar kijken naar een leermeester die voordoet hoe het moet. De kandidaten oefenen totdat ze het kunnen.

Springplank
Voor een aantal kandidaten is de Beroepentuin een springplank. Zij willen na een poosje hogerop en stromen in deeltijd door naar bijvoorbeeld een mbo-opleiding. Zij groeien door tot gediplomeerde monteurs. Het is als het ware een voorportaal voor een BBL opleiding aan het ROC Twente.

Ook in Twente worden de kansen bekeken om te starten met de beroepentuin
Er wordt nu in Twente gekeken naar de mogelijkheid om een Beroepentuin te starten. Mede door de hulp van de kennis en de ervaringen van de Beroepentuinen elders in het land, zijn er concrete plannen voor gemaakt. Rond de zomer 2024 zou er al een Twentse Beroepentuin kunnen starten. Als MKB Twente zijn volop aan het praten met bouw en installatie gerelateerde bedrijven die mee kunnen doen met dit mooie concept. Een concept dat mensen helpt aan zinvol werk en het sneller verduurzamen van woningen mogelijk maakt

MKB Twente, voor alle ondernemers!
Iedere ondernemer kan lid worden van MKB Twente! Van ZZP’er tot MKB’er, van startup tot ervaren speler, je bent welkom! De kosten voor een ondernemerslidmaatschap zijn gerelateerd aan het aantal werknemers dat je in dienst hebt. Bovendien kent MKB Twente we een speciaal instaptarief voor studentondernemers.
Leden bieden wij:
• Gratis deelname aan MKB Twente events voor twee personen;
• Ondersteuning met het in contact komen van externe partijen binnen het netwerk van MKB Twente;
• Mogelijkheid om gebruik te maken van collectiviteitsvoordelen;
• Een welkomstbericht met korte bedrijfsintro op de website, Facebook & LinkedIn;
• De mogelijkheid om content aan te leveren voor online kanalen (nieuwsbrief, Facebook, LinkedIn of X (voorheen Twitter) van MKB Twente). Dit bericht wordt, tegen betaling, gepromoot via een nieuwsbericht op de website (homepage) van MKB Twente;
• Naamsvermelding op website van MKB Twente.

MKB Twente is lokaal partner van MKB Nederland.

>
>
>
CuliRally